Ameerika Ühendriikide meeste koondison Rio mängudel anomaalne nähtus. Ühest küljest on tegemist vaieldamatu suursoosikuga, millest annavad tunnistus Paf kihlveoportaali koefitsiendid (USA võidukoefitsient 1.05).

Teisest küljest on NBA suuremad staarid tänavuse turniiri eel nii suure aktiivsusega koondise esindamisest ära öelnud, et 2016. aasta dream team'i on vägisi hakatud võrdlema 2004. aasta USA koondisega, mis esimese ja seni ainsa NBA mängijatest koostatud USA olümpiasatsina pidi mänguplatsilt lahkuma kaotajana ning leppis lõpuks ameeriklaste jaoks katastroofina võrdunud pronksmedaliga.

Ameeriklaste liidrirolli haarab Durant

Loomulikult tuleb juttu USA koondise "nõrkusest" võtta reservatsioonidega. Tõsi, meie ajastu parim korvpallur LeBron James loobus kolmanda järjestikuse olümpiakulla püüdmisest ja loobujate seas on ka kevadel esimese NBA mängijana ühehäälselt hooaja MVP tiitli võitnud Stephen Curry ning Kevin Duranti poolt Oklahoma City Thunderisse üksi jäetud Russell Westbrook.

Samas on tähtede ja triipude võistkonnas tõelise liidrina kohal Durant, kelle jaoks on Rios valitsevad viirused ja kurjategijad kindlasti väiksem turvaoht kui võimalus burgerikioski sabas kokku joosta tulihingelise Oklahoma City Thunderi fänniga, kelle hinge 27-aastane ääremängija veritseva haava lõi, kui otsustas päikesepoiste Stephen Curry ja Klay Thompsoni juurde Golden State Warriorsi minna karjääri esimest NBA tiitlit jahtima. Durant on New York Knicksi supertähe Carmelo Anthony kõrval ühtlasi ainus Londoni olümpiakogemusega mängija Rio koondises.

Kui lisada siia Warriorsi Klay Thompson ja Draymond Green ning Cavaliersi tiitlipõuda lõpetada aidanud mängujuht Kyrie Irving, siis ei teki USA kullaambitsioonides kahtlust. Eriti, kui arvestada, et ühtseks tiimiks hakkab seda staarikaadrit sulatama legendaarne Mike Krzyzewski, kes on USA koondise peatreenerina võitnud kaks olümpiakulda ja kaks maailmameistritiitlit.

Kontrollmängud ei tekitanud USA võimetes kahtlusi. Viiest mängust teeniti viis võitu ja keskmine üleolek oli 43 punkti suurune. Kõige muljetavaldavam võit saadi kohe kontrollkohtumiste alustuseks, kui Ateena olümpiavõitjat Argentinat klohmiti 111:74.

Hispaania ja Prantsusmaa toetuvad kogemusele

USA kõige tõenäolisemateks kukutajateks on Hispaania (võidukoefitsient 16.00) ja Prantsusmaa (21.00). Kolm järjestikust Euroopa meistri tiitlit võitnud Hispaania on suutnud Rio lennukisse kupatada pensioniea lävel kuldse põlvkonna liikmed Pau Gasoli, Juan Carlos Navarro, Rudy Fernandezi ja Jose Calderoni. Võimalused USA-le vastu saada said aga hävitava löögi, kui selgus, et Hispaania eest ei tee kaasa korvialused jõud Marc Gasol ja Serge Ibaka.

Prantsusmaa koondise põhituumik on Hispaania omast kröömikese noorem. Tony Parkeri, Nicolas Batumi, Nando de Colo ja Boris Diaw nimed ei vaja tutvustamist, kuid esialgu on ebaselge, mida tähendas Prantsusmaale see, et meeskond pidi olümpiapileti välja võitlema vaid kuu aega enne olümpiamängude algust. Tugevate Türgi, Kanada, Uus-Meremaa ja Filipiinide ees võidetud turniir näitas küll prantslaste kõrget taset, kuid kas tippvorm tuli ajastada liiga varajaseks?

Teise ringi medalisoosikute sekka kuuluvad Serbia (26.00), Argentina, Brasiilia ja Leedu (kõigi võidukoefitsient 31.00). Peamiselt Euroopas mängivatest palluritest koosnev Serbia hankis sarnaselt Prantsusmaaga olümpiapileti tänavu juunis, kui otsustavates mängudes rapiti Tšehhit ja Puerto Ricot keskmiselt 28 punktiga.

Eesti korvpallisõprade poolehoid kuulub tõenäoliselt Leedule, kelle meeskonnas puudub tähesära, kuid on kindel kvaliteet. Koduväljakueelisele toetuv Brasiilia võiks olla suuremate soosikute seas, kui kaasa saaks teha viimastel hooaegadel vigastuste küüsis vaevlev tsenter Anderson Varejao.

Argentina koondist võiks võrrelda Hispaaniaga, aga kui Hispaania puhul tuleb hallpäid austada, siis Argentina tuumiku vanuse põhjal on aeg kulupäid kummardada. On enam kui tõenäoline, et Rio turniir on viimane suurvõistlus nii 39-aastase Manu Ginobili kui 36-aastaste Luis Scola ja Andrea Nocioni jaoks. Küsimus on, kas nende meeste "parim enne" tähtaeg on juba kukkunud või mitte.

Kui turniiri võitja ennustamine ei pruugi spordisõpradele suuremat pinget pakkuda, siis üksikutest mängudest peaks adrenaliinilaksu kätte saama. Turniiri avamängus lähevad Eesti aja järgi laupäeval kell 20.15 vastamisi Austraalia (3.60) ja Prantsusmaa (1.30). Riskialtimatel ennustajatel tasub siin pöialt hoida Austraaliale, kelle koosseis on üllatusvõimeline. Näiteks nende San Antonio Spursis pallivat põhimängujuhti Patty Millsi on erinevad eksperdid ennustanud lausa korvpalliturniiri kõige väärtuslikuma mängija kandidaadiks.

Naiste turniiril on USA soosikukoorem meeste omaga võrdväärne, millest annab tunnistus võidukoefitsient 1.05. Ameeriklannad on olümpiamängudel järjest võitnud 41 kohtumist. Londoni mängude finaalis võideti Hispaaniat, kes tänavusel turniiril jagab koefitsientide põhjal mulluse EM-i hõbeda Prantsusmaaga 3.-4. kohta. Grammikese jagu suuremaid esikohalootusi heietab Austraalia, kelle koefitsient on 14.00.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid