Ott Kiivikas võitis oma kategoorias -85kg kulla ning tugevas konkurentsis absoluutkategoorias pronksi. Naiste fitnessi absoluutkategoorias saavutas ka Endla Vaher pronksi. Nüüd alustab naine ettevalmistusi 13. oktoobril toimuvateks 50. Eesti meistrivõistlusteks kulturismis ja fitnessis, kus ta võistleb kategoorias naiste fitness +163 cm.

Endla, tulid Arnold Classicul 4. kohale. Oled veidi pettunud?

Ma tulen sealt heade tunnetega, sest MM-ks oli seda võistlust väga vaja. Meie alal on tähtis olla pidevalt pildis. Olen õnnelik, et võitsin neid tüdrukuid, kellele Hiinas kaotasin. Kui kategooriaid (pikk ja lühike) poleks üllatuslikult otsustatud ühele päevale kokku viia, siis oleks tulemuseks olnud kindlasti kõrgem koht.

Treenisid end enne Hiina minekut kahe ja poole nädalaga võistlusvormi ning tõusid poodiumikohale. Kui raske see oli?

Hiina reisist ma kuulsin tõesti alles kaks ja pool nädalat enne võistlust. Ma olin terve suve küll korralikult treeninud, aga käisin ka kahel puhkusreisil. Viimane oli kuu aega enne Hiinat. Ma sain seal küll trenni teha, aga dieedil ma otseselt ei olnud. Fitnessis on aga dieet tähtsaim komponent vormi jõudmiseks. Tavaliselt olen enne esimest võistlust kaks kuud dieedil. See oli tõsine väljakutse teha kahe kuu töö 2,5 nädalaga. Mind aitas mu väga hea sõbranna Mariliis-Mia Topp (bikiinifitnessist), kellega arutasime, kuidas nii lühikese ajaga võimalikult palju rasva kaotada samas lihast ja energiat säilitades. Lisaks harjutasin ka oma uut vabakava täispingega alles siis, kui pakkumise sain. Kostüümi sain kätte päev enne sõitu!

Kui fitnessiga esimest korda alustasid, olid kolme kuu pärast laval. Sporti oled teinud titeeast saati, mis sind fitnessi juures enim üllatas?

Mul oli väga kõva treenitus all - rühmvõimlemine, tsirkus, kergejõustik ja ainult tänu sellele jõudsin nii ruttu lavale ning sain ka kohe kõrgeid kohti. Kuna ma ei teadnud, mida sellest spordialast oodata, siis loomulikult olin ma positiivselt üllatunud, et mul võistlustel nii hästi läks. Miinuspoole pealt üllatas see, et sel alal puuduvad kindlad reglemendid, kuidas kavasid hinnatakse. Rühmvõimlemises olid kindlad elemendid ja raskusastmed, aga siin tuleb näidata seda, mida oskad. Nüüdseks olen ma sellega harjunud ja naudin seda väga.

13. oktoobril astud lavale 50. Eesti meistrivõistlustel kulturismis, millise ootusega võistlema lähed?

Fitnessis on vaja lisaks heale kehale ka akrobaatilisi oskusi. Eestis on minu kategoorias selle tõttu vähe võistlejaid, millest on väga kahju. Kui ma kodus võistlen, siis ma lihtsalt naudin oma esinemist ja on tore, et ka pere ja sõbrad näevad minu vormi. Loodan pakkuda pealtvaatajatele toreda elamuse.

Kui tihe on sinu treeninggraafik enne Eesti meistrivõistluseid kulturismis?

Trenni teen kuus päeva nädalas ja ühe päeva puhkan. Sellel nädalal on mul aga laste trennid ehk siis päris puhkepäeva nagu polegi. Nädala plaani mahuvad jõusaali trennid, vabakava ja venitustreeningud ja mõned kergemad jooksud/kiirkõnnid.

Kas sul on olemas oma talisman?

Minu talismanid on mul südames. Tean, et minu suur pere ja head sõbrad on igal võistlusel minuga ja hoiavad mind.

Millist raamatut sa hetkel loed?

Viimase raamatuna lugesin Modern Romance: An Investigation. See oli enne Hiinat ja hetkel pole jõudnud uut raamatut kätte võtta, kuna graafik on nii kiireks läinud ja pole mahti lugeda. Ma peaks kindlasti rohkem lugema ja katsun seda parandada.

Tegutsed ka treenerina, mida sa tänapäeva laste juures enim märkad, mis on erinevused võrreldes sinu lapsepõlvega?

Meil on koos õe Lembiga akrobaatika ja tsirkuse trennid. Mõned lapsed võistlevad ka laste fitnessis. Meile väga meeldib seda tööd teha eriti, kui lapsed on motiveeritud. Noorena mõtlesin enamus tsirkusetrikke ise välja, aga tänapäeva lastel piisab vaid avada mõni sotsiaalmeedia kanal ning nad leiavad sealt kõike ja rohkemgi. Kahjuks ei suuda nad seetõttu enam nii palju imestuda, aga õnneks näevad nad ka seda, et inimvõimete piirid on väga kõrged.

Endla naases Barcelonast, kus 28.-30. septembrini toimus legendaarne kulturismi ja fitnessi festival Arnold Classic Europe 2018.

50.Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis toimuvad 13. oktoobril Alexela kontserdisaalis. Vaadata saab meie parimate etteasteid ning kohtuda Eesti kulturismi ja fitnessi liikumise asutajate, legendaarsete spordiveteranide ning meie säravamate medalivõitjatega.