Kui Nelis-Naukas jäi tiitlist ilma, siis naiste seas jäi esikohata ka tema õpilane Katrina Lehis. Lehis krooniti suvel epeevehklemises Euroopa meistriks. Kristjanite jagamisel noppis tema ees esikoha Pyeongchangi olümpial kiiruisutamise ühisstardiga sõidus neljanda koha saavutanud Saskia Alusalu.

Kui Eestis selguvad parimad (mees, naine, treener ja võistkond) kolme hääletajate grupi (spordiajakirjanikud, rahvas, alaliidud) tulemuste liitmisel, siis Delfi Sport heitis pilgu meie naaberriikide ja suurriikide peale ja uuris sealseid hääletussüsteeme. Suures plaanis selgus, et suurim otsustusõigus on tihtipeale spordiajakirjanikel, kuid väga suure sõna saavad nii mitmeski riigis kaasa öelda ka fännid. Mitmeski kohas on aga moodustatud üldse spetsiaalne ekspertide grupp.

SOOME | Meie põhjanaabrid valivad aasta spordipersooni ehk ühte potti pannakse nii mehed kui ka naised ning lisaks neile veel ka parasportlased. 2013. aastani anti eraldi välja ka parima naissportlase tiitlit, kuid nüüd on kamba peale jagamisel üks auhind.

Soomes valivad parima ainult spordiajakirjanikud. Nii on ka selgitatav, kuidas 2007. aastal jäi vormel-1 maailmameistriks kroonitud Kimi Räikkönen alla odaviskajale Tero Pitkamäkile ja murdmaasuusatajale Virpi Kuitunenile (võitis sel aastal kolm MM-kulda). Kui asi oleks olnud rahva otsustada, siis ei oleks olnud Räikköneni võidus kahtlust. 2016. aastal hääletati näiteks parimaks ratastoolisõitja Leo-Pekka Tähti (võitis Rio de Janeiro paraolümpial kuldmedali).

USA | Maailma kõige mõjukamas spordiriigis on kõige ajaloolisemaks auhinnaks uudisteagentuuri AP aasta spordipersooni auhind. Auhinda antakse välja alates 1931. aastast. Valiku peavad langetama AP spordiajakirjanikud üle USA. Auhind antakse välja nii parimale mehele kui ka naisele. Seejuures kuuluvad valikusse ka sportlased, kellel ei ole USA passi. 2018. aasta parimaks meessportlaseks valiti LeBron James ja naissportlaseks Serena Williams. 2017. aastal triumfeeris meeste seas aga Venezuela pesapallur Jose Altuve.

Üks mainekamaid USA-s jagatavaid auhindu on spordiajakirja Sports Illustratedi poolt välja antav Sports Illustratedi aasta spordipersoon. Võitja otsustavad ekspredid. Valikus on nii mehed, naised kui ka võistkonnad. Osaleda saavad ka teiste riikide kodanikud. 2018. aastal triumfeeris valimistel Golden State Warriorsi korvpallimeeskond. Ainsate persoonidena on üle ühe korra võitnud LeBron James ja Tiger Woods.

1993. aastast on USA-s jagamisel ka auhinnad nimega ESPYS. Varasemalt ESPN-i poolt välja antud auhinda toetab nüüd telekanal ABC. Kuni 2004. aastani tegid oma valiku ainult fännid. Seejärel kaasati ka eksperdid. Kokku anti 2018. aastal välja 34 ESPYS auhinda. Parimaks meheks tunnistati venelasest hokimängija Aleksandr Ovetškin ja naiseks USA lumelaudur Chloe Kim.

Lisaks annab USA-s aasta sportlase auhinda välja ka USA olümpiakomitee. Kategooriateks on nii mehed, naised, võistkonnad kui ka invasportlased. Auhinna saajad selguvad spetsiaalse ekspertide komisjoni hääletuse tulemusel. 2017. aastal võitis meeste seas näiteks vabamaadluse maailmameister Kyle Snyder.

VENEMAA | Suurriigis on sarnane süsteem USA-le ehk jagamisel on mitmed erinevad auhinnad. Ühte hääletavad ajakirjanikud, teist fännid jne. Ehk auhindu on palju ja suures plaanis saavad sõna sekka öelda kõik.

NORRA | Norras valitakse taaskord ainult ühte parimat – selgub Norra aasta spordipersoon. Auhinda annab välja Norra spordiajakirjanike liit. Seda tehakse nii juba alates 1948. aastast. Mullu valiti parimaks 400 m tõkkejooksu maailmameister Karsten Warholm. 2016. aastal triumfeeris aga maailma parimaks naisjalgpalluriks peetav Ada Hegerberg.

LÄTI | Meie lõunanaabrid valivad parimaid taas omalaadse süsteemi alusel. Esiteks valivad spetsialistid (ajakirjanikud, alaliidud, olümpiakomitee) välja kandidaadid. Meeste ja naiste seas oli tänavu viis kandidaati, kelle seast sai rahvas valida parima. Aasta sportlase hääletus toimus tänavu vahemikus 4.-20. detsember lsm.lv ning olimpiade.lv lehekülgedel.

