Ida-Euroopa riikides on MM-finaalis mänginud ainult Ungari (1938 ja 1954) ning Tšehhoslovakkia (1934 ja 1962). Kõige lähemalt oli MM-tiitli Ida-Euroopasse tulek ehk 1954. aastal, kui Ungari imekoondis oli esikohamängus Lääne-Saksamaa vastu soosikuks. Alagrupis oli Ungari ju teeninud 8:3 võidu. Finaalis jäädi aga 2:3 kaotajaks.

Uus tõus

Ida-Euroopa koondisest on nimetatud kordade järel MM-medalini jõudnud veel ainult Horvaatia (1998) ja Poola (1974, 1982). Kui horvaatidel on praegu idaeurooplastest välja panna kõige nimekam koosseis, siis ilmselgelt on tõusuteel ka poolakate jalgpall. Seda just koondiste tasemel.

Klubijalgpallis on Ida-Euroopa tiimidest rahvusvahelisel tasemel kõige kõvemad tegijad olnud ikka Ukraina ja Venemaa, kuid tuleb lisada, et nende puhul mängib sisuliselt kogu riigi koorekiht ka kodumaal. Poolakad on teinud läbilöögi aga ka Lääne-Euroopa tipptiimides. Just tipptasemel karastunud mehed on need, kes poolakaid veavad.

Ja lootusi Poolal hellitada tasub. Meeskonna liidriks on 29-aastane Müncheni Bayerni esiründaja Robert Lewandowski. Kaptenipaela kandev mees on alates 2008. aastast kõmmutanud koondise eest 52 väravat ja sellega on ta riigi läbi aegade edukaim. Mänge on tal kirjas 93 ning selles vallas on rekordiks 102. Lõppenud MM-valiksarjas oli ta 16 tabamusega Cristiano Ronaldo ees parimaks eurooplasest väravakütiks.

Oma ampluaas on Lewandowski maailma üks paremaid ning võib julgelt öelda, et Poolal on olemas globaalne superstaar, kes kannatab välja võrdluse kõikide teiste tiimide liidritega.

Üks Robert Lewandowski

Lewandowski kaliibriga staare rohkem poolakate ridades ei ole, kuid häid mehi jagub tiimi veel. Väravasuul seisab 28-aastane Torino Juventuse puurilukk Wojciech Szczesny, kes on Gianluigi Buffoni kõrvalt saanud päris palju võimalusi. Keskkaitses hoiab asju korras 30-aastane Kamil Glik (AS Monaco). Paremkaitses on endiselt oluline tegija 32-aastane Lukasz Pisczek (Dortmundi Borussia).

Lõhkuva poolkaitsjana on oluline roll täita 28-aastasel West Bromwichi mehel Grzegorz Krychowiakil (tema mängijaõigused kuuluvad Prantsusmaa suurklubile PSG) ning rünnakul peavad Lewandowskit toetama Napolis peamiselt vahetusest sekkuvad 23-aastane Piotr Zielinski ja 24-aastane Arkadiusz Milik. Oma roll on endiselt täita ka eelmisel kaptenil, 32-aastasel Jakub Blaszczykowskil (VfL Wolfsburg).

Noorematest mängijatest on Zielinski ja Miliku kõrval tõusvaks täheks ka 23-aastane poolkaitsja Karol Linetty (Sampdoria), kes on teinud läbilöögi Itaalia kõrgliigas. Praegust koosseisu vaadates võibki tõdeda, et eelkõige üritavad poolakad klubijalgpalli tippu jõuda just läbi Itaalia.

Head lootused

Kõike seda kokku lüües usutakse, et poolakad on võimalised küündima oma parimate aegade tasemele. Poola koondise tippaeg jääb vahemikku 1974 kuni 1986. Toona mängiti neljal MM-il järjest ning neist kahel saadi kaela pronksmedalid (1974. ja 1982. aastal).

Uuesti hakati kõrgemale ronima käimasoleva sajandi alguses. MM-il mängiti 2002. ja 2006. aastal. Seejärel vaadati kahte järgmist turniiri kõrvalt. Viimased aastad aga näitavad, et Poola jalgpall on taas tõusuteel. 2016. aasta EM-il murti välja veerandfinaali. Seal kaotati tulevasele Euroopa meistrile Portugalile alles penaltiseerias.

Seekordses valiksarjas läks Poola jaoks kõik libedalt. Kümnest mängust võideti kaheksa, viigistati üks ning kaotati samuti üks. Lõpuks läbi play-off'i Venemaale jõudnud Taanit edestati koguni viie punktiga. Valiksarjale järgnenud maavõistlusmängudes ei ole neil kõige paremini küll läinud (3:2 võit Lõuna-Korea üle, 0:0 viik Uruguayga ning 0:1 kaotused Mehhikole ja Nigeeriale), kuid ülemäära suurt tähtsust ei maksa neile pöörata. Peatreener Adam Nawalka on suutnud treida meeskonnast ühtse löögirusika, kes on MM-iks hästi valmis.

Poola kohtub finaalturniiril H-alagrupis Senegali, Kolumbia ja Jaapaniga. Suures plaanis võib nelikut pidada küllaltki võrdseks, kuid soosikud edasipääsule on ikkagi poolakad ja kolumbialased.

AJALUGU

Osaleb MM-il 8 korda
MM-i pronksmedalid 1974, 1982

Kõige rohkem mänge Poola koondises: 1. Michal Zewlakow 102 mängu, 2. Grzegorz Lato 100, 3. Kazimierz Deyna ja Jakub Blaszczykowski 97.

Kõige rohkem väravaid Poola koondises: 1. Robert Lewandowski 52, 2. Wlodzimierz Lubanski 48, 3. Grzegorz Lato 45.

Poola alagrupimängud MM-il:

  • Poola – Senegal (19. juuni, Moskva)
  • Poola – Kolumbia (24. juuni, Kaasan)
  • Poola – Jaapan (28. juuni, Volgograd)