Jonas Valanciunas pole koondisesärgis kaugeltki nii õnnetu kui Montenegro 90 miljoni mees Nikola Vucevic, aga mõte, et pehme käega koljat võiks suurema panuse anda, on leedulaste mänge vaadates päris tihti pähe tulnud.

Viimastel aastatel kiirelt arenenud Domantas Sabonis oli aktiivsem, aga otsustaval hetkel pani ta ühelt meetrilt lihtsa viske mööda. Austraallane Aron Baynes (21 punkti + 13 lauapalli) tegi rohkem skoori ja võttis lauapalle kui Valanciunas (7+7) ja Sabonis (12+4) kahe peale kokku.

Rääkimata Valanciunase viimase minuti kaitsest, kus ta lasi Patty Millsil enda vastu kolmese ära panna.

Austraalial oli tõelisi vedureid rohkem kui Leedul - seekord piisas Millsi, Baynesi ja Matthew Dellavedova korralikest esitustest, et Joe Inglesi kahe ja Andrew Boguti nelja punkti mäng ära katta. Marius Grigonis (19 p) ja Lukas Lekavicius (15 p) olid muidugi tublid. Puudu jäi mitte ainult tsentritest, vaid ka Maciulisest, Ulanovasest ja Kuzminskasest.

Teoorias peaks Leedu olema võistkond, mis saab Austraalia füüsilise stiiliga hakkama, aga alates 2006. aastast on suurturniiridel kaotatud kõik omavahelised matšid. Koosseisud on aasta-aastalt muutunud, aga mitte nii kiirelt kui klubikorvpallis.

Ent see kõik kõlab tagantjärgi tarkusena. Leedul olid hoolimata rabedast esitusest kõik võtmed, et võit ära võtta ja vahegruppi puhaste paberitega edasi minna, aga läks vastupidi.

Veerandfinaali pääsemiseks tuleb Leedul lisaks Dominikaani Vabariigile kindlasti võita Prantsusmaad ja teoreetilises surnud ringis eelise saavutamiseks tuleb seda teha võimalikult suurelt.

Prantsusmaa alagrupp oli nõrgem kui Austraalial, aga tasemelt peaks olema umbes sama tugeva tiimiga. Kui Austraalia vastu jäid Valanciunas ja Sabonis tsentri kohta keskmise pikkuse (208 cm), aga jässaka kehaga Baynesi vastu hätta, siis prantslaste korvialust valvab hoopis teist tüüpi Rudy Gobert. Üldise kaitsemängijana on Gobert selgelt võimekam kui Baynes, aga NBA-s on näiteks Valanciunas tema vastu hästi hakkama saanud.

Leedu ja Prantsusmaa kohtumine algab laupäeval kell 15, vaid pool tundi hiljem alustavad USA ja Kreeka. Tore, kui nad oleksid rohkem hajutatud, aga korraldajatest tuleb aru saada - selliseid maiuspalu on raske hommikusse programmi paigutada.

Reedene põhimäng on kell 15.30 Hispaania ja Itaalia vahel. Oletades, et Serbia läheb J-vahegrupist esimesena veerandfinaali, otsustatakse selles matšis teine kaheksa hulka pääseja.

Huvitav on näha, kas varemgi suurturniiridel aeglaselt käivitunud Hispaania läheb taas otsustavate mängude saabudes hoogu, või näitasid ootamatult napid võidud Puerto Rico ja Iraani üle, et neil jääb püssirohtu väheks.