Proloog

Jalgpallimaailmas palju kõneainet pakkunud Horvaatia purustustööst Argentina vastu on möödas vähem kui 24 tundi. Selge on see, et Horvaatia on edasipääsu kindlustanud ja teise koha peavad ülejäänud kolm meeskonda ära jagama. Island suutis ennast esimeses mängus ületada, samal ajal kui Nigeeria mängis alla oma võimete, mis kindlasti valmistas nende 180 miljonile toetajale kodumaal suure pettumuse. Kuidas siit nüüd edasi minnakse? Kes jääb oma mänguplaanile truuks, kes muudab oma strateegiat? Kes läheb kindla peale välja ja, kes on valmis võtma riske?

Mängueelne taktikaline asetus paberil on paljulubav. Island on truuks jäänud 4-4-2 asetusele. Ainukeseks küsimuseks on see, kui kõrgel ja kui ründavalt mängib ründepositsioonil asetsev Gylfi Sigurdsson. Nigeeria 4-4-2 on asendunud 3-5-2-ga, mille põhjal võiks eeldada, et rünnakule on võimalik suunata rohkem jõudu. Vähemalt paberil olid muutused paljulubavad, mis aga tegelikkuses juhtus, sai näha järgneva 90 minuti jooksul.

Esimene vaatus

Kohtumist on mängitud kolm minutit ja Islandi kontol on juba pikk aut, karistuslöök umbes 25 meetrilt ja nurgalöök. Pole paha algus standardolukordade spetsialistide jaoks. Mõni minut hiljem toimub Sigurdssoni kiire üleminek kaitsest rünnakule ja löögiga lõppenud kontrarünnak. Nigeeria väravavahi õnneks pole islandlane oma paremat jalga veel täisvõimsusel tööle saanud. Elevus kasvab, sest algus on paljulubav.

Edasi kulgeb kõik aga pigem rahulikult. Mõlemalt meeskonnalt ettevaatlik algus. Island kasutab kompaktset võistkonnablokki, kus mehed oleks justkui joonlauaga väljakule üles rivistatud. Kollektiivselt aidatakse üksteist hästi ja Nigeeria ei leia loogilisi käike.

Nagu paberil lubatud, alustavadki nigeerlased kolme kaitsjaga ja kolme poolkaitsjaga nende ees, kelle abil hakatakse rünnakuid üles ehitama. Samas, kui pall siseneb islandlaste blokki, on seal kohe vastas tugev Islandi sein ja pallikaotus on Nigeeria jaoks kurb tõsiasi. Tundub, et väljaku keskosa on islandlased hästi enda kontrolli alla saanud. Ainuke koht, kust nigeerlased nõelata saaksid, oleks ruum äärtel.

Üldises plaanis jätkub rahulikus tempos kulgemine. Island ei tunne stressi kaitses istumisest, sest nad teavad, et tark ei torma. Nigeeria palliliigutamise kiirus ja väljakuga risti turvaliste söötude tegemine ei tohikski islandlastes muret tekitada. Toimub luuramine ja õige olukorra ootamine, kuid sellega asjad piirduvadki.

Suurem elevus mängus puudub. Erandiks võib olla Gunnarssoni pikad audid ja läbi nende Nigeeria trahvikasti jäävad pallid, mille klaarimisega musta mandri mehed kergelt hädas on.

Väljas on 30 kraadi, mõlemad meeskonnad teavad, et jõuvarusid tuleb säästa ja mängida ökonoomselt. Nigeerlaste mäng on üllatavalt loid ja nende diagonaalsöödud ei leia adressaati, kuigi ruum nende jaoks on olemas.

Eredamate sähvatustena tekivad avapoolaja parimad võimalused lõpuminutitel ja pole vist kellegi jaoks üllatus, et need tulevad järjekordselt standardolukordadest. Esimene poolaeg lõppeb siiski tõdemusega, et mõlemad meeskonnad on valinud ratsionaalse ja riskivaba strateegia. Tundub, et parem varblane peos kui tuvi katusel.

Teine vaatus

Paistab, et Nigeeria treeneri sõnum jõudis meesteni. Esimese poolaja kurb statistika, 0 lööki väravale, saab juba teise poolaja 15 sekundiks üle löödud. Nigeerlaste esimene rünnak on seega hea sissejuhatus teisele kolmveerandtunnile. Veel mõni minut hiljem ja väljakul joonistub tuttav olukord – islandlaste pikk aut, mida on vastaste trahvikasti läheduses ootamas mitmed viikingid. Nigeerlased on aga olukorraks valmis ja valmis valusalt vastu nõelama. Mõni sekund hiljem rullub lahti olukord, kus kolm rohesärki on kahe islandlase vastu. Victor Moses jookseb paremal äärel täiskiirusel ja leiab Ahmed Musa, kelle super pallikontrollile ja filigraansele löögile Islandi väravasuul seisev Hannes Halldorsson vastu ei saa – 1:0.

Veidi aega hiljem tuleb jälle nigeerlaste löök, mille Halldorsson lükkab üle lati. Kaheteistkümne minutiga on suudetud sooritada kolm lööki, millest ühe on Islandi väravavaht sunnitud ka väravast välja korjama. Moses on paremal äärel leidnud uue hingamise. Ta tõuseb aktiivselt rünnakutele ja sunnib aina rohkem islandlaste paremat poolkaitsjat jooksma näoga tagasi oma värava suunas. Mosese tsenderdused kasti ja löögid trahvikasti nurgalt tekitavad ärevaid hetki viikingite värava all. Islandlastel on tema tegutsemist üha enam raske kontrolli all hoida.

Kaotusseisus olev Island proovib üha rohkem mängida pikemalt oma positsioonirünnakuid, mis pahatihti lõppevad ohtlike pallikaotuste ja vastaste kontrarünnakutega. Tekib tunne, et islandlaste jõuvarud hakkavad otsakorrale jõudma ja nende mäng on järjest haavatavam. Nigeeria enesekindlus palliga seevastu kasvab ja surve vastase väravale suureneb. Üks ohtlik rünnakuüritus järgneb teisele. Kurb reaalsus islandlaste jaoks ongi see, et kui 74. minutil Musa poolt tehtud esimesele löögile jääb ette värava põiklatt, siis umbes 30 sekundit hiljem lõpetab tema suurepärane soolo islandlaste vastupanu lõplikult ja 2:0 on tõsiasi.

See ei ole aga veel kõik ja islandlastel on üks võimalus veel vastu panna. Kui Nigeeria jaoks tundub mäng olevat kontrolli all, siis Tyronne Ebuehi rumal viga Alfred Finnbogasoni vastu ja VARi abi annavad Islandile võimaluse mängu tagasi tulla. Sigurdssoni keskendunud pilk ja ebatavaliselt pikk paus enne löömist lennutavad palli aga üle Nigeeria värava. Viimase elevuse suudab Island vastaste värava all luua paar minutit enne normaalaja lõppu, kui ladinaameerikalikult trahvikasti ees lühikeste söötudega kombineerides mängitakse Finnbogason löögile, kuid selles olukorras on Nigeeria väravavaht Francis Uzoho ülesannete kõrgusel. Kuus lisaminutit mängu enam muutust ei too.

Palju õnne Nigeeria ja viikingitele palju edu viimaseks mänguks Horvaatia vastu!

Postskriptum

Jalgpallis on kõik võimalik. Isegi Argentinal on endiselt võimalus alagrupis teine koht saavutada ja edasi pääseda. Kõlab uskumatuna eks?