"Minu haldusalas on Davosi treeninggrupi korraldus ja treeningute igapäevane läbiviimine. Huvitav ja kihvt väljakutse!" rääkis entusiasmist pakatav tippsportlane eile Otepääl pärast hooldemeeste ja muude taustajõudude sprindivõistlust.

Kogu käimasoleva hooaja on Einaste tiirutanud mööda maailma või juhendanud treeninggruppi Davosis. Eestis on ta esimest korda pärast eelmise aasta juulikuud. "Järgmine nädal tuleb esimene etapp, mille ma vahele jätan. Me ei ole alati kogu treenerite tiimiga kaasas, kuid alati peab olema kaks inimest sportlastega," kirjeldas ta töögraafikut.

Seda, kuidas šveitslased Einasteni jõudsid, tuleks eestlase sõnul küsida nende endi käest. Tema versioon sellest on järgmine: "Info oli kuidagi liikvele läinud. Ma tundsin kunagi nende sprinditreenerit. Teadsin, et ta lõpetas nendega koostöö ja läks tagasi Norrasse. Ta ütles, et sprindikoondisega lõpetatakse ära ning pannakse sprint ja distants kokku. Seda ei mäletagi täpselt, kuidas nad lõpuks minu palkamiseni jõudsid."
Šveits on üks Euroopa edumeelsemaid spordiriike. Siit kõrgemale väga palju tõusta ei saa.
Kein Einaste

Oli, kuidas oli, aga töötingimuste üle Einaste praegu kurta ei saa. Pinge on küll korralikult peal, kuid töötahet jagub samuti kuhjaga. "Nagu te teate, siis Šveits on Euroopas üks edumeelsemaid spordiriike. Siit ei ole enam kõrgemale väga lihtne ronida," võttis ta olukorra Šveitsi koondises väga lihtsalt kokku.

Einaste Eesti suusatamise hetkeseisust: roosiline see just pole

Mis mõtetega Einaste, kes ka ise karjääri lõpuaastail Eesti suusaliitu teravalt kritiseeris, praegu endiste kolleegide ponnistusi jälgib? "Mul on selle kohta üks hea lause, aga te panete selle ju kohe pealkirja..." teatas ta alustuseks, kuid ütles siiski: "Kui oled FC Elvas mänginud ja oled nüüd FC Barcelona treener, siis kui te küsite mis pilguga sa praegu FC Elvat vaatad... Nii hull muidugi ei ole, aga väga roosiline ei ole see olukord tõesti."
Kein Einaste pärast sprindivõistlust.

Einaste tunnistas, et hooaja üks põhieesmärke oli tema hoolealustel teha hea etteaste Tour de Skil. Viimasel etapil Cologna aga starti ei tulnud ning Šveitsi koondise parimaks jäi kokkuvõttes Toni Liversi 31. koht. Kõik sihid on nüüd seatud 19. veebruaril algavale Seefeldi MM-ile.

"Kodulähedane tuur on alati tähtis, aga MM on suhteliselt sarnase väärtusega. Eks MM-i ja olümpiakullad on igale rahvale olulised, aga ka kogu MK-sari on oluline. Selge see, et meil on vaja medaleid. Kui üks mees on neljakordne Touri ja olümpiavõitja, siis neljas koht ei ole kindlasti see, millega juhtkond ülemäära rahule jääks. Suures pildis oleme teinud okei hooaja, aga meil napib poodiumikohti," lisas Einaste.
Kui üks mees on neljakordne Touri ja olümpiavõitja, siis neljas koht ei ole kindlasti see, millega juhtkond ülemäära rahule jääks.
Kein Einaste

Positiivsem on pilt teatesõitudes, kus Šveitsi meestel on ette näidata Beitostoleni 4 x 7,5 km ja viimase Dresdeni paarissprindi neljandad kohad.

Olümpial on Cologna peaeesmärgiks 15 km sõit, kus ta on neli olümpiat järjest (2010, 2014, 2018) kuldmedalile tulnud, kahel korral vabatehnikas, korra klassikas. Seefeldis on murdmaasuusatajate avaalana kavas 15 km klassikadistants.

Ükski MM-ile kvalifitseerunud Šveitsi koondislane Otepääle ei sõitnud, kuid see ei tähenda, et Einastel siin käed päris vabad on. "Meil on ikka mõlemal võistluspäeval neli meest ja üks naine stardis. Minu vastutusalas on kokku seitse poissi, kellest enamus on distantsisõitjad, aga mõni suudab ka sprinti sõita," ütles ta. Osad MM-i kohad on veel lahtised ning neid Tehvandil startivad šveitslased ära jagada loodavadki.

Kas treeneritöö ongi see, mida Einaste end tulevikus tegemas näeb? "Suusaringkond ei ole ülemäära suur - 15 riiki. Eks paistab, kuidas mina rahule jään ja mida teine osapool arvab. Oleneb, mis väljakutsed tekivad. Sel positsioonil ei ole 10-20 aasta garantiid. Mulle meeldib. See on huvitav karussell ning kihvt on seda spordisüsteemi lähemalt näha. See on midagi, mida on lähiriikidest raske leida."