Loobumise peamiseks põhjuseks on hiljuti Hokkaido saart räsinud maavärin, mis tekitas suuri purustusi ka Sapporole.

Uueks sihiks on juba 1972. aastal taliolümpiat võõrustanud Sapporo seadnud 2030. aasta olümpia, milleks kandideerimisel loodetakse trump lauale lüüa uue ülikiire (kuni 250 km/h) rongiliini avamisega. Hokkaido Shinkanseni liin, mis ühendab Jaapani kahte suurimat saart, on käigus olnud juba 2016. aastast, kuid selle viimane pikendus Sapporoni plaaniti avada 2031. aastal. Nüüd loodavad linnaametnikud, et protsessi õnnestub aasta võrra kiirendada.

2026. aasta olümpia nimel on jäänud veel konkureeerima 1988. aasta taliolümpialinn Calgary, Stockholm, Erzurum Türgis ning kolm Itaalia linna Cortina d'Ampezzo, Milaano ja Torino. Võitja selgub 2019. aasta septembris.

Varasemalt on 2026. aasta olümpia suhtes huvi üles näidanud ka Sion (Šveits) ja Graz (Austria), kuid tänaseks on nemadki tagasi tõmbunud.

Suveolümpia Peterburis?

Uudisteagentuuri TASS teatel arutatakse Venemaal mõne suveolümpia korraldamise võimaluse üle pärast 2030. aastat. Juulis käis selle mõtte välja president Vladimir Putin, kes ütles jalgpalli MM-i vabatahtlikega kohtudes, et lähitulevikus võidakse suveolümpia korraldajaks kandideerida.

Venemaa spordiministri Pavel Kolobkovi sõnul pole ühtegi konkreetset aastat veel silmapiirile võetud. Peterburi kuberner Georgi Poltavtšenko teatas selle aasta algul, et Venemaa suuruselt teine linn oleks valmis suveolümpiat korraldama kas 2032. või 2036. aastal.

"Olümpiamängude võõrustajaks kandideerimise otsust tuleb kaaluda erinevatest aspektidest, sealhulgas majanduslikust, ning arvestada võimalusega, et meid saadab kandideerimisprotsessis edu," rääkis Kolobkov. "Kandideerimisprotsess on aeganõudev. Enne avalduse sisse andmist peame hindama, mil määral me oleme valmis olümpiat võõrustama, arvestades, et me juba korraldasime kahte globaalset foorumit - taliolümpiat ja jalgpalli MM-i."

"Me kindlasti mõtleme suveolümpia korraldajaks kandideerimisest, aga mitte ainult sellest, sest on ka sellised üritused nagu noorte olümpiamängud ja suveuniversiaad. Kaalume selliste suurürituste korraldamist, kuna nad annavad regionaalarengule ja kogu riigile üldisemalt suure tõuke ning aitavad kaasa riigi majandusele. Aga lõplikku otsust pole veel tehtud," lisas spordiminister.

Viimati toimusid olümpiamängud Venemaal 2014. aastal Sotšis, enne seda 1980. aastal Moskvas. Järgmisel aastal toimub Siberis Krasnojarskis taliuniversiaad.