Müncheni prokurör Kai Gräber rääkis usutluses ajalehele Frankfurter Allgemeine, et haarangu käigus doktor Mark Schmidti dopingulaborile konfiskeeriti tõendeid, mis aitavad paljastada 2000-ndate alguses toimunut.

„Ei tea ühtki teist dopinguasja, kus tõendid – need on muserdavad – oleksid nii veenvad,” sõnas Gräber ja lisas, et õige varsti on oodata uusi arreteerimisi.

Eile Saksamaal eetrisse läinud telekanali Das Erste spordisaade "Sportschau" paljastas dopinguarst Schmidti kohta nii mõndagi uut.

Teada on, et Erfurdis tegutsenud Schmidti arstist ema on nagu tema poegki segatud jalgrattaspordi dopingulugudesse, kuid hetkel pole vihjeid selle kohta, nagu oleks ta antud skandaaliga seotud.

Schmidti hämarad teod ulatuvad tagasi 1990-ndatesse, kui ta võeti tööle Gerolsteineri jalgrattatiimi selle mänedžeri Hans-Michael Holczeri poolt. Viimane omal ajal Schmidti tegevuses midagi kahtlast ei leidnud, kuid arvab nüüd, et Schmidt tegutses juba siis kalkuleerides ja alustas võrgustiku loomist, töötades üheaegselt mitmete sportialade järelkasvuga.
Mark Schmidti emale kuuluv kliinik Saksamaal Erfurdis. Samas linnas arreteeriti kolmapäeval ka kurikuulus dopinguarst, kes viibib viimastel andmetel hetkel Müncheni vanglas.

Seefeldis võeti eelmisel nädalal kinni ka Schmidti advokaadist isa, kes oli Saksa DDR-i ajal spordiarst ning juhib nüüd koos oma partneriga meditsiiniõiguspraksist. Sedasama partnerit karistati esimesena Saksamaal dopingu vahendamise eest jooksjatele.

Saates sai sõna veredopingu eest süüdi mõistetud endine Austria kergejõustiklane Stefan Matschiner, kes arvas, et kestvusaladel on veredoping tänapäeval laialdaselt kasutusel. Omal ajal andis ta oma kontaktid ja tööriistad Mark Schmidtile üle, aga mida arst nendega peale hakkas, väitis Matschiner mitte teadvat.

"Ütlesin talle, et tee nendega, mida tahad. Minu jaoks lõppes see asi sealsamas," meenutas ta.

Austria politsei leidis läinud nädalal Erfurdist 40 verekotti, kuid pole veel kindel, kas need kuuluvad erinevatele sportlastele, sest politsei pole veel nende triipkoode suutnud omanikega kokku viia.

"Sportschau" näitas klippi ka Seefeldis toimunud pressikonverentsist, kus Tammjärv rääkis dopingu rahastamisest ja sellest, et ta käis Saksamaal Frankfurtis ja Berliinis verd välja võtmas. ARD-le ei täpsustanud, kus need vere võtmised täpselt toimusid, vaid ütles, et edastas selle info politseile.

Saates loeti ette ka Alaveri lause: "Tammjärvele Schmidti kontakti andmine oli mu üks elu suurimaid vigu."

Hajo Seppelti sõnul on doktor Schmidtil olnud sportlastest kliente üle saja. Lähiajal peaks uurimise käigus selguma, kui paljud neist keelatud võtetega tegeles, sest osa sportlasi võis Seppelti arvates Schmidti juures käia ka täiesti legaalsete muredega.