Rootsi koondis on nendeks päevadeks täielikult vallutanud Tehvandi suusastaadionist kahe kilomeetri kaugusel asuva Villa Müllerbecki, peatudes seal 31 inimesega. Neljapäeval võistluspaika saabunud määrdemeeskond on rootslastel 10-liikmeline. "Elamistingimused on super head, kogu hotell on ainult meie päralt!" teatab Nilsson rahulolevalt.

Mis Otepää linna ennast puudutab, siis selle kohta on ta samuti vaid head kuulnud. Nii üllatav kui see ka pole, siis ise pole ta veel jõudnud kesklinnas jalutamas käia. Selgi nädalal tuleb neil pärast võistlusi hooldebuss ja asjad hotellis kokku pakkida ning pärast õhtusööki kohe Tallinna poole teele asuda. Seal veedetakse veel üks öö ning esmaspäeva hommikul alustatakse koduteed. Niisuguse graafikuga põrutatakse suuusahooaja lõpuni. MK-sari lõppeb 24. märtsil Kanadas.

Rootsi määrdepealik Urban Nilsson
Kõik Rootsi määrdemehed on ise endised suusatajad, sest lisaks määrimisele tuleb neil ka ise rajal suuski testimas käia. "Selle töö jaoks pead sa olema esiteks suusataja ja teiseks natuke hull, sest et kui nii palju tööd teha, peab see ala väga meeldima," rõhutab Nilsson, lisades, et ka meeskond peab omavahel suurepäraselt klappima. "Kõige tähtsam on, et meil peab olema koos väga-väga lõbus - oleme ju iganädalaselt ninapidi koos, reisime uutesse paikadesse, peatume koos hotellides jne."
Urban Nilsson (keskel, vaatab kaamerasse) juhib kümneliikmelise hooldemeeskonna tööd.

Delfi veendus oma silmaga, et lõbus on Rootsi hooldemeestel kahtlemata. Sisse astudes üürgas bussis (antud veok on Rootsi koondise käsutuses olnud viis aastat ning läks Rootsi suusaliidule maksma ligikaudu kuus miljonit Rootsi krooni ehk 585 276 eurot - toim) Metallica pala "One" ning kõik olid lõbusas-lõõpivas meeleolus. Küsimusele "kes bussis muusikat valib" järgnes vali naerupahvak. Pealik selgitas, et raadionupu keeramisele on kõigil võrdsed õigused.

"Andersi maitse on veidi teistsugune, tema aga (osutab järgmisele mehele) on meil hard rocki tüüp," tutvustas ta lahkesti oma alluvaid, misjärel läks hooldebussis juba jutt suvel Tartus Raadi lennuväljal toimuva Metallica kontserdi. "Hard rocki tüübi" silmad läksid imestusest punni, kui fotograaf Ilmar teadis mainida, et üks kahest soojendast on USA metallihiiule Rootsi bänd Ghost. "Ma ei usu, et nad ainult soojendavad, minu teada on neil ka mingi ühisprojekt üllatusena varuks," jagas ta meiega "siseinfot".
Hooldemeeste tööpinnad.
Hooldemehe töövarustus.

Rootsi koondise suusapargis on umbes 850 paari suuski. Keskmiselt on igal sportlasel 40 paari - 20 klassika- ja 20 uisudistantsideks. "Sel nädalal on kavas ainult klassikasõidud. Igale sportlasele valmistame ette umbes neli paari. Kuid meil on ka palju suuski ainult testimiseks, et valida parimad määrded, publbrid ja vedelikud. Osad mehed meist töötavad ainult pidamismääretega, teised ainult libisemisega. Igal mehel on ka omad kaks-kolm sportlast, kellega nad tihedamalt tööd teevad," räägib Nilsson. "Meil on siin oma süsteem, aga oleme väljas üks kõigi ja kõik ühe eest!"

Rootsi hooldemees tööhoos.

Üritasime Ilmariga sisse pääseda ka rootslaste suurimate konkurentide, norralaste bussi, mis "Pentagoni" (Tehvandi spordikeskuse hotelli hüüdnimi - toim) kõrvale üles seatud alal kõige teravamalt silma torkab. Paraku polnud hooldetiimi bossi parasjagu kohal ning mingi tavaline reamees meid sisse lasta ei tohtinud.

Vaid Norra ja Soome bussid on kahekordsed ning norralaste veok on kõige laiemaks lahti pakitud, kuid pilt võib olla petlik - mõned teised hooldetiimid on siin lihtsalt kohal mitme erineva sõidukiga. Suured hooldebussid on veel ette näidata venelastel, ameeriklastel ja sakslastel.

Norra koondise hooldebuss - parklas kõige suurem.
Sakslaste veok, eesotsas katusel ilmajaam.
Venemaa hooldebuss.
Team Haanja tagasihoidlik buss Tehvandi staadioni määrdebokside taga.

Uurisime, kas Nilsson tunneb ka üle "hoovi" Norra bussi poole kiigates väikest kadedust? Selgus, et sugugi mitte - tõenäoliselt on norralastel kaasas sama palju suuski nagu neil ning tema töötavat põhimõtte järgi: kui sa hakkad vaatama, mida konkurendid teevad, oled sa juba neist maha jäänud.

Rootslased ja norrakad on Tehvandi parklas naabrid.

Vaata kõiki pilte artikli põhipildi all olevast galeriist!