"Maailmameistrivõistlused näitasid, et neid, kes tahavad meie juures dopinguga tegeleda, ootavad tagajärjed. Ka tippsportlastele ei tehta järeleandmisi - kes teeb midagi keelatut, seda karistatakse," ütles Strache, pidades silmas, et Austria seaduste järgi saab dopingu tarvitajat karistada kuni kolmeaastase vanglakaristusega.

Nii Strache kui ka Austria antidopinguagentuuri (NADA) juht Michael Cepik ja Austria kriminaalpolitsei organiseeritud kuritegevuse juht Dieter Csefan rõhutasid, et rahvusvaheliseks dopinguvastaseks võitluseks tuleks Austria eeskujul seadusi karmistada ka teistel riikidel. "Usun, et rahvusvaheliselt on teada, et meie siin ei saa üksinda puhta spordi eest võidelda," lausus Csefan.

Csefan usub, et 27. veebruaril Seefeldis ja Saksamaal Erfurtis läbi viidud haarangud, mille käigus võeti kinni ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu ning Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu õpilane Aleksei Poltoranin, mõjusid spordile tervikuna positiivselt. "Arvan, et operatsioon "Aaderlass" mõjub spordile positiivselt," sõnas ta. "Seadustest üksi ei piisa, dopingu suhtes on vaja ka nulltolerantsi. Need sportlased, kes kätte saadi ja üles tunnistasid, lasid end dopinguspiraalist välja rebida."

Innsbrucki kohtus toimub täna kahe Seefeldis kinni võetud isiku - omavahel abielus olnud mehe ja naise - ülekuulamine, kelle politsei on tuvastanud Saksa dopinguarsti Mark Schmidti kaasosalistena. Pärast seda otsustatakse nende väljasaatmine Saksamaale. Alates 27. veebruari reidist on nad vahi all olnud Innsbrucki vanglas. Neid süüdistatakse Seefeldis võistelnud sportlastele vereülekannete tegemises.

Schmidt ja tema kaasosalised kuulatakse sel nädalal veelkord üle

Ülekuulamised toimuvad sel nädalal ka Münchenis. Veelkord kuulatakse üle peamine kahtlusalune, spordiarst Schmidt. Uurijad loodavad, et selle küsitluse käigus selgub uusi asjaolusid. Erfurti dopingulaboris tehtud vereproovide analüüsile võib Müncheni prokuratuuri sõnul kuluda veel kaks kuni kolm nädalat, kirjutas tirol.orf.at.

"Schmidti võrgustik oli hierarhiliselt üles ehitatud. Selle võrgustiku eesmärk oli end illegaalselt rikastada. Sportlased ei võtnud ebaseaduslikke aineid, vaid praktiseerisid veredopingut," rääkis Csefan pressikonverentsil. "Operatsiooniga "Aderlass" õnnestus meil see kriminaalne võrgustik maha võtta."

Csefan ei vastanud küsimusele, milliste spordialade esindajad doktor Schmidt keelatud võtetega veel abistas. Teada on, et politseile on tema teenuste kasutamise üles tunnistanud ka kaks Austria jalgratturit. "Kuna uurimine alles käib, ei saa ma seda kommenteerida," ütles Csefan.