Field target-laskmine annab võimaluse end tubasest rutiinist lahti rebida: liigud värskes õhus, keha saab vormi, stress maandatud ja vaim vabaks. Field target’is võib konkurent sind õpetada ja vastupidi, sest treeningul võid jagada kaaslasele kogemusi – näiteks kuidas lugeda muutlikku tuult, määrata märkide kaugust, lahendada probleeme püssi ja optikaga. See annab hea võimaluse laskmisoskuseid ja -tehnikat arendada. Kuid võistlustel on konkurent sinu vastane ja siis pead ballistilised arvutused ja lasu tegema ise. Mõni hea võte tuleb alati endale varuks jätta, sest võita tahavad kõik. Ääretult rahuldust pakub see, kui suudad mühiseva tuulega 0,5-grammise tinatüki 50 meetri kaugusel asuvasse 40-millimeetrisesse avasse lennutada. Sellist tunnet ei saa osta, seda saab ainult kogeda. Ja nii maailmameistrid lõpuks sünnivadki.

Medaleid ja tunnustusi

Aastatel 2011–2018 on Eesti field target-laskurid võitnud suurvõistlustelt 49 medalit. Edukamaid on olnud vedrupüssilaskurid 36 autasuga. Kõige tipus troonib Heli Jalakas, kellel on auhinnakapis 24 medalit, 13 neist kuldset. Ta on kuuekordne naiste maailmameister ja võitnud absoluutarvestuses 2014. aastal MM-i pronksi ja EM-i kulla. Nende saavutuste eest pärjati Heli 2014. aastal Tallinna parima naissportlase tiitliga.

"Alustasin 2008. aastal suruõhupüssiga, mis on naisele palju vastuvõetavam, kuid ühel hetkel otsustasin siiski vedrupüssi kasuks. Kaidu oli Inglismaal lasknud ehitada vedrupüssi, mis on äärmiselt täpne. Harjutasin uue püssiga pühendunult ja kiire areng andis mulle motivatsiooni jätkata," räägib Heli ja tõdeb, et naisvedrupüssilaskureid ei ole maailmas palju. "Saan võistlustel ennast proovile panna üldises meesteklassis, vahel neile tõsist konkurentsi pakkudes ja vahel neid ka võites. 2011. aasta MM-il Itaalias, kui osalesin esimest korda vedrupüssiga, tulid hispaanlased mind vaatama kui maailmaimet. 2012. aasta Saksamaa meistrivõistlustel võitsin absoluutarvestuses esikoha. See põhjustas parasjagu segadust, sest sellist võimalust polnud korraldajad ette näinud. Paljud saksa konkurendid tulid mind hiljem Norras toimunud MM-il kättpidi tervitama ja julgemad isegi kallistama."