Kuidas sündis idee tuua Eestisse Kaunase Žalgirise trofeed?

"Siin on mängus kahe asja koosmõju – esiteks oli meil eelmisest aastast kogemus suure rahvusvahelise näituseprojekti tegemisega, kui Tartusse jõudsid lühiajaliselt Real Madridi jalgpalliklubi rariteetsed esemed eesotsas meistrite liiga karikaga," rääkis Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi juht Siim Randoja.

"Usk enda maja võimekusse ja inimeste ütlemata positiivne tagasiside näitasid, et suurte nimede toomine Eestisse on õige suund. Teisest küljest saime info selle kohta, et 16. veebruaril saabub Tartusse suur korvpallipidu Tähtede mängu näol. Et seal osalevad Eesti, Soome ja Läti mängijad, tundus üpris loogiline tuua ka Leedu korvpalli suurkuju Kaunase Žalgiris samal ajal Tartusse," lisas Randoja.

Kui keerulised olid klubiga läbirääkimised ja mida õnnestus lõpuks Tartusse tuua?

"Kõik läbirääkimised on nüansirohked ja keerulised, eriti kui me räägime rahvusvahelisest tasandist ja suurklubidest, kelle jaoks esimese hooga väikese Eesti muuseum ehk midagi ei ütle," kommenteeris Randoja. "Mängu tuli väga palju erinevaid osapooli, alustades saatkonnast ja Žalgirise klubist, lõpetades Leedu spordimuuseumi ja ministeeriumitasandil spordi üle otsustajatega. Suuri aardeid kergekäeliselt ja juhuslikult anda ei taheta, mistõttu pidime enda usaldusväärsust igakülgselt tõestama. Hea töö tulemusena saab näitusel olema mitukümmend rariteeti Žalgirise varakambrist, eelkõige karikad ja mõned väga vahvad esemed."

Mis on kõige hinnalisem mälestusese näitusel?

"Žalgirise klubi ajalugu arvestades oleme saanud sisuliselt kõik kõige kõrgema taseme esemed - on 1999. aasta Euroliiga karikas, klubide maailmameistrikarikas, Saporta karikas, Balti liiga ja Leedu meistrikarikad ja esemed legendidelt, keda nooremad ja vanemad teavad ja mäletavad – Sabonise, Paulauskase ja Jasikevičiuse nimed ei ole kellelegi võõrad," sõnas Randoja. "Hea meel on öelda, et nii esinduslikku väljapanekut Žalgirisest ei ole tõenäoliselt mitte kunagi mitte kusagil maailmas, sealhulgas ka Leedus kohapeal, varem tehtud. Muide, sel aastal tähistab klubi ka 20 aasta möödumist seni ainsast Euroliiga võidust."

Näituselt on leitavad ka esemed, mis on seotud Žalgirises mänginud eestlastega.

"Žalgirise ja Eesti osas teavad eestlased eelkõige Jaak Salumetsa, Gert Kullamäe ja perekond Vene seotust suurklubiga, ja kõigi nende nimedega seotud esemed peaksid kõigi eelduste kohaselt näitusele ka välja saama. Link Eestiga on Žalgirise klubil päris tugev – lisaks suurele kohalikule fännibaasile ja seal mänginud või treeneriks olnud meestele on klubi läbi aegade olnud Eesti klubide suur konkurent Nõukogude Liidu meistrivõistlustel ja Balti liigas ning tihe külaline Tartus toimunud turniiridel," lisas Randoja.

Näitus avab uksed 8. veebruaril ja jääb avatuks kuni 26. maini, muuseum on Tartus aadressil Rüütli 15 avatud kolmapäevast pühapäevani kell 11-18.

2019. aasta Tähtede Mäng toimub 16. veebruaril Tartu Ülikooli spordihoones, kus vastamisi on Olybet Eesti-Läti Korvpalliliiga ja Korisliiga tähed. Lisaks on kavas suurejooneline show koos põnevate artistide ja esinejatega.

Tähtede mängu korraldab Ekspress Meedia; pileteid saab osta SIIT.

Kohtumise partnerid on Utilitas, Dorpat, Maks ja Moorits, Tartu Coop, Tallink, Sportland, Viru Õlu ja Tartu linn.