Mängu parim: Kristjan Kangur

Vanameister tegutses nii nagu tema kogemustele ja tasemele kohane. 11 punkti, 12 lauda, 4 söötu, 3 vaheltlõiget on suurepärased, ent kokkuvõttes ikkagi kuivad numbrid. Hoopis olulisem on see, kuidas 35-aastane mängumees suutis alati olla õiges kohas. Tema rolli meeskonna kaitses on raske ülehinnata. Lisaks isukas ja hea kohavalikuga lauavõitlus ning kaptenina kogu meeskonna ülevalhoidmine.

Kangur ei häbenenud pärast mängu tunnistada, et Tartu võimas spurt tekitas kalevlastes paanika, kuid sellise mängu lõpuhetkedel olevat see normaalne. Kangur teadis mida oodata ning suutis paanika kaoseks kasvamist vältida.

Mängu võti: Kalevi esimese poolaja kaitse

Finaalseeria esimesest kohtumisest jäi ilmselt kõige rohkem silma Tartu meeskonna teise poolaja maa-ala kaitse, mis lõpuks toimis – „liiga“ vabaks jäänud kalevlased võtsid palju kiirustatud viskeid, kuid ühel hetkel nad neid enam ei tabanud. Tartu tuli välja vahepeal juba 20-punktiliseks paisunud kaotuseisust, kuid…

Tartu ei võitnud seda mängu. Võitis Kalev ning seda peamiselt tänu suurepärasele esimesele poolajale. Kalev näitas Ühisliiga tasemel kaitset, sundis tartlasi eksima ning karistas need eksimused kiirete korvidega. Hästi suudeti survestada Tartu leedulasest tagameest Vytenis Cizauskast, kes kogus lõpuks küll 31 punkti – kadestamisväärne viskekindlus – kuid jäi mängu ehitamisel hätta ning eksis lubamatult palju. Just see võimaldas Kalevil esimesel poolajal pealtnäha turvaliselt ette pääseda.

Kalevi esimese poolaja mäng halvas hästi ka Tartu kogenud liidreid Tanel Sokku ja Janar Taltsi. Nende esimese poolaja plussmiinus näitaja oli katastroofiline. Paraku lasid kalevlased ennast viimasel veerandajal lõdvaks. Proffide poolt lubamatu käitumine.

Mida oodata?

Mõlemad meeskonnad suutsid mängida kaitses nii, nagu vastane ei oodanud. Eesti korvpallis, kus kõik teavad kõiki, on raske väga palju uusi käike välja mõtelda. Kalevi ja Tartu kasuks räägib see, et meeskondade peatreenerite jaoks on see Eestis esimene finaalseeria ning teatud värskust võib veel oodata mõlemalt poolt. Igatahes tartlaste loots Priit Vene märkis, et esimeses mängus kasutatud maa-ala variant pole ainus kaitsesüsteem.

Kõige huvitavam küsimus seisnebki selles, mida suudavad meeskonnad teiseks mänguks uut leiutada. Samade kaartidega mängimine ei tohiks enam nii silmnähtavat edu tuua.