Guttormsen lasi dopinguküttide külaskäigu ajal protseduuri salaja filmida oma isal.

Dopingukontrollid külastasid Guttormseni mullu 21. detsembri õhtupoolikul, kui teivashüppaja oli just treeningult naasnud. Saabudes ootasid kaks Norra Antidopingu ametnikku teda juba Oslo lähedal asuvas vanematekodus ees. Nad tahtsid nii uriini- kui ka verepoorivi.

Uriiniproov sai antud tõrgeteta, kuid verepoovi andmisel ilmnesid tõrked. Pärast proovipurgi kinni keetamist üritas Guttormsen seda uuesti avada ning kahetsusväärsel kombel see tal õnnestuski. Tavainimese käes ei tohiks purk aga uuesti avaneda, laboris kasutatakse selleks spetsiaalseid seadmeid.

Et tegu polnud vaid ühe proovipurgi defektiga, tõestas Guttormsen kohe järgmise eksemplari peal. Ja siis veel kolmandagi peal!

"Kui ma esimese purgi avasin, arvasin, et olin midagi valesti teinud. See ei tohiks olla võimalik. Õppisin seda antidopingukursusel, kus ma käisin. Aga siis ma kontrollisin seda veel kahe purgi peal ning nendega juhtus täpselt sama asi," rääkis Guttormsen.

"Samas ei näinud ma purkidel avamisest ühtegi jälge. Need kaks ametnikku olid jahmunud, seega ma ei usu, et nad siia enam niipea tagasi tulevad."

"Ma olin šokeeritud ja mõtlesin oma eelmistele dopingutestidele, mille andnud olen. Kas neid võidi samuti avada? Mõtlesin ka kõikidele teistele, keda on testitud, aga kes pole üritanud neid nii kõvasti avada? Olles seda proovinud, ei tunne ma end enam üldsegi turvaliselt," jäi Guttormsenile okas hinge.

Praegu laialdaselt kasutusel olevate dopinguproovi purkide valmistaja on Šveitsi firma Berlinger Special AB, mis on selles valdkonnas tegutsenud alates 1998. aastast, mil Prantsusmaal toimusid jalgpalli maailmameistrivõistlused. Täna on dopingukontrollide käsutuses olevast varustusest nende tehtud ligi 90 protsenti. Samad proovipurgid olid kasutusel ka möödunud suvel jalgpalli MM-il Venemaal.