Lätlastel on auhindu kokkuvõttes üsna palju. Lisaks parimale mehele ja naisele selguvad ka parim võistkond, väike võistkond (rannavolle, bobisõit jne), treener, tehnikasportlane ning kõige paremini korraldatud spordisündmus. Meeste seas sai tänavu aasta sportlaseks Pyeongchangi olümpial kahebobi pronksile tüürinud roolimees Oskars Melbārdis. Naiste seas triumfeeris US Openil poolfinaali jõudnud Anastassija Sevastova.

SAKSAMAA | Euroopa suurriigis valitakse aasta sportlast alates 1947. aastast. Parimad selguvad nii meest, naiste, võistkondade kui ka parasportlaste arvestuses. Valiku teevad ainult spordiajakirjanikud, seda alates 1957. aastast. Ajakirjanike valiku tulemusena valiti tänavu meeste seas parimaks triatloni maailmameister Patrick Lange ning mullu kahevõistluse neljakordne maailmameister Johannes Rydzek.

Aastatel 2012 kuni 2014 tunnistati meeste seas võitjaks kettaheitja Robert Harting. Seega on Hartingul sama palju Saksamaa aasta sportlase tiitleid nagu tema suurel rivaalil Gerd Kanteril Eesti aasta sportlase trofeesid.

TAANI | Taanlased valivad ainult ühte spordisündmust või sportlast. Välja antakse üks auhind ning selle võib saada mees, naine või võistkond. Taani aasta spordipersooni valivad üheskoos välja Taani olümpiakomitee ning ajaleht Jyllands-Posten. Mullu kuulutati parimaks sulgpalli üksikmängus maailmameistriks tulnud Viktor Axelsen. Tänavune parim ei ole veel selgunud.

ROOTSI | Rootslased annavad parimate valimisel välja ainult ühe auhinna. Seal pannakse ühte patta nii individuaalsportlased kui ka võistkonnad. Jerrignpriseti nime kandval auhinnal on esmalt nö eelvoorud, kus kandidaatide ring on laiem ja lõpuks jääb alles kaheksa kandidaati. Nimetatud kaheksa seast valitakse parim lõpuks rahvahääletuse tulemusel.

Kahel viimasel aastal on Rootsis võidutsenud takistussõitja Peder Fredricson, kes võitis Rio de Janeiro olümpial hõbemedali.

Ajalooliselt on Rootsis kõige pikemate traditsioonidega auhind aga hommikulehe Svenska Dagbladeti poolt välja antav nö kuldmedal. 1925. aastal alguse saanud auhinna võitja otsustab žürii ning premeeritakse Rootsi aasta kõige tähelepanuväärsemat spordisündmust. Üks sportlane saab maksimaalselt võita kahel korral ja seejärel liigitatakse ta juba eliitkategooriasse. Lõppeva aasta parimaks nimetati laskesuusatamises olümpiakulla ja -hõbeda võitnud Hanna Öberg.

Alates 2000. aastast korraldavad rootslased Stockholmis ka suurt spordigalat, mida nimetatakse Rootsi spordi Oscariteks. Seal kuulutatakse välja nii aasta mees- kui ka naissportlane ning veel ka võistkond, treener ja uustulnuk. Eraldi on veel välja toodud ka aasta sooritus. Meeste seas oli 2018. aasta parim kettaheitja Daniel Stahl ja naiste konkurentsis võidutses kolmandat aastat järjest ujuja Sarah Sjöström. Lõpliku valiku teevad eksperdid, kelle seas on nii endisi kui ka aktiivseid sporditegelasi ning spordiajakirjanikke.

TŠEHHI | Ajalooliselt suur spordiriik Tšehhi valib aasta spordipersooni, võistkonda ja noorsportlast. Valiku langetab Tšehhi spordiajakirjanike liit. Lõppeva aasta parimaks nimetati lumelaudur Ester Ledecka, kes võitis Pyeongchangi olümpiamängudele lisaks oma põhiala kuldmedalile esikoha ka mäesuusatamise ülisuurslaalomis.

PRANTSUSMAA | Suures spordiriigis annab kuulus spordileht L'Equipe välja auhindu tšempionite tšempionid. Valiku teeb ajaleht ise. Auhinna saab nii parim mees kui ka naine. Kuni 2011. aastani oli veel üks auhind. Lõppeva aasta tšempionite tšempion meeste seas oli kümnevõistluse värske maailmarekordimees Kevin Mayer ja naiste konkurentsis judo maailmameister (-63 kg) Clarisse Agbegnenou.

SUURBRITANNIA | Välja kuulutatakse BBC aasta spordipersoon. Kokku on jagamisel kaheksa erinevat auhinda. Üks on siiski nö peaauhind, mis antakse Suurbritannia spordipersoonile, kelle tulemused on aasta jooksul olnud kõige meeldejäävamad. Antud kategoorias valivad eksperdid esmalt välja kandidaadid, kelle seast valib rahvas otsesaate ajal välja enda lemmiku. Tänavuseks parimaks kerkis Tour de France'i võitnud Geraint Thomas.