Organismi suutlikkust toidu energiaks muuta, sõltub hormoonidest ja nende omavahelisest tasakaalust. Dr Annuk annab loengus ülevaate hormoonidest, prohormoonidest, ensüümidest, fermendidest, hormonoididest ja funktsioonidest ja nende toimest organismis. Kuulaja saab teada, kuidas toimub hormoonide taseme määramine organismis ning kuidas aru saada labori tulemusest ning hormoonide talitluse häiretega kaasuda võivatest haigustest. Mõtestab lahti hormoonide rolli sportlikus saavutusvõimes ning erinevatel spordialadel. Eraldi käsitleb dr Annuka suhkurtõve ja sportimise seost. Kuulaja saab vastuse küsimusele kas ja milliste hormoonide tarvitamine on taunitav? Põgusalt leiab käsitlemist asendusravi üleminekueas ja hormoonide roll selles ning hormoonide roll sportivatel lastel, noortel.

Hormoonide loeng on üks loeng Treeni teadlikult loeng sarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Järgmiste teisipäevade teemad on lihastreening, taastumine, treeningu mõju südamele ja ajule, tervisekontroll, mikrobioom ja jooga jne (täpne kava all).

Kõik loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on vaid 6 € (maksmine kohapeal, sularahas), sest loengusarja toetab osaliselt Tallinn Liigub.

Lektor Margus Annuk on lõpetanud Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna treeneri diplomiga ja arstiteaduskonna ravi eriala koos spordimeditsiini lisaerialaga ning Uppsala Ülikoolis doktorkraadi kliinilises meditsiinis. Erialaselt olnud raviarst, dotsent ja professorina erinevates ülikoolides, töötanud rahvusvahelise ravimite uuringufirma viitsepresidendina ning on hetkel ravimiuuringute nõunikuna. Tema üheks olulisemaks tegevussuunaks on uute ravimite väljatöötamine ja nende katsetamine (sh hormoonid). Aastaid juhtis ta Antidopingu erilubade (TUEC) komisjoni. Hetkel nõustab ka Eesti Tõstespordi Liitu meditsiinilistes küsimustes.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2019 on peale seda veel 11 loengud. Need on:
15.10 Kaela - ja õlavöötme valulikkus - põhjused, ennetamine ja ravi - füsioterapeut Katre Lust-Mardna
22.10 Mikrobioom, toitumine ja liikumine - bio- ja toiduainete tehnoloog Kaarel Adamberg
29.10 Praktilisi soovitusi laborianalüüside tõlgendamisel arstilt - laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
05.11 Venitus soojendusel, treeningus ja taastumisel - füsioterapeut Jörgen Puis
12.11 Terve keha ja vaimse tasakaalu saavutamine jooga abil - joogaõpetaja Kristiina Piiparinen
19.11 Südame ja spordi vastastikune mõju - kardioloog ja spordiarst dr Meelis Vainu
26.11 Haigused, taastumine ja sportimine - spordiarst Agnes Mägi
03.12 Lihastreeningu enamlevinud vead ja õige viis - treener ja toitumisterapeut Egle Eller-Nabi
10.12 Treeningu mõju kesknärvisüsteemile ja ajule - TLÜ professor Kristjan Port

Igale soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Loengusarja korraldab TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut ja toetab Tallinn Liigub.
Inimestele teavitust aitab teha Delfi.

Artikliga on seotud osad varasemate aastate loengute täispikad videod, mida Delfi on filminud.