Leedu - Prantsusmaa kohtumise võtmehetk oli ligikaudu pool minutit enne lõppu, kui Leedu kaotusseisus 75:76 lükkas prantslaste tsenter Rudy Gobert rõnga pealt minema Jonas Valanciunase teise vabaviske. FIBA reeglitega on lubatud rõnga vastu läinud pall minema lüüa, aga käega rõnga puutumine ei tohi palli korvi minemist takistada. Gobert aga takistas.

FIBA langetab protesti osas otsuse homme hommikuks, aga raske on näha, kuidas olukord saaks leedulastele positiivselt lõppeda.

Pressikonverentsil oli Leedu peatreener Dainius Adomaitis äärmiselt kehvas tujus.

"FIBA kulutab sadu tuhandeid olukordade järelevaatamise süsteemile ja sellisel hetkel videot vaatama ei minda!? Tunnen ennast mängijate pärast kohutavalt," rääkis ta.

Kohtunikud on MM-il juba kõvasti vatti saanud. Peamine põhjus on selles, et Euroliiga tasemel õigusemõistjaid FIBA ja Euroliiga vahelise korvpallisõja tõttu MM-i vilistama ei lubatud. Üksikud NBA-kogemusega USA kohtunikud turniiril siiski on, aga üldpilti nad ei muuda.

Kui Adomaitiselt küsiti, miks vilistasid Leedu - Prantsusmaa mängu kolm Lõuna-Ameerika kohtunikku (Venezuela, Argentina ja tegelikult tuli kolmas ikkagi Hispaaniast - toim), vastas juhendaja nii: "Väga hea küsimus! Aitäh teile! Aga küsige seda parem FIBA käest. Selle koha pealt ei pea värk tark olema: andke meile kolm Euroopa kohtunikku!"

Adomaitis meenutas, et Leedu - Austraalia mängu ajal oli üks kohtunik mängijatele öelnud, et ta vilistab nii kõrge tasemega mängu esimest korda ja on väga elevil.

"Kas te teete nalja? Need kohtunikud ei suuda oma tööd teha. Austraaliaga mängus olid kõik kontaktid lubatud, täna oli täpselt vastupidi," pahandas ta.

Videolõik Adomaitise pressikonverentsist: