Peatreener Kaido Kaaberma otsustas, et põhikolmiku moodustavad Embrich, Kirpu ja Beljajeva ning varuvõistlejana sõidab Riosse Kuusk. Kaabermal on õigused ja vastutus, temaga ei saa vaielda. Sõnaselgus tähendab julgust.

“Ei olnud väga raske nelikut määrata,” lausub Kaaberma. “Katrina treener Helