2018. aastal toimus üle kogu Eestimaa kokku 335 päevakut, kus 7700 erinevat harrastajat tegi üle 55 000 stardikorra. Pikkade traditsioonidega päevakud on tööpäevaõhtused orienteerumisüritused, kuhu on osalema oodatud kõik, kellele meeldib seikluslik looduses liikumine. Eesti Orienteerumisliidul on ambitsioonikas plaan kasvatada osalejatearvu veelgi.

Ühe uuendusena saab Tallinna teisipäevakute sarjaga liitumise järel pealinnas alates tänavusest orienteeruda tööpäeva õhtuti lausa neljal päeval nädalas. Mitmetes sarjades on lisaks orienteerumisjooksule olemas ka rattaorienteerumise rajad.

Päevakute peatoetaja RMK esindaja Ulvar Kaubi märkis avamisel, et mullu külastati riigimetsa rekordilised 2,7 miljonit korda, kellest orienteerujad on seltskond, kes viibib seal tihti.

Eesti Orienteerumisliidu juhatuse liige Lauri Leppik tõi välja, et RMK panus päevakusarja toetamise näol on oluline Eesti orienteerumisele, mille eest RMK pälvis ka „Spordisõber 2019“ auhinna.

RMK Eestimaa Orienteerumispäevakute koordinaator ja Eesti Orienteerumisliidu liikumisharrastuse juht Margus Hallik: „Päevakutel leidub jõukohaseid radu kõigile, alates väikestest lastest kuni 80-90 aastaste veteranideni. Osalemine ei nõua suuri erioskusi ega varustust, korraldajad pakuvad ka algõpet. Orienteerumine on väga vaheldusrikas ala, sest üritused leiavad aset pea alati erinevas kohas, kus ka rada on alati uus.“

Suurimaks päevakusarjaks on 55-aastase ajalooga Tallinna Orienteerumisneljapäevad, kus mullu oli 22 etapil keskmiselt 550 osalejat. Sarja peakorraldaja Mait Tõnisson: „Maailma vanima orienteerumispäevakute korraldajana jääme oma traditsioonide juurde ning korraldame enamuse neljapäevakutest metsas“.

Ehkki enamus päevakutest leiab aset metsamaastikel, toimub järjest enam üritusi ka linnakeskkonnas ja parkides. Infot kõigi päevakute kohta leiab sarja kodulehelt: www.päevakud.ee

Hooaja avasid ametlikult koos orienteerumisrajale minnes RMK juhatuse esimees Aigar Kallas (joostes) ja rattaorienteerumise maailma- ja Euroopa meister Lauri Malsroos (rattaga).