Järgmisel nädalal selgub, kas Venemaa sportlased saavad osaleda PyeongChangi olümpial või mitte. Otsuse teeb Rahvusvaheline Olümpiakomitee. Võimalusi on kaks: kas lüüa uks kinni kõigi või ainult dopingupatuste ees.

Mõlemal lahendil on oma kaitsjad.

Noor kolleeg kirjutas Postimehes: „Jah, Venemaa eemaldamisega tehtaks liiga ka dopingusüüta sportlastele, aga see hind tuleb maksta, et kaitsta olümpiamängude usaldusväärsust ja kõiki ausaid atleete.”

Et siis kui puid langetatakse, siis laastud lendavad.

Tegelikult ei algatanud säärast mõtteviisi Jossif Vissarionovitš Stalin (küll aga viis seda eeskujulikult ellu), vaid Vladimir Iljitš Lenin. „Kui metsa raiutakse, siis laastud lendavad. Tööliste paradiisi ei saa ehitada kõlbmatut kontingenti ümberkasvatamata või hävitamata,” olid kunagises NLKP ajaloo õpikus kirjas GULAG-i looja seltsimees Lenini sõnad.

EOK president Urmas Sõõrumaa esindab teist mõtteviisi.

„Iga otsus peab olema kaalutletud. Ehk antud juhul ei tohiks süsteemi tõttu kannatada ausad, süütud ja puhta südametunnisega sportlased, kes on pikka aega just olümpiamängude nimel pühendunud. Nad peaksid saama võimaluse seal võrdselt kõigi teistega oma tööd realiseerida. Siin ei tohiks kehtida vanglameetod, kus karistatakse kõiki,” ütles Sõõrumaa intervjuus Postimehele.

Sõõrumaa võtab aluseks kristliku põhimõtte, mis ütleb: enne pääsegu sada süüdlast kui et üks süütu hukka mõistetakse.

Kumb peale jääb, stalinism või kristlus, selgub järgmisel nädalal.