Mitmete põhimängijate puudumisel õige pisut teisese koosseisuga mängule tulnud Eesti ei suutnud kogu kohtumise vältel eeldatavalt nõrgema vastase vastu kontrolli enda kätte saada ning häid võimalusi loodi vähe. Palju šansse ei saanud ka Läti, ent nemad ohustasid meie väravat rohkem - avapoolaja lõpus tabas Vitalijs Jagodinskise pealöök latti, paarkümmend sekundit hiljem sündis kohe ka Eesti parim võimalus, kui Mattias Käit luhtas Konstantin Vassiljevi hea söödu.

Lätlastele tõi magusa võidu Janis Ikaunieks, kes lõi kohtumise 70. minutil ilmselt oma karjääri ühe ilusamatest väravatest - paremalt äärelt nurgalöögi lahti mängimise järel virutas ta karistusala nurga juurest lootusrikka palli, mis maandus Matvei Igonenile püüdmatult tagumises ristnurgas.

Kuigi kaotusseisu jäämise järel Eesti mäng selgelt elavnes, ei suudetud viigiväravat leida ning lõpuvile tunnistas eestlaste nappi ja mõru 0:1 kaotust.

Leedu ja Läti kohtuvad Balti turniiri viimases mängus 5. juunil Vilniuses. Eestile tooks turniiri võidu Leedu ühe- või kaheväravaline võit.

Läti - Eesti 1:0
70. Janis Ikaunieks

Eesti: Matvei Igonen, Markus Jürgenson (71. Gert Kams), Nikita Baranov (46. Madis Vihmann), Karol Mets, Joonas Tamm, Dmitri Kruglov, Sander Puri, Mattias Käit, Brent Lepistu (46. Ilja Antonov), Sergei Zenjov (71. Henrik Ojamaa), Konstantin Vassiljev.

Eesti tänane vastane Läti elab üle oma jalgpalliajaloo kõige mustemat perioodi. Värskelt nimetati tiimi uueks juhendajaks soomlane Mixu Paatelainen, kes võttis ohjad üle Läti koondise läbi aegade parimalt juhendajalt, lätlased 2004. aasta EM-finaalturniirile vedanud Aleksandrs Starkovsilt, kelle kolmas katse koondise eesotsas osutus katastroofiks. Viimased sõprusmängud märtsis lõppesid košmaarselt: Fääri saartega ei suudetud enamat 1:1 viigist, tillukesele Gibraltarile osati 0:1 kaotada. Kohtumine Eestiga on Paatelaineni jaoks Läti eesotsas esimene.

Sarnases rütmis on Läti koondis liikunud ka viimastel aastatel üldiselt. Mullu käidi FIFA edetabelis ära oma ajaloo kõige madalamal astmel (148.!), tänaseks on küll pisut kerkitud, ent 139. rida on siiski lätlaste endigi sõnul lausa piinlik. Võrdluseks: Eesti madalhetk saabus FIFA edetabelis kümme aastat tagasi, kui langesime põgusalt 137. kohale.

"Viimastel aastatel ei ole tulemused olnud sellised, mida oleksid mängijad, treenerid, siinne jalgpalliliit ja Läti rahvas oodanud. Meie ülesanne ongi nüüd seda parandada, nii lihtne see ongi," oli Paatelainen kohtumise eel lootusrikas, kuid tõdes, et Eesti näol on tegu äärmiselt keerulise vastasega. "Eesti on Läti jaoks väga raske ülesanne. Eestil on hea meeskond, nad on tugevad nii füüsiliselt kui vaimselt. Mängijad mängivad heades klubides ning nad on pärast Leedu alistamist ka täies enesekindlust. Kui viimaseid aastaid vaadata, siis on Eesti iga hooajaga sammu edasi teinud. Meid ootab ees väga raske mäng."

Eesti koondis on samal ajal oma tavapärase rivistusega võrreldes pisut nõrgendatud: vigastuse ja pika hooaja tõttu jääb kõrvale Ragnar Klavan, koduklubide juurde läksid avamängu järel Henri Anier ja Artjom Dmitrijev. Pisikesed küsimärgid on ka Nikita Baranovi ja Artur Pika tervise kohal.

Balti turniiri võidu kindlustamiseks tuleks Eestil täna Lätit võita, kuid võimalused jäävad alles ka viigi ning isegi minimaalse kaotuse puhul. Leedu ja Läti kohtumine peetakse 5. juunil Vilniuses.

Läti ja Eesti kohtumine algab Riias Daugava staadionil kell 18.00. Delfi Sport on kohapeal ning toob tähtsamad sündmused lugejateni otseblogi vahendusel.