Lumesaju tõttu aeglustunud raja ning sellest tulenevalt rasketes oludes sai 14-aastane Sildaru suurepäraselt hakkama, kogudes kahe parima hüppe eest kokku 86,33 punkti - mitte keegi teine ei suutnud isegi 70 silma piiri ületada.

"Eks ta oli raske kõigile, arvestades lumesadu," rääkis Tõnis Sildaru. "Tänu sellele oli hoogu vähem ja kõik pidid natuke tagasi tõmbama. Muidu läks õnneks. Enam-vähem kõik tuli nii välja, nagu pidi."

Treeneri sõnul tuli sõjaplaani kohapeal ka vastavalt oludele timmida. "Treeningutel tegime ka natuke raskemaid trikke, aga seda ilusa ilmaga."

Korraldajatelt pinniti välja luba tavatuks hoovõtuks

Sildaru alustas oma hoovõttu tavatul moel - tükk maad stardiväravatest tagantpoolt, nõlva pealt, kust sai sisse suurema kiiruse. Kust selline mõte tekkis? "Eks ta kohapealt tuli. Tingimused olid nii halvad, et tuli proovida. Korraldajad andsid selleks ka loa, aga seda tuli ikka ise küsida. Me juba tegelikult eile paar korda proovisime, kas nii saab - täna sadas palju ning seda võimalust oligi vaja kasutada."

Kas konkurentidega võrreldes nii suure edumaa saavutamine oli ka üllatus? "Üllatus oli ta kindlasti, aga võistlus ei ole veel läbi. Natuke soodsamasse seisu see meid muidugi paneb, aga samas oli ka kuus-seitse tugevat sõitjat väikeste vigastustega väljas. Kui nad oleksid kohal olnud, siis oleks võistlus kindlasti tasavägisem olnud. Täna oli ka tegelikult tasavägine, meil oli lihtsalt rohkem õnne."

Homme Eesti aja järgi kell 21.30 algaval reilisõidul on rada küllaltki keeruline. "Jah, ega lihtne ei ole. Iga aasta tehakse rada natuke raskem, tuleb vaeva näha. Samas ongi nii põnevam. Ütleme nii, et rutiini ei teki!"

Kas hüpetega saadud suure edumaa tõttu minnakse homsel võistlusel ka natuke kindlamat ja turvalisemat sõitu tegema, et võit ära kindlustada?
"Ei, kindlustada kindlasti ei saa. Kui kuskilt järgi annad ja peaksid veel eksima, siis on edu lihtne käest minema. Homme lubas kõvasti lumesadu, mis teeb raja veel aeglasemaks. Meil sai küll eile reilisõiduks plaan paika, aga nüüd tuleb vaadata, mida ilm teeb - võib-olla peame midagi muutma hakkama."