Tegemist on kuuepäevase mütoloogilise ultrajooksuga, kus Eesti rahvuseepose “Kalevipoeg“ ainetel läbitakse 378 kilomeetrine teekond, mis tutvustab Eestimaa loodusmaastikke ja Eestimaa kohalikku kultuuri. „Kalevipoja Kangelasjooksu“ iga päev on temaatiliselt erineva häälestuse ning ülesannetega, iga päeva lõpus ootab jooksjaid põhjalik taastuspakett füsioteraapia, saunade, massaažide, tervisliku toidu ning ka vaimu kosutava kultuurilise programmiga. Sündmusel esinevad aukülalised, kes oma teadmiste ja väega toetavad teekonnal olevaid ultrajooksjaid, sellel aastal kuuluvad aukülaliste nimekirja Indrek Tammoja (Ansambel Rändaja), Vilmar Schiff (Gongimeditatsioon), ansambel Linnutajad ja Silva Soobik (Tiibeti meditsiinikeskus).

Tänavu toimub sündmus pilootprojektina, kus osalevad kutse saanud 7 ultrajooksjat, kellel kõigil olemas rahvusvaheline ultrajooksukogemus. Pilootprojekti raames valmib dokumentaalfilm, mis tuuakse vaatajateni sügisel ning ühtlasi avatakse siis registreerimine järgmise aasta „Kalevipoja Kangelasjooksule“.

Üritust korraldab MTÜ Elujooks meeskond. Organisatsioon loodi aastal 2009, mil asutajaliige Kristjan Puusild jooksis ümber Eesti ja otsustas oma jooksukogemust jagada. Aastast 2010 on toimunud iga-aastaselt 10 päevased Elujooksu laagrid, kus on osalenud üle 150 jooksuhuvilise. Tänaseks on organisatsioonil 30 aktiivset liiget, kes arengustrateegia põhiselt jooksukultuuri edendavad.