Tänavu on Eesti olümpiakomitee aasta meessportlase kandidaatideks seadnud veemotosportlase Erik Aaslav-Kaasiku, triatleedi Marko Alberti, K2 mäetipu vallutanud mägironija Andras Kaasiku, kulturisti Ott Kiivika, odaviskaja Magnus Kirdi, maadlejad Heiki Nabi ja Helary Mägisalu, vehkleja Nikolai Novosjolovi, tõstja Mart Seimi, rallimehe Ott Tänaku ja mitmevõistleja Maicel Uibo. Antud nimekiri ei tähenda, et teiste sportlaste poolt hääletada ei saa – iga inimene võib oma hääletusel lisaks nimetatud kandidaatidele lisada ükskõik millise sportlase nime. Aga kindlasti annab kandidaatide hulgas olemine suure eelise.

Silma torkab, et sedapuhku pole EOK sõelale jäänud ainsatki pallimängijat. Miks pole valikus jalgpallur Ragnar Klavanit? Kuigi ta FC Liverpooli eest tänavu palju mänguaega ei saanud, pani ta nii mõnegi uue tähise maha. Klavan lõi jaanuaris Inglismaa kõrgliigas esimese eestlasena värava, osales Meistrite liiga hooajal (2017/2018) kaheksas mängus ning siirdus tänavu esimese eestlasena Itaalia kõrgliigasse.

„Arutasime omavahel põgusalt kõik pallimängud läbi. Ka alaliitudelt palutud tagasiside ei andnud vastavat signaali, ju ei peetud ka oluliseks,” selgitas EOK kommunikatsioonijuht Aivo Normak, et ka jalgpalliliit ise ei esitanud palvet Klavanit lisada. „Pallimängijate puhul vaatame hooaega tervikuna, temal oli see üsna üles-alla.”

Aastal 2016 pääses Klavan aasta sportlase valikul lõppvooru nelja nominendi sekka, mullu ta nii kõrgele ei jõudnud, kuid rahvahääletusel valiti Eesti parim jalgpallur Ott Tänaku ja Janek Õiglase järel kolmandaks.

Jalgpalliliit tunnistab "süüd"

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) infojuht Mihkel Uiboleht ütles, et alaliitudele küll anti võimalus kandidaatide nimekirja muudatusettepanekuid teha, kuid EJL ei teinud seda. "Ka meie alaliitu saadeti info selle kohta, et Eesti olümpiakomitee poolt ette valmistatud nimekirjale võib muudatusettepanekuid teha. Jalgpallililiit leiab, et Meistrite liiga hõbe ja Inglise kõrgliiga neljas koht, lisaks esimese eestlasena värav Premier League'is on ajaloolised verstapostid, mis vääriksid mainimist. Jah, me oleksime võinud sinna suruda oma kandidaadi ehk teha ettepaneku, aga seekord me seda ei teinud," lausus ta.

Teisisõnu pidas jalgpalliliit EOK-d piisavalt pädevaks organisatsiooniks niivõrd kaalukaid otsuseid tegema ehk et kui Eesti spordi katuseorganisatsioon ei pidanud loetletud saavutusi piisavalt kõrgeks kandideerimaks aasta meessportlase tiitlile, siis nad aktsepteerivad seda.

Seevastu järelpärimine Eesti võrkpalliliitu andis vastuse, et nemad palusid küll esitada nimekirja ka võrkpallureid. EOK-sse saadeti allolev kiri, kus tehti ettepanek koos selge põhjendusega:

"Palume täiendavalt lisada:
Kategoorias parim meessportlane: Renee Teppan. Selgitus: Eesti meeste võrkpallikoondis diagonaalründaja. Euroopa Kuldliiga 1. koht, Euroopa Kuldliiga finaalturniiri parim mängija (MVP)
Kategoorias parim naissportlane: Julija Mõnnakmäe. Selgitus: Eesti naiste võrkpallikoondise sidemängija ja kapten. Pääs Euroopa Hõbeliiga finaalturniirile (4. koht). Edukas EM-valikturniir - kaks vooru enne valikturniiri lõppu on Eesti naiste koondis alagrupis EM-finaalturniirile viival 2. kohal.

Me siiralt usume, et edukatelt pallimängualadelt mängijate lisamine parimate sportlaste valikusse on tähtis, sest lisaks formaalsetele tiitlitele on tähtis ka tulemuse suhe rahvaga."