Eesti kandis 5200 inimese ees soosikurolli välja ja pani kokkuvõttes tasemevahe maksma. Ainus nõrkus tekkis kolmandas geimis, kui 18:14 eduseis sulas Hermans Eglaskalnsi serviseeria ajal. Samas neljandas geimis polnud võitjas kahtlustki.

Eestile tõid kolm meest 17 punkti: Renee Teppan (rünnakuprotsent 39%), Robert Täht (61%) ja Timo Tammemaa (75%). Lätlaste edukaim oli 15 punktiga Hermans Egleskalns (37%), teised kahekohalise skoorini ei küündinud. Kui servi vastuvõtt oli Eestil veidi parem (46% vs 41%), siis rünnak selgelt (54% vs 39%). STATISTIKA

Järgmises mängus võõrustab Eesti kolmapäeval Iisraeli, kes alustas valiksarja 3:0 võiduga Läti üle.

Enne mängu:

„Mul on Läti hümn hästi selge. Kavatsen laulda mõlemat hümni,” kinnitas endine Eesti koondise peatreener Avo Keel, kes nüüd juhib Läti meeskonda, et pole oma lubadusest taganenud.

Eesti koondise rumeenlasest juhtfiguur Gheorghe Cretu pole siiani hümni kaasa laulnud, küll aga on nähtud abitreenerit Mirko Fasinit seda tegemas. „Ma ei laula, kuna ma ei oska. Mirkol on hea muusikaline kuulmine, minul seda pole. Tema on hea, mina kohutav,” selgitas Cretu, et tema kellegagi võidu laulma ei hakka.

Lisaks keerleb paadunud võrkpallifännide hulgas porikärbse visadusega kõmu, et üks Eesti koondise treener astub Riias enne mängu toimuval kontserdil üles solistina! Eesti koondis peab väga professionaalselt mängueelsetest rutiinidest kinni, raske on ette kujutada, et Stockmanni kõrval Origo Summeri laval toimuval kontserdil astuks loetud tunnid enne mängu üles Fasini või abitreener Rainer Vassiljev. Aga kes siis?

Riia linna päevade ajal mõneks tunniks Eesti fännide käsutusse antud Origo Summer Stage laval esinevad Genka, Justament, Olavi Otepalu bänd ja juba mainitud salapärane võrkpallibänd Vollid. Peo lõpetab TTÜ meeskoor, kes võtab enda vedada fännide rongkäigu halli ja laulab saalis Eesti hümni. Eesti koondise treeneri etteaste peaks algama 15.30.

Eesti fänne on oodata Lätti üle 2000, Euroopa võrkpalliliidu kodulehe prognoosi kohaselt tuleb mängule kokku üle 5000 inimese. Kuigi eelmüügist pole lätlased eriti pileteid ostnud, ei pelga Keel, et jääb koduseinte toest ilma: „Lätlastel on veidi teistsugune pileti ostmise muster. Lätlane tuleb ja ostab pigem ukse pealt pileti kui netist. Kui Läti mängis Venemaaga korvpalli, olid ukse peal kohutavad järjekorrad ning saalis lõpuks 7000 pealtvaatajat.”

Sportlikus mõttes on seis lihtne. EM-valiksarja 0:3 kaotusega Iisraelile alustanud Lätil on selg vastu seina ja nad tulevad Eesti vastu mängima maksimaalselt riskides. Otse pääsevad edasi kõigi seitsme alagrupi võitjad, lisaks ka viis paremat teise koha omanikku.

Viimati kohtusid Eesti ja Läti omavahel tunamullu EM-valiksarja play-off’is. Siis võitis Eesti võõrsil raskelt 3:2 ja kodus 5600 inimese toetusel 3:0.