Teame juba, et kümnevõistlejad on suutnud meie kergejõustikus ainsatena täiskomplekti olümpiamedaleid kokku saada – Aleksander Klumbergi pronks tuli 1924, Rein Auna hõbe 1964 ja Erki Noole kuld 2000. Lisaks on meil Uno Palu 4. koht 1956 ja Noole kuues 1996. Kettaheitjatel on hõbe puudu – pronkse küll kaks –, aga kümnevõistlejatel on neil päevil Rios võimalus esikuuikusse “suur rida” täis mängida, ka viies koht saada.

Maicel Uibo on kuuldavasti vormis, mis võimaldab 8600 punkti ligi liikuda ja kusagil seal see viies plats ilmselt paikneb.

Mullusel MM-il Pekingis 9045 punkti kogunud ameeriklase Ashton Eatoni kaotamine on ilmselt võimatu, kui tal endal midagi ei juhtu. Seni pole tal viie hooaja peale midagi juhtunud, miks nüüd peaks!

Maailma aastatabeli teine on Eatoni (8750) taga Arthur Abele (Saksamaa), aga tema summa 8605 peaks Uibolegi löödav olema. Kümnevõistlejad puhkavad, kavaldavad, ravivad. Arvatakse, et sprinteritüüpi kanadalane Damian Warner on peamine hõbedatahtja.

Kümnevõistluse asjatundjatele eestlastele pole ju mõtet kuulsusi üles lugeda. Lootkem pigem, et meie oma mehed Maicel Uibo ja Karl Robert Saluri, Georgia Ülikooli trennikaaslased, endast maksimumi võtavad.

Saluri oli tänavune komeet. Mis ta suudab, ei saa prognoosida. Kogu ta edutee on üles ehitatud kiirusele, aga viimastel kuudel pole ta just kiirjooksu jalavigastuse tõttu harjutada saanud. Ole tugev ja anna tuld!

Uibo kõrgus- ja teivashüppetulemusi uurides võib arvata, et tal on varu mujalgi. Uibo 400 m jooksu tulemus on kõikidel ta parimatel kümnevõistlustel kaugele üle 50 sekundi ulatunud. Maicel, Su Bahamalt pärit kihlatu Shaunae Miller võitis eile olümpia 49,44-ga. Püüa oma siresäär kinni, kahepoolselt kasulik ettevõtmine! Ta oskavat Eesti Päevalehe andmetel sulle kohtudes tere ütelda!

Saluri uskuvat, et Uibolt võib medal tulla.
Loodame, et tuleb kaks ilusat kümnevõistlusepäeva!

* * *
Odaviskajad Tanel Laanmäe, Magnus Kirt ja Risto Mätas alustavad olümpiat täna, aga loodetavasti nad veel ei lõpeta. Süda tuleb eelvõistlusel soojana ja pea selgena hoida! Endi ette seatud latt ei saa olla madalamal kui lõppvõistlusele pääs. Kvalifikatsiooninorm on 83.00, meie meestest on need alistatud numbrid. Tabelit pole meeste odaviskes alati mõtet vaadatagi, mäletate, mis aastaliidri sakslase Thomas Röhleriga Amsterdami EM-il juhtus! Ta põles täiega läbi!
Mätas on täna esimeses grupis 8. ja Kirt 16., Laanmäe teises 14. viskaja. Kokku on odaviskajaid 37.

* * *
Eilne suurlootus, raskekaalutõstja Mart Seim ei tulnud rebimisega taas toime. Seitsmendat kohta otseseks läbikukkumiseks nimetada ei saa, aga tõesti – ootused olid oluliselt kõrgemal!

* * *
Brasiillastele hingelähedane jalgpall saab arutust uue öö hakul, kui seni olümpiakullata võõrustajameeskond poolfinaalis Hondurasega kohtub. Finaalivastast asuvad Nigeeria ja Saksamaa selgitama mõni tund hiljem.

Rio teleülekannete kava:
11.55 kergejõustik @ Viasat Sport Baltic
14.55 kanuu sprint OTSE @ Viasat Sport Baltic
15.25 kergejõustik OTSE @ TV3
17.05 meeste korvpalli veerandfinaal 1 OTSE @ Viasat Sport Baltic
19.25 BMX jalgrattasport OTSE @ Viasat Sport Baltic
21.25 meeste korvpalli veerandfinaal 2 OTSE @ Viasat Sport Baltic
22.15 võimlemine @ Viasat Sport Baltic
23.45 kergejõustik OTSE @ Viasat Sport Baltic
00.00 kergejõustik OTSE @ TV3
00.30 meeste jalgpalli poolfinaal 1 @ Viasati Rio lisakanal OS2
04.10 meeste korvpalli veerandfinaal 4 OTSE @ Viasat Sport Baltic