Nõmme Kalju U21 meeskonna peatreeneri kohal alustab oma uut treenerikarjääri legendaarne Tarmo Neemelo. Abitreeneritena jätkavad Nõmme Kalju endised mängijad ja kauaaegsed treenerid Sergei Terehhov ja Kristen Viikmäe, seisab Nõmme Kalju kodulehel avaldatud pressiteates.

Kogemust ja jalgpallitarkust jagub treenerite tiimil palju, sest Nõmme Kalju neli juhendajat on mängijatena Eesti koondist esindanud kokku lausa 374 korda. Marko Kristal 143, Kristen Viikmäe 115, Sergei Terehhov 94 ja Tarmo Neemelo 22 korda.

Nõmme Kalju president Kuno Tehva tervitab mõlemat peatreenerit järgmiste sõnadega: “Elu on nagu jalgratas, selleks, et tasakaalu hoida, tuleb edasi liikuda. Need sõnad aitavad mõista miks otsustasime just Marko ja Tarmoga edasi liikuda. Oleme teinud kaalutletud otsuse ning usume, et aeg on jälle küps selleks, et Nõmme Kaljut juhendaksid eestlased. Marko on suurte kogemustega ja võitja mentaliteediga treener, ta on kaval rebane ja tema silmadest on näha, et ta tahab midagi suurt korda saata. Karu on aastaid olnud Nõmme Kalju meeskonna liider ning võitnud meile ka tiitleid, nüüd on tal aeg treenerina tegusid teha.”

“Karu on tagasi ja tere tulemast Kaljusse Marko”, lisas Tehva.

“Väga hea meel on suures mängus tagasi olla. Kalju sugusel tippklubil on ainult maksimaalsed eesmärgid ja teeme kõik selleks, et fännid meie saavutuste üle rõõmu tunneksid. Ootan algavat hooaega suure huviga ja mul on puhas rõõm sellise suurepärase meeskonnaga tööle hakata,” kommenteeris uut väljakutset Marko Kristal.

Treeneritööd alustas Marko Kristal Eesti koondise juures, kui oli vahemikus 2005-2007 Jelle Goesi abiline, 2008. aastal asus ta FC Levadia abitreeneriks, aastatel 2010. ja 2011. juhendas Kristal Tartu Tammekat ning seejärel võttis ta vastu Levadia peatereeneri ametikoha mida pidas kuni 2015. aasta lõpuni, tulles selle aja jooksul kaks korda Eesti meistriks, võites kaks korda Eesti karika ja korra superkarika. Pika treenerikarjääri jooksul on Kristal oma teadmiseid jaganud veel Ida-Virumaal, Viljandis ja Tabasalus.

Tallinna Lõvide ridades oma pallurikarjääri alustanud poolkaitsja esindas aastatel 1989-1999 FC Florat, mängides seejärel Soome ning Rootsi kõrgliigaklubides, naasis, siis Eestisse ja lõpetas 2005. aastal Floras profikarjääri. Florat jõudis Kristal esindada kokku 313 liigamängus, lüües 65 väravat ning tagades omale koha klubi kuulsuste hallis. Rahvuskoondise eest pidas esimese eestlasena 100 koondisemänguni jõudnud Kristal kokku 143 kohtumist ning lõi neis üheksa väravat.

Tähelepanuväärne fakt: 28. märtsil 2001. sai Kristal 27 aastaselt noorimaks eurooplaseks, kes on esindanud oma maa rahvuskoondist vähemalt 100 korda. Selles arvestuses möödus Kristal ei kellestki muust kui Saksamaa jalgpallilegendist Franz Beckenbauerist. Kristali löödud koondiseväravatest on üks mälestusväärsemaid 1997. aastal Kadrioru staadionil Rootsile otse nurgalöögist löödud iluvärav.

Treener Neemelo väljendas oma arvamust uue ameti kohta järgmiste sõnadega: “Uus eluetapp esitab kohe suure väljakutse, kui ennem sai väljakul asju teha, siis nüüd tuleb hakata väljaku kõrval toimetama. Proovin noortele oma teadmiseid ja kogemusi edasi anda ning treenerina edukas olla. Ootan suure huviga kohtumist mängijatega ja mõistagi tahan uuel hooajal meeskonnaga edu saavutada.”

448 kõrgliiga mänguga 195 väravat löönud Neemelo tegi oma meistriliiga debüüdi 2000. aastal FC Kuressaare ridades, olles ise vaid 18- aastane. Hiljem TVMK eest mängides tulid ka esimesed suuremad õnnestumised – esimene Eesti meistritiitel aastal 2005, mil Neemelo oli 41 tabamusega Meistriliiga parim väravakütt.

Pärast nelja hooaega välismaal, kus Neemelo esindas Rootsi klubisid Helsingborgs IF ja GIF Sundsvall, soomlaste MyPa ja Belgia meeskonda SV Zulte-Waregem, naasis ta kodumaale. 2009. aastal, aitas ta FC Levadia Eesti meistriks, 2012 aastal teenis ta oma kolmanda Eesti meistrikulla Nõmme Kalju ridades.

Tema auhinnakapis on lisaks kolme tiitlivõidu kõrval ka Eesti meistrivõistlustelt neli hõbedat ja kolm pronksi. Eesti A- koondist on ta esindanud 22 korda. 2006. aastal tunnistati tema 1:1 viigivärav Türgi vastu aasta ilusaima koondisevärava Hõbepalli vääriliseks.

Nõmme Kalju esindusmeeskond ja U21 võistkond koguneb uue hooaja ettevalmistuseks 16.12.2019.