Liston oli omal ajal poksimaailmas tõeline superstaar. Maailmameistriks tõusis ta 1962. aastal Floyd Pattersoni alistamise järel. Järgneval aastal suutis ta sama vastase taaskord avaraundis nokauteerida.

Kahele säravale võidule järgnesid aga mõneti ootamatud kaotused Muhammad Alile. Esimese heitluse eel oli Liston kihlveokontorites tõeline suursoosik, kuid kuuenda raundi järel ei olnud ta võimeline enam jätkama. Järgmisel aastal toimunud kordusmatšis võitis Ali juba avaraundi nokaudiga. Taaskord hakkasid ringlema spekulatsioonid, et Liston kaotas meelega ja teenis sellega maffia huve.

Ali käest saadud kahe kaotuse järel oli Liston jätkuvalt tippmees, kuid suuri tiitlimatše ta enam ei saanud. Seejuures poksis ta veel ka 1970. aastal.

Ajalukku on Liston läinud aga tõelise müsteeriumina. Kui treeningsaalis suutis ta võimsate löökidega purustada poksikotte, siis tema kohta on õhus jätkuvalt nii mõnigi saladus. Teadmata on nii mehe täpne sünni- kui ka surmaaeg. Väidetavalt sündis ta 1930. aastal. Täpne kuupäev on teadmata. Surmaajana on märgitud 1970. aasta detsember. Kuupäeva osas on kõige enam spekuleeritud 30. detsembriga.

Listoni surnukeha avastas 1971. aasta 5. jaanuaril tema abikaasa Geraldine, kes saabus koju kahe nädala pikkuselt reisilt. Väidetavalt teavitas Geraldine seejärel koheselt Listoni advokaati ja arsti, kuid politseisse helistas ta alles kolm tundi hiljem.

Esialgu arvati, et Liston hukkus kukkumise tagajärjel. Hiljem läks poksilegendi surm kirja heroiini üledoosina. Kui nii mõnegi kaasaegse kinnitusel oli Liston heroiinist sõltuvuses, siis teiste sõnul kartis mees kohutavalt süstlaid ja ei oleks suutnud end süstida. Lisaks ei leitud sündmuskohalt kõiki heroiini tarbimiseks vajalikke vahendeid.

Nii on juba ligemale 50 aastat ringi liikunud erinevad teooriad Listoni surma kohta. Levinud arvamuse kohaselt tegi poksilegendile otsa peale maffia. Põhjuse osas on aga lahkarvamusi.

Esimese teooria järgi oli Liston tihedalt seotud Las Vegase musta laenuturuga. Väidetavalt soovis Liston suuremat noosi ja see sai talle saatuslikuks. Teise versiooni kohaselt tekkis Listonil tüli narkoärikatega ja see lõppes poksilegendile surmaga. Kolmanda teooria kohaselt kaotas Liston meelega teise kohtumise Alile, kuid poksiäss ei saanud maffialt lubatud raha. Kuna Listoni majanduslik olukord hakkas halvenema, siis hakkas ta maffiat survestama ja lubas antud teemaga ajakirjandusse minna. Neljas teooria viis taas poksiringi. Väidetavalt pidi Liston kuus kuud enne surma kaotama meelega Chuck Wepnerile, kuid Liston võitis ja sellega kaotas kohalik maffia kihlveoturul suure summa.

Vandenõuteooria järgi segas Listoni surma järel jälgi ka politsei. „Maffia kartis, et Liston võib liiga palju teada. Ta oli läbi karjääri gängsteritega seotud ja tal oli palju infot. Teise versiooni järgi pidi ta midagi tegema, kuid jättis selle tegemata,“ vaagis BBC veergudel Listoni surma põhjuseid Las Vegase Maffia Muuseumi juhtkonna liige Michael Green.