Tänapäeva rafineeritud toitude maailmas jäävad bakterid meie kõhus tihti nälga. Seega on oluline teada, milline on inimese mikrobioota kooslus ja milliste toiduainetega oma soolekooslust tugevana hoida. Seda saab teha, kui on teadmisel kuidas jälgida toiduainete pakenditel kirjutatud. Inimese seedetraktis on samas suurusjärgus mikroobirakke kui inimeses keharakke. Tänu soole mikroorganismide ehk mikrobioota ainevahetuse mitmekesisusele on võimalik inimese seedetraktis seedumatuid toidukomponente lagundada ja neist kasulikke ühendeid toota. Toiduainete tehnoloog Kaarel Adambergi loengus saab praktilist nõu mikrobioomi, söömise ja sportimise seostest ning

Lektor räägib loengus "Mikrobioom, toitumine ja liikumine" seedetrakti mikroobikooslusest ja selle muutustes muutumisest elu jooksul, toidu, spordi jm tegurite mõjul. Loengus selgitab toiduteadlane, millist infot mikrobioomi uuring annab inimesel, millised on ja kuidas kasutada saadud infot toitumises. Ja kuidas käituda juhul kui on tekkinud seedeprobleemid, neid leevendada. Käsitlemist leiab ka, mida silmas pidada kiudainerikaste toiduainete valimisel ja kiudainerikaste toidulisandite tarbimisel. Ta annab ülevaate kuidas saab enda soolestiku mikrobioomikoosluse seisundit teada.

Mikrobioomi loeng on üks loeng Treeni teadlikult loengu sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool ja toetab Tallinn Liigub. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, tervisekontroll, jooga jne (täpne kava SIIN).

Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas). Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine esmaspäeva õhtuni: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Lektor Kaarel Adamberg on hariduselt bio- ja toiduainete tehnoloog. Ta teeb oma teadustööd Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK) ning Taltechis (toonases Tallinna Tehnikaülikoolis). Tänaseks on ta jõudnud seedetrakti keerukate mikroobikoosluste uurimiseni ning on Eestis valdkonna üks eestvedajaid.