Valitsevale meeste tavaraja maailmameister Olav Lundanesile on see neljas järjestikune MMi tavaraja võit, kokku on tal tavaraja kuldmedaleid 6. Lisaks on ta tulnud Norra meeskonnaga kaks korda teatejooksu maailmameistriks ning võitnud MMi lühiraja.

Hõbedale jooksis üllatuslikult 20-aastane Lundanesi koondisekaaslane Kasper Fosser. Sealjuures juhtis Fosser raja keskel võistlust pikalt 13. KPni. Võistlusjärgses usutluses tunnistas ta, et oli hooaja algul keskendunud ainult juulikuus toimunud juunioride MMile, kus ta võitis 3 kulda, Norra täiskasvanute koondisega MMile pääs oli talle endalegi üllatus, rääkimata medalist. Pronksile jooksis 16-aastase MMi-karjääriga Daniel Hubmann Šveitsist, kes jäi Lundanesist 16,6 km 530 tõusumeetri ja 26KPga rajal maha 2.58, kuid võitis medali kolme sekundiga oma koondisekaaslase Mattias Kybuzi ees. Hubmannile oli see 27. MMi medal, kuid ta tunnistas, et temale oli pehme aluspinnaga maastik füüsiliselt raske, kuigi rada pakkus üllatavalt palju ringijookse mööda teid.

Ka meie koondislaste hinnangul oli tavarada tehniliselt pigem lihtne, kuid nõudis head füüsilist vormi ja lihaste sitkust, et põlvini ulatuvas kanarbikuvõsas, pehme samblaga kaetud ebatasasel kivisel pinnal kiirelt liikuda.

Meie parimana saavutas Timo Sild 15. koha (+9.05). Timo kinnitas, tal jooks sujus hästi, kuigi ligi 100 minutit kestnud pingutuse ajal tuli tal ületada ka mõõnaperiood, mil energia sai otsa. Kenny Kivikas, kes läbi hooaja on võidelnud vigastustega, tegi rajal küll paar väiksemat viga punktivõtmisel, kuid sai siiski korraliku 27. koha (+16.31) ja oli üldjoontes oma tavaraja sooritusega rahul. „Võrreldes sellega, mis seisundis ma kuu aega tagasi olin, läks täna väga hästi,“ arvas Kenny. Heino Ollinit kimbutas rajal seletamatu kõhuvalu, mis ta jooksu küll häiris, kuid tehniliselt tegi ta siiski korraliku jooksu.

Naiste 11,7km 21KP ja 300m tõusumeetriga raja läbis ülivõimsalt Tove Alexandersson Rootsist, kes läks võistlust juhtima pärast ca 3,5 km pikkust punktivahet 4.KPst 5. KP-sse, mille ta jooksis ajaga 15.31, olles samal etapilt teistest – sealjuures ka sama teevaliku teinud Lina Strandist (SWE, 16.44) ja Sabine Hauswirthist (SUI, 17:19) üle minuti kiirem. Edasi 6.- 18. KPni Alexandersson ainult suurendas oma edumaad, näidates kõigis vaheaegades kiireimat aega. Seega käis naiste rajal võistlus pigem kahvatumat karva medalite üle ja tugeva lõpuga tõusis hõbedale Lina Strand (+6.16, Rootsi), pronksi sai 21-aastane Simona Aebersold Šveitsist (+ 6.50) 12-sekundilise eduga Marika Teini (Soome) ees.

Evely Kaasiku jaoks (22. koht + 18.43), kes jookseb oma 6. MMil, oli see esimene tavaraja start ja finišis tunnistas ta, et tundis kerget ärevust eesootava ees. Rajal liikus ta oma hinnangul pigem jõudusäästvalt ja kindlalt kaardis püsides, kuid siiski tundis ta, et viimasel kolmel kilomeetril pärast võistluskeskuse läbimist läks tal väsimusest orienteerumisrütm pisut käest, mis tõi kaasa väikse ebakindluse punktivõtul.

Annika Rihma hindas rada tehniliselt väga lihtsaks, kuid füüsiliselt nõudlikuks. Ka temale olid väga rasked viimased kolm kilomeetrit. Saavutatud tulemus (26. koht) ning kaotus võitjale (+20.12) ei vastanud paraku täna ei Annika ega ta pöidlahoidjate ootustele.

Homme on MMil puhkepäev, reedel toimub lühiraja finaal, kus Eesti koondislastest stardivad Timo Sild, Evely Kaasiku ja Laura Joonas, ning MM lõppeb laupäeval toimuvate teatejooksudega.