Kanter võitis Euroopa meistrivõistlustel Amsterdamis pronksi, mis oli 37-aastase sportlase üheteistkümnes tiitlivõistluste medal. Rio de Janeiro olümpial sai ta viienda koha. 30-aastase Balta püüdlusi kroonis kuues koht olümpial ja neljas koht EM-võistlustel.

Intervjuu Gerd Kanteriga:
Intervjuu Ksenija Baltaga:

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul pakkusid meie sportlased sellel aastal küllaga ülevaid spordiemotsioone. „Realiseerida oma pingutused tiitlivõistlustel ning maailmataseme konkurentsis olümpial on tunnustamist väärt ning innustab meid kõiki rohkem oma eesmärkide poole püüdlema. Aitäh meie spordisangaritele, treeneritele ja toetajatele nende meeldejäävate hetkede eest,” lisas Saar.

Euroopa Kergejõustikuliidu president Sven Arne Hansen märkis, et Eesti kergejõustikukoondis paistis oma edukate tulemustega silma nii Amsterdami EM-il kui ka Rio olümpiamängudel. „Mul on au olla täna siin Tallinnas sellel tähtsal üritusel ning suruda Eesti parimate kätt. Kergejõustik on Eestis ilmselgelt üks suuremaid ja edukamaid spordialasid ning selle eest väärivad tunnustust kõik sportlased, treenerid, kergejõustiku eestvedajad, toetajad ja fännid,“ ütles Hansen.

Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi hindas rohkelt emotsioone toonud 2016. aasta Eesti kergejõustikule igati õnnestunuks. „Kaks tiitlivõistluste medalit, neli kohta olümpia esikuue seas, arvukalt uusi Eesti rekordeid ja veelgi enam igapäevaseid eneseületusi nii võistlustel kui ka treeningplatsil. Meie sportlaste ja treenerite töökuse ning sihikindluse üle on põhjust uhke olla,“ ütles Teigamägi.

Noorsooklassi aasta kergejõustiklase 2016 tiitli pälvisid Amsterdamis toimunud EM-il 13. koha saavutanud ning isikliku rekordi 7903 punktini nihutanud Kristjan Rosenberg ning vasaraheite Eesti rekordi 67.52-ni viinud Anna-Maria Orel

Juunioride arvestuses teenisid aasta kergejõustiklase tiitli vanuseklassi MM-il kümnevõistluses isikliku rekordit tähistava 7879 punktiga pronksmedali võitnud Johannes Erm ning samal võistlusel odaviskes 11. koha pälvinud Mirell Luik.

A-klassis tunnistati aasta kergejõustiklasteks Vitali Rubenkov, kes U18 EM-il saavutas kaugushüppes 6. koha, ning neidudest samal võistlusel seitsmevõistluses 9. koha saanud Margit Kalk.

Aasta parimad sportlased selgusid hääletamise teel, millest võtsid osa Eesti Kergejõustikuliidu liikmesklubid, spordiajakirjanikud, kergejõustikutreenerid ja fännid.

Aasta treener 2016 nimetuse teenisid kõigi parimateks valitud sportlaste treenerid. Auhinna teenisid Indrek Tustit ja Andrei Nazarov, noosooklassi treenerid Katrin Klaup ja Jarmo Pöyry ning Toivo Ruut, juunioride klassi parimaid juhendavad Holger Peel ja Heiko Väät ning A-klassi aasta kergejõustiklasi treenivad Danil Tanaga ning Anti Veerma.

Parimaks kergejõustikuklubiks kuulutati erinevate vanuseklasside Eesti meistrivõistluste tulemuste põhjal koondarvestuses taas Audentese Spordiklubi.

Eesti Kergejõustikuveteranide Assotsiatsiooni poolt pälvisid aasta kergejõustikuveterani tiitli Jürgen Lamp, kes võitis hõbemedali veteranide MM-il M70 klassis kolmikhüppes ja kaugushüppes, ning Lea Vahter, kes tõi samalt MM-ilt koju N50 klassi kuldmedali kuulitõukes ja heidete mitmevõitluses, lisaks võitis ta kettaheites hõbemedali ja raskusheites pronksmedali.

Aasta kergejõustikukohtunikuks valiti Eesti Kergejõustikuliidu kohtunike kogu poolt Margus Metsma, aasta noorkohtunikuks Hanna-Lisett Lubi.

Euroopa Kergejõustikuliidu president andis Harry Lembergile üle Euroopa Kergejõustikuliidu treeneritöö auhinna ning Jaak Vettikule Euroopa Kergejõustikuliidu liikmesorganisatsiooni teeneteauhinna.

Aasta Sooritaja eriauhinna pälvis Rio olümpiamängudel Eesti sportlastest individuaalses arvestuses kõige kõrgema, neljanda koha võitnud kettaheitja Martin Kupper, kellele andis autasu üle Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa.

Galaõhtul tänas Eesti Kergejõustikuliit arvukate sportlike saavutuste ja elamuste pakkumise eest ka sportlasi, kes on tänavu teatanud tippspordikarjääri lõpetamisest: Anna Iljuštšenko, Märt Israel, Juhan Kilumets, Margus Luik, Mikk Meerents, Eha Rünne ja Sergei Tšerepannikov.