Võrkpalliportaali autorina olen olnud viimase poole aasta jooksul mitmeid kordi repliigi kirjutamise äärel, sest see, kuivõrd pohhuistlikult kajastavad ETV spordiuudised meie edukaimat pallimänguala, on minu hinnangul lubamatu.

Üks suvaline näide, mis kohe meenub: Eesti võrkpallinaiskonna kapten Julija Mõnnakmäe, kes kaalus sügisel karjääri lõpetamist, sõlmis novembris täiesti ootamatult lepingu Tartu naiskonnaga. Järgmisel õhtul kohtus Tartu Mõnnakmäe debüütmängus võõrsil TalTechiga ning ETV kaameramees saabus mängule umbes kümneks minutiks kohtumist filmima. Õhtuses uudisloos näidati mängust aga täiesti suvalist pallivahetust ja loeti tuimalt peale vaid lõpptulemus. Seda, et meie koondise olulisim liige otsustas enne tähtsaid EM-valikmänge karjääri jätkata ja tegi kohe järgmisel päeval uue klubi eest debüüdi, ei saanudki spordisõbrad ETV vahendusel teada.

Minu jaoks ületas kriitilise piiri lõplikult eilne uudistesaade. Izmiri Arkase nurgaründaja Robert Täht tegi Perugia vastu karjääri parima Meistrite liiga mängu ja tõi 1:3 kaotusest hoolimata meeskonna resultatiivseimana 19 punkti, kuid õhtuses spordisaates polnud sellest sõnagi. Mäng lõppes seejuures umbes-täpselt kell 20.30 ehk tund aega enne spordiuudiste algust, mitte uudistesaate ajal või järel.

Enam kõrgemal tasemel mängu pole võimalik ühel võrkpalluril mängida. Lisaks sellele, et juba Tähe enda sooritus väärinuks igal juhul kasvõi kahe lausega välja toomist, oli ka vastane tippude tipp. Perugia on kokku ostnud ülitugevad mängijad eesotsas kuubaka Wilfredo Leoniga, keda peetakse juba aastaid maailma parimaks võrkpalluriks. Tähega samal positsioonil tegutsev Leon kogus eile näiteks eestlasest kaks punkti vähem.

Kas me kujutaksime ette, et Eesti jalgpallur lööb Meistrite liigas Barcelonale värava või meie korvpallur viskab NBA-s Golden State Warriorsi vastu 20 punkti, kuid uudistes poleks sellest sõnagi? Ilmselt mitte.

Maksumaksja rahaga ümber käival ETV-l on kohustus pakkuda inimestele objektiivset ülevaadet meie spordis toimuvast. Täna on kajastus aga alade osas selgelt tasakaalust väljas.

ETV-l pole siinkohal ühtegi mõjuvat argumenti, mis selgitaks taolise uudise kajastamata jätmist. Mitte ühtegi.

Olles lugenud ja kuulnud, millise põhjalikkusega otsisid ajakirjanikud Eesti sportlaste kohta infot aastakümnete eest, mil üksnes lõpptulemuse teada saamine nõudis teinekord suurt tööd, on ETV tegutsemist praegusel infoajastul lihtsalt kurb vaadata.

Ent millest ETV töötajate ükskõiksus tuleneb? Esmalt kontrolli puudumisest ja sellega kaasnevast karistamatusest. Juhul kui sporditoimetust juhiks tõsine spordiinimene ja -ajakirjanik, poleks taoline käitumine lihtsalt võimalik, sest pärast esimest eksimust kutsutaks vastava saate toimetaja vaibale. Teiseks, tahes-tahtmata kumab läbi see, et ETV sporditoimetuses jääb üha vähemaks läbi ja lõhki spordiinimesi, kellele pakub laiemalt huvi Eesti spordis toimuv, olgugi et antud ametisse tööle asudes peaks see olema justkui eeldus ja kohustus. Kuna tunnen kõiki ETV sporditoimetuse liikmeid vähemal või rohkemal määral isiklikult ning inimestena pole mul nende vastu midagi, ei pea ma oluliseks nimesid välja tuua.

Kokkuvõttes ei huvita spordisõpra see, kas jalgpalliliit maksab ETV-le kinni reisi Lähis-Idasse koondise sõprusmängudele või kui suure summa eest on rahvusringhääling ostnud laskesuusatamise ülekannete teleõigused. Maksumaksja rahaga ümber käival ETV-l on kohustus pakkuda inimestele objektiivset ülevaadet meie spordis toimuvast. Täna on kajastus aga alade osas selgelt tasakaalust väljas.