Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA viimane suurem prohmakas on avalikkuse tähelepanu püüdnud nüüdseks juba paar nädalat. Täpsemalt on nende murekohaks tänavune Euroopa liiga finaal. Aastaid mõne suure jalgpallifinaali korraldusõigust jahtinud Bakuu sai tänavuseks aastaks sellega hakkama. Kolmapäeva õhtul toimub Aserbaidžaani pealinnas Euroopa tähtsuselt teise klubisarja esikohamäng.

Ka Meistrite liiga finaali korraldamisele kandideerinud Bakuu võimalusi hindas esialgu skeptiliselt ka UEFA, kuid lõpuks anti nafta ja gaasi kaevandamisega varandust kokku lükkava riigi soovidele järgi. Praeguseks on avalikkuse ette jõudnud ka raport, kust on näha, et ka UEFA enda meelest ei olnud Euroopa liiga finaali Bakuule andmine üldsegi hea mõte.

Esialgu võiski ju loota, et kõik lähebki õnneks. Bakuu saab enda finaali ning mäng peetakse probleemideta ära. UEFA ja ka Aserbaidžaani õnnetuseks jõudis finaali aga Londoni Arsenal, kelle ridades mängib armeenlane Henrih Mhitarjan.

Armeenia ja Aserbaidžaani vaheline Mägi-Karabahhi konflikt on teinud kahe riigi vahelised suhted aga ülimalt keerulisteks. Aserid küll lubasid, et Bakuusse saabudes ei ole Mhitarjani elule mingit ohtu, kuid vaatamata sellele otsustas poolkaitsja siiski Aserbaidžaani mitte sõita. Seejuures märkisid aserid eelnevalt, et Mhitarjanil on nende juures ohutu, kui ta ei tee ühtegi poliitilist avaldust.

Kahjuks ei ole kõik ainult sellega piirdunud. Bakuus ringi liikunud Arsenali fännid, kes kandsid Mhitarjani nimega särke, peatati juba politsei poolt kinni. Türmi mehi väidetavalt siiski ei pandud.

Kohalikud püsigu kodus

Et kõik oleks veel piinlikum, siis alates eelmise nädala laupäevast kuni selle nädala laupäevani on Bakuus piiratud kohalike elanike liikumisvabadust. Nimelt tahetakse riiki külastavatele fännidele ja UEFA ametnikele jätta kesklinnas „piisavalt ruumi“, et nad saaksid end seal mõnustasti tunda.

Ilmselgelt ei tuleks suure jalgpallimängu korraldamise õigust anda riigile, kes surub „pärismaalased“ kodudesse ning ei suuda lõpuni tagada kõikide sportlaste turvalisust. Suurte finaalide võõrustajaid valides võiks UEFA vaadata enda tavapäraseid tabeleid, mida erinevatel loosimistel ikka arvesse võetakse. Nii näiteks on totaalselt välistatud, et valikmängudes võiksid Armeenia ja Aserbaidžaan ühte alagruppi kuuluda. Kui kahe riigi vahel on nii tõsine konflik, siis tuleks juba eos välistada võimalus igasuguseks kokkupuuteks. Seekord jäeti see välistamine tegemata.

Tõenäoliselt ühe piinliku momendi suudavad aserid siiski kolmapäeva õhtul ära likvideerida. Seni on räägitud, et 67 000 inimest mahutavale olümpiastaadionile on saada veel küllaldaselt pileteid, kuid usutavasti täidetakse need kohad ilusa telepildi huvides siiski sobilike inimestega. Arsenali fänne suvatses Inglismaalt kohale reisida ainult 4000, Chelsea fänne on aga Aserbaidžaani jõudnud veel poole vähem.