Legendaarse võistlus näol on ühtlasi tegemist 3,8 km ujumisest, 180 km rattasõidust ja 42 km jooksumaratonist koosneva täispika triatlonidistantsi maailmameistrivõistlusega.

Mõlemad eestlased on tänavu teinud hea hooaja. 38-aastane Albert oli kevadisel Uus-Meremaa Ironmanil neljas ning Ironmani EM-il Frankfurtis seitsmes, lisaks võitis ta Ironman 70.3 võistluse Kanadas. Seitse aastat noorema Kotšegarovi hooaega kaunistasid poodiumikoht Suurbritannia Ironmanilt ning maagilise kaheksa tunni alistamine maikuus, Texases.

Nii Albert kui Kotšegarov on suutnud ettevalmistusperioodil püsida tervetena ning loodavad laupäevaseks tippsündmuseks olla hooaja parimas vormis.

Palun kirjeldage lühidalt oma viimase kuu ettevalmistust.

Kirill: Ettevalmistuse viisin läbi järgi proovitud kohas, Los Alamoses, New Mexico osariigis, kus elasin ja treenisin ligi 2300 meetri kõrgusel merepinnast. Plaanitud töö sai tehtud ja tervis pidas vastu.

Marko: Olen lähenenud selle aasta Hawaii Ironmanile samamoodi nagu eelmine aasta. Kuumaga kohanemise ettevalmistus Tucsonis Arizonas ja siis Prescotti mägedes viimane lihv peale.

Esimest korda oli Marko Hawaiis stardis kuus aastat, Kirill aga seitse aastat tagasi. Mis on Hawaii Ironmanil ja üleüldse pikamaatriatloni profitasemel selle ajaga muutunud?

Marko: Ala on pidevas muutumises. Võidu nimel läheb starti ikka 4-6 sportlast ja ülejäänud mõtlevad pigem esikümne kohtadele. Kuid just tagapool on konkurents läinud tihedamaks ja vahed sportlaste vahel väiksemaks. Samuti on kahanemas vahe esikoha ka kümnenda koha vahel.

Kirill: Kindlasti on konkurents läinud tihedamaks. Seitse aastat tagasi oli stardis rohkem PRO mehi. Nüüd on Hawaiile saamine muutunud eriti keeruliseks ja ei paista, et muutuks kergemaks tulevikus. Ei saa endale lubada ühtegi nõrgemat ala, kui tahad võidelda kõrgete kohtade eest. Praegu on mul kahjuks ujumise seis üpris kehva, mis teeb minu jaoks võistluse keerulisemaks.

Keda peate Hawaiil tänavuseks suursoosikuks?

Marko: Suursoosikud on minu silmis Jan Frodeno (võitnud Hawaii Ironmani viimasel kahel aastal - toim), Ben Hoffman ja Lionel Sanders. Jan on lihtsalt suurepärane sportlane, kes suudab ennast alati viia tippvormi täpselt õigeks ajaks. Ben sellepärast, et ma olen jälginud tema treeninguid selleaastasel ettevalmistusel ja need on olnud eepilised. Tundub, et ta on need ka ära seedinud ja võitluseks valmis. Lionel sellepärast, et ta on võtnud endale eesmärgiks alistada Jan. Tema võime teha treeninguid võimsusel, millest mina ainult unistada võin, on lihtsalt imetlemist väärt. Lõplik tulemus selgub ikka alles võistlusrajal.

Kirill: Vaadates stardinimekirja, ei leia sealt ühtegi võõrast nime. Tase on meeletu ja võidusoosikuid rohkesti. Minu soosik on Jan Frodeno. Ta teab, mida on vaja teha, et see võistlus võita, ja on seda teinud juba kaks korda järjest. Hetkel ei näe põhjust, miks ei peaks see juhtuma ka kolmandat korda.

Milline oleks laupäeval teie jaoks ideaalne võistlus?

Kirill: Tore oleks, kui liiga palju naiste profiklassi kuuluvaid võistlejaid mööda ei ujuks. Eks mul tuleb teha oma võistlust ja jälgida numbreid ning enesetunnet. Sellest plaanist kinni pidades oleksin rahul, kui suudaksin eelmise aasta tulemust mõne koha võrra parandada.

Marko: Selline, kus mul finišijoonel on kõik antud, mis sellel päeval sees oli.

Kuidas kirjeldate üksteise vormi ja valmisolek selle aasta võistluseks?

Marko: Kirill on noor ja arenev sportlane. Ta muutub iga aastaga küpsemaks ja tugevamaks sportlaseks. Viienda kohaga Texase Ironmanil (Kotšegarov alistas seal esimese eestlasena 8 tunni piiri – toim) tõestas ta endale ja kõikidele teistele, et suudab kõrge konkurentsiga võistlustel hea koha eest võidelda. Tänu „Team Timex“ taustajõududele on ta saanud oma meelisala rattasõitu veelgi tugevamaks muuta ning jooksus on ta ka sammu edasi astunud. Ma usun, et Kirill on valmis oma eelmise aasta kohta Hawaiil tublisti parandama!

Kirill: Marko on kindlasti teinud kõik, et olla laupäeval parimas seisus. Aga ennustada kellegi füüsilist vormi ma ei oska.

Hawaii Ironman on kujunenud üheks spordimaailma prestiižemaks ja raskemaks tiitlivõistluseks, mille traditsioonid ulatuvad aastasse 1978, kui esimese täispika triatlonidistantsi läbis USA merejalaväelane Gordon Haller ajaga 11.46.58.

Tänavusele Hawaii Ironmanile antakse start meie aja järgi laupäeva õhtul kell 19.35. Otsepilti triatlonimaailma tähtsamalt sündmuselt saab jälgida ironman.com kodulehekülje vahendusel.