Enne kell 22 alanud kohtumist oli selgeks saanud üks tähtis asi. Et Island alistas Hollandi, oli Eesti jaoks alagrupi teine koht ja edasipääs veerandfinaali kindel. Jäi mängida niisiis vaid alagrupi esikohale. Teada oli: võidu korral tuleb vastu Slovakkia, kaotuse korral Ukraina.

Usutavasti Eesti kalkuleerima ei hakanud vaid läks külmalt võidu peale. Eesti võitiski avaveerandi 17:13, teine jäi 12:12 viiki ning poolajaks oli tablool Eesti edu 29:25. Päev varem "leekides" olnud Kristian Kullamäe esimesel poolajal ei säranud just, see-eest näitas endiselt head minekut Matthias Tass korvi all - temalt kasina skooriga avapoolajal 9p+6lp+2rs.

Kolmas veerand kujunes Eesti jaoks kõige raskemaks. Kullamäe viis 27. minutil meie meeskonna ette 40:32, ent Zideki ja Chaloupka punktidest tuli Tšehhi mõne minuti pärast järele 40:39. Ron-Arnar Pehka tabas kaugelt, kuid ka Tšehhi tabas. Viimasele veerandile mindi Eesti 43:41 eduseisult.

33. minuti algul Zidek viigistas 45:45. Kuid viis minutit kuival olnud Eesti kasuks tabas Pehka seejärel lähedalt ja kaugelt. Järgmistel rünnakutel mängisid vastastikku lõpplahendustel hästi kokku Pehka ja Tass ning Eesti hoidis 2-4-punktist edu. Ometi, kolm minutit enne lõppu juhtis Eesti vaid 54:52.

Siis taaskord saabus Märt Rosenthali hetk (üsna mitmes mäng sel turniiril tuua kaalukaid punkte), tabades kaks minutit enne lõppu kolmese seisuks 57:52. Eesti mängus edukalt aega, Tšehhi viskas mööda, Pehka võttis kaitselaua ja minut enne lõppu viis Tass meie esinduse ette juba 59:52. Seda vahet Tšehhi enam tagasi ei võidelnud. Lõpus tabas Kullamäe vabaviskeid 4st 4 ja Pehka 2st 2.

Eesti jäi lauas alla 34-35, kuid oli parem korvisöötude osas 18-12. Pallikaotusi tegime 16 Tšehhi 13 vastu. Kahepunktivisked Eesti kasuks 50 vs 46 %, kolmesed meile 38 vs 20 % (meil 21/8, Tšehhil 24/5), vabavisked Eesti kasuks 75 vs 71 %.

Matthias Tass tõi edukaimana 19+13+4 (visked 15/9), Ron-Arnar Pehka 15+4lp (8/5), Märt Rosenthal 13+3+3 (8/5) ning Kristian Kullamäe 9+3+3 (11/2).

Eesti koondise treener Toomas Kandimaa lausus Basket.ee-le kell 00.07 öösel: "Olgu et edasipääs oli teada, ei läinud me vastasele midagi andma, läksime võitma. Vaatasime hoolega videot, nägime nende nõrgad kohad ära ning veendusime, et suudame neid võita kui omad asjad ära teeme. Põhimõtteliselt mänguplaan ka õnnestus - alguses vahetasime katetega palju, see toimis meil hästi. Hoidsime madalat mängutempot ja dikteerisime kohtumist."

Kandimaa jätkas: "Eilne mäng Islandiga oli kordades närvilisem. Isegi 15-ga ees olles oli kuklas koguaeg hirm, et need hullud panevad kolm-neli kolmest ja on järgi, ühel hetkel panidki neli kaugelt, aga vahe õnneks kokku ei sulanud. Täna oli hulka rahulikum; teadsime, et kaotada niipalju ei ole. Ütlesime ka enne mängu poistele, et võidame - on hästi, kaotame - on ka üsna hästi. Et pole paremat võimalust mängu nautimiseks."

Kandimaa lisas: "Natuke teevad muret väiksed vigastused. Kristian (Kullamäe - toim.) mängis sisuliselt täna vigastatuna, tal on jalal vana mure. Usun, et saab järgmisteks mängudeks töökorda, meil on teda vaja. Homme puhkame ja ravime ennast. Viis põhitegijat on meil teatavasti puudu ja 12 meest meil rotatsioonis kindlasti ei ole, nii et taastumine kulub igati ära."

Eesti veerandfinaal Slovakkiaga algab reedel 5. augustil kell 19.45. Tšehhi vastaseks reedeses veerandfinaalis on Ukraina.