36-aastane ründelegend otsustas kaks aastat tagasi ebaõnnestunud EM-finaalturniiri järel koondisekarjääri lõpetada, ent rootslaste MM-ile pääsu järel hakati Ibrahimovići mõnel pool taas koondisesse nõudma. Hiljuti Manchester Unitedist Los Angeles Galaxy ridadesse siirdunud ning end USA-s pauguga tutvustanud Zlatan ise andis samuti mitmel korral põhjust uskuda, et ta võib finaalturniiriks kollasesse särki naasta, ent kuulujuttude tipphetkel otsustas koondise peatreener Janne Andersson spekulatsioonidele punast kaarti näidata ning avalikult välja öelda: Ibrahimovići Venemaale kaasa ei võeta.

Paljude asjatundjate arvates oli see jalgpallilises mõttes igati õige otsus: Rootsi on ilma Zlatanita viimasel ajal näidanud lihtsalt tunduvalt paremat mängu. Ilma temata võideldi üle kaheksa aasta välja koht finaalturniiril, ilma temata minnakse seda ka mängima. Mitmel pool öeldi isegi välja, et Anderssoni jaoks ei olevat see olnud isegi eriliseks küsimuseks: juhendaja tunneb, et praegune löögirusikas on ühtlane ning sedavõrd suure isiksuse lisandumine hoolimata Ibrahimovići mänguoskustest meeskonnale tervikuna eriliseks kasuks ei tuleks.

Otsustavas play-off ringis alistasid rootslased sealjuures kahe mängu kokkuvõttes Itaalia, kes jääb seetõttu esimest korda viimase 60 aasta jooksul MM-ilt välja. Selles vastasseisus näidati väga head kaitsetööd: oma värav suudeti puutumatuna hoida nii kodus kui võõrsil ning seetõttu piisaski finaalturniirile pääsuks vaid ühest väravast.

Ibrahimovići asemel on Rootsi koondisel esile tõusmas uus, andekas ja väga lootustandev põlvkond, mille tuumik koosneb suures osas mängijatest, kes tulid 2015. aastal U-21 vanuseklassis Euroopa meistriteks. Koondise võtmemeheks on Saksamaal RB Leipzigis leiba teeniv 26-aastane mängujuht Emil Forsberg, kelle jaoks oli eelmine hooaeg tõeliseks läbimurdeks, lõppenud klubiaasta jäi aga paraku kahvatuks. Tema peale loodab aga kogu Rootsi – täpselt samamoodi, nagu taanlased loodavad Christian Erikseni või islandlased Gylfi Sigurðssoni peale.

Alagrupis on rootslased kokku loositud Saksamaa, Mehhiko ja Lõuna-Koreaga – kui kõik läheb loogilist rada pidi, saab Mehhiko ja Rootsi viimase vooru alagrupimängust matš edasipääsu peale.

Rootsi on sealjuures üks nendest meeskondadest, kelle ajalugu kaalub tänapäevased saavutused suuresti üle: võib tulla ehk üllatusena, aga MM-idel on rootslased koguni neli korda jõudnud nelja parema sekka. Aastaarvud räägivad aga oma loo: 1938, 1950, 1958, 1994.

AJALUGU

Osaleb MM-il 12. korda

Parim tulemus: 2. koht (1958)

Kõige rohkem mänge Rootsi koondises: 1. Anders Svensson 148 mängu, 2. Thomas Ravelli 143, 3. Andreas Isaksson 133.

Kõige rohkem väravaid Rootsi koondises: 1. Zlatan Ibrahimović 62 väravat, 2. Sven Rydell 49, 3. Gunnar Nordahl 43.

Rootsi alagrupimängud MM-il:

  • Rootsi - Lõuna-Korea (18. juuni, Nižni Novgorod)
  • Rootsi - Saksamaa (23. juuni, Sotši)
  • Rootsi - Mehhiko (27. juuni, Jekaterinburg)