Esimesena protestis hiinlase vastu austraallane Mack Horton. Yang võitis 400 meetri vabaltujumises kulla, Horton oli tema järel teine. Horton on Yangi vastu varemgi teravalt sõna võtnud ning on hiinlasega avalikult tülis. Kui pronksmedalisti Gabriele Dettiga sobis Hortonile poseerida, siis Yangil otsustas ta kätt mitte suruda ning koos temaga ei soostunud ta ühisfotole jääma.

Austraallase eeskujul otsustas Yangi vastu protestida ka britt Duncan Scott. Scott ja Yang sattusid ühele poodiumile 200 meetri vabaltujumises. Yang võitis järjekordse kulla, britt teenis pronksi.

Scott lõpetas küll esialgu medalita, aga võistluse järgselt diskvalifitseeriti leedulane Danas Rapšys, mis tõi britile pronksi ja ühtlasi tõstis Yangi maailmameistriks.

Scott kuulas medalitseremoonia ajal hümni ära, aga astus seejärel poodiumilt maha ning keeldus ka Yangi õnnitlemast. Hiinlasel viskas briti käitumine üle ja ta karjus Scottile poodiumilt: "Sa oled luuser, ma olen võitja!" Ühispildile britt ei tulnud ning ta hoidis kullavõitjast distantsi ka siis, kui medalistid tseremoonialt lahkusid.

"Kui Sun ei austa meie sporti, siis miks peaksin ma tema vastu lugupidavalt käituma? Usun, et paljud inimesed, eriti ujujad, toetavad, mida Mack tegi," rääkis Scott pärast vahejuhtumit BBC-le. "Loodetavasti juhtub seda ka edaspidistel suurvõistlustel."

Rahvusvaheline ujumisliit FINA andis Yangile kui Scottile hoiatuse ebasportliku käitumise eest.

Miks aga ujujad Yangi vastu protesteerivad?

Põhjuseks Yangi kohal rippuvad dopingukahtlused: 2014. aastal karistati teda keelatud aine trimetazidine'i eest kolmekuulise võistluskeeluga, kusjuures Yang ise väitis, et võttis ainet südameprobleemi tõttu. Hoopis tõsisemad kahtlustused ilmnesid aga alles nädalapäevad tagasi, kui selgus, et Yangi küsimus on juba kuid olnud rahvusvahelises spordikohtus (CAS) - nimelt kiskus asi meediasse lekkinud FINA dopingupaneeli raporti kohaselt inetuks eelmise aasta septembris, kui sõltumatud dopinguametnikud Zhejiangi provintsis Suni villat külastasid ja temalt vereproovi võtsid. Sportlane olevat koos turvamehega haaranud vasara ja proovipurgid testijate silme all vasaraga hävitanud.

Rahvusvaheline Ujumisliit (FINA) ei otsustanud Yangi selle eest aga karistada ning seeõttu kaebaski Rahvusvaheline Antidopingu Liit (WADA) asja edasi CAS-i. 27-aastane Yang on kolmekordne olümpiavõitja.