Alagrupiturniiri suurimateks üllatusteks oli Prantsusmaa ja Kuuba konkurentsist pudenemine. Prantslased jõudsid olümpiamängudele viimati 2004. aastal, kuid mullu ja tunamullu näitas koondis võimsust, kui jõudis Poolas toimunud MM-il poolfinaali ja krooniti mullu Euroopa meistriks. Prantslastele sai saatuslikuks viimane alagrupivoor, kus jäädi 1:3 alla viimase veerandfinaalikoha lunastanud Brasiiliale.

Kuuba puhul olukord vastupidine. Eelmise sajandi lõpukümnenditel maailmas absoluutsesse eliiti kuulunud koondis on viimastel aastatel oma staatust kõvasti kaotanud, kuid Rios võiduta jäämine kuulub siiski üllatuste valda.

Alagrupiturniiri suurima üllatuse sepistas kahtlemata Kanada koondis, kes lõpetas A-alagrupi Itaalia järel teisena. 24 aasta pikkuse vaheaja järel olümpiamängudele pääsenud kanadalased lõid alagrupiturniiri alustuseks 3:0 nurka USA. Seejärel saadi kaks kaotust, kuid võidud Mehhiko ja alagrupi võitnud Itaalia üle andsid Kanadale siiski hea positsiooni.

Või kas ikka andsid? Teine koht tähendab, et veerandfinaalis peab Põhja-Ameerika meeskond kohtuma Londoni olümpiavõitja Venemaaga. Paf-i portaalis Venemaa kindel favoriit (1.16 vs 4.75), kuid riskialtimatel spordisõpradel tasuks ehk Kanada edusse uskuda. Venelased on viimastel suurturniiridel olnud varasemast haavatavamad, mille tõestuseks on mulluse EM-i 6. koht.

Argentinat grupivõit ei aidanud

Selle veerandfinaali võitja kohtub poolfinaalis Lõuna-Ameerika derbist edukamalt välja tuleva võistkonnaga. B-alagrupi võitnud Argentina oleks viimases grupimängus ehk Egiptust vähem klohminud, kui oleks teadnud, et esikoht toob kaheksa parema seas vastu kodumeeskonna, keda brasiillastest publik on kõikidel Rio aladel vägevalt toetanud ja kelle vastastel on elu põrguks tehtud.

Kahe võiduga turniiri alustanud kahekordsed olümpiavõitjad ja kolmekordsed maailmameistrid brasiillased sattusid seejärel katastroofi lävele, kui jäid alla nii Itaaliale kui USA-le. Juba eespool mainitud võit Prantsusmaa üle viis nad alagrupist viimasena edasi. Veerandfinaalis on Brasiilia juba favoriit (1.12 vs 5.75). Argentinal on tõestamist kõvasti. Viimati jõudsid nad üleilmsetel tiitlivõistlustel medalini 1988. aasta Souli olümpial, kui pronksimängus alistati just Brasiilia.

Teises tabelipooles mandrisiseseid veerandfinaale pole. Valitsev maailmameister Poola läheb olümpiamängudelt oma kolmandat poolfinaalikohta püüdma USA vastu. Paf-i koefitsientide järgi on USA favoriit (1.52 vs 2.35), kuid senise turniiri käigus on kindlamad olnud pigem poolakad. Alagrupis said nad ainsa kaotuse, kui jäid põnevuslahingus 2:3 alla Venemaale. Lisaks on Poola rünnakut suurepäraselt suutnud vedada nurgaründaja Bartosz Kurek, kes oli 83 punktiga alagrupiturniiri parim punktikütt.

Iraani debüüt kulgeb seni hästi

Viimases veerandfinaalis kohtub A-alagrupi võitnud Itaalia Aasia parima koondise Iraaniga, kelle võrkpallikoondis suutis oma esimestel olümpiamängudel kohe alagrupist läbi murda. Itaallaste puhul võib küsimärgiks osutuda, kuidas suudetakse kosuda sirge jalaga saadud kaotusest Kanadale. Iraan vajab edasipääsuks aga igal juhul eneseületust, sest alagrupiturniiris kohustuslikud võidud Kuuba ja Egiptuse üle teeninud meeskonnal võib hapnik peagi otsa saada. Ennustustes on Itaalia veenev favoriit (1.11 vs 6.25).

Turniiri kokkuvõttes on mannetu alagrupiturniiri kiuste suurim favoriit endiselt Brasiilia (2.55), kellele järgnevad Itaalia (4.00) ja Venemaa (5.75).

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid