"Ragnariga on olukord sarnane nagu eelmises valiktsüklis," rääkis koondise peatreener Karel Voolaid Eesti ajakirjanikele. "Ta vajab praegu aega perega olemiseks ning selleks, et klubis (Cagliaris - K.R.) jalad alla saada. Võistkonnal läheb praegu ju tegelikult hästi ka."

"Klavan elab meie tegemistele kaasa ikka. Meil oli hea pikk vestlus," jätkas Voolaid. "Klavan on aus ja otsekohene ning mingeid probleeme meil rääkides küll ei olnud. Ta mõistab, et tema liitumine sunniks vangerdama ning palju seost on ka Karol Metsa positsiooniga. Mul on hea meel, et Klavan vaatab olukorda nii enda kui teiste vaatenurgast. Tema saab igapäevaselt rahvusvahelisel tasemel mäng ning tema liitumine võtaks just ära kellegi koha, kes just ise praegu väga vajaks koondisemängu."

Kas Klavaniga oli juttu ka võimalikust koondisekarjääri lõpetamisest? "Minule ta seda maininud küll pole," märkis Voolaid. "Kui ta oleks tahtnud koondisega lõpparve teha, oleks selle aasta valiktsüklite ajal olnud ideaalne võimalus. Võib-olla ta mõtleb sellele, aga Ragnariga me kaugemast tulevikust pole rääkinud. Meie vestlus keskendus ikka hetkeseisule."

Üle pika aja on koondises tagasi kaitse tugitala Enar Jääger, kes on taastunud raskest põlvevigastusest. Koondisest jäid välja keskkaitsjad Madis Vihmann ja Märten Kuusk. "Kuusk on väga hea kaitsja ning ta on näidanud väga head arengut sel aastal treeningutel, aga teatud kohtades saaks ta veel juurde panna ja areneda. Vihmann ei ole ka samuti kohe kindlasti kehvem mängija," põhjendas peatreener otsust.

Voolaid lisas, et Jäägeri soov on veel pikalt tipptasemel mängida. Ta sõnas, et koondise filosoofia pole, et noored peale ja vahet pole, mis tuleb. "Sõprusmäng Ukrainaga - sealt võib "sõprusmängu" küll eest ära võtta. Ukrainaga pole nende kodus kunagi sõprusmängu. Tähtis on, et meil oleks hea kooslus. Jäägeril on palju kogemusi."

Rünnakul on koondises tagasi Henri Anier, sedapuhku jäi nimekirjast välja Rauno Sappinen. "Henri on igas valiktsüklis kaalukausil olnud. Anier on meie mõistes muidugi keerulises kultuuriruumis (mängib Lõuna-Koreas Suwoni meeskonnas - K.R.)," jätkas Voolaid. "Ta ei tea tihtipeale, miks talle vähe mänguaega anti, sest treenerid ei kipu otsuseid põhjendama ka. Nüüd vahetus Suwonis peatreener ning ta pääses ka koondisesse ehk nüüd tahab Anier kindlasti kümne küünega võimalusest kinni haarata."

Voolaid lisas antud valiktsükliks koondisesse ka Sander Puri, kes on viimasel ajal Nõmme Kalju eest häid esitusi teinud. Ta tunnistas, et Sanderi, Mark Oliver Roosnupu ja Vlasi Sinjavski kohal oli mõttekoht. Kaks viimast novembrikuistes mängudes koondist ei aita. "Puri on Kaljut ikka tassinud. Kogu lugupidamise juures Roman Kožuhovski (Nõmme Kalju peatreener - K.R.) suhtes, siis Puri on praegu sügisene töövili. Kindlasti peab ta saama võimaluse ennast näidata. Sinjavski puhul oli mõte Ukrainaga mängus teda kasutada, kuid teatud nüansid vajavad siiski lihvimist.

"Ats (Purje) juures oli selge, et pärast hooaega peab suhtlema, mis seis on. Teatud tervisega seotud komplikatsioonid tal olid."

Võimaluse veel koondist esindada sai ka Gert Kams, kes tõmbab tänavuse hooaja järel karjäärile joone alla. "Nii-öelda sümboolse lahkumismängu ta saab. Usun, et kahest mängust mingeid mänguminuteid ikka jagub Kamsile. Heas mõttes saab ta vanade kamraadidega lõpetada."

Teatavasti sai Karel Voolaiust koondise peatreener tänavu suvel, kui ta asendas ametist lahkunud Martin Reimi. Esialgne koostöö lõppeb praeguse valiktsükli järel. Kas olete mõelnud võimalusele, et praegune koondise nimekiri võib olla viimane, mida koostate? "Ma ei ole küll niimoodi mõelnud. Meie töötame ikka võtmes, et kõik jätkub edasi. Sellest mõttest end küll häirida pole lasknud. Peatreenerina on minu eesmärk töötada ikka nii, et vaataksime kogu aeg järgmisesse päeva."

Eesmärgid kaheks järgmiseks mänguks

Eesti koondisel on tänavu jäänud pidada veel kaks kohtumist. 14. novembril kohtutakse võõrsil sõprusmängus Ukrainaga. Seejärel sõidetakse Amsterdami, kus 19. novembril peetakse EM-valiksarja viimane kohtumine Hollandi vastu.

"Plaan on leida kooslus kahe plaani vahel ehk anda noortele võimalus ja samal ajal panna mängu võimalikult tugev koosseis," rääkis Voolaid eesmärkidest. "Ideaalis tahaks minna mõlemat mängu võitma. Eks see kõlab veidi absurdselt, aga ma ei saa valmistuda mänguks niimoodi, et püüame siit võimalikult vähe kaotada. Võõrsil ootavad ees rasked mängu, kus mõlemal meeskonnal on käsil võimsad seeriad."

Voolaid märkis, et kõik sõltub sellest, kui palju õnnestub oma mänguplaani peale suruda. "Kõik mänguelemendid võiksid olla tasakaalus. Ukraina tahab loomulikult palju palli vallata. Olime kohati ka Hollandi vastu vägagi raskustes. Paremaid hetki meie enda mängus võiks ikka rohkem olla. Nagu vana jalgpallitõde ütleb: kui pall püsib meie on käes, on vastastel vähem võimalusi millegi ohtliku loomiseks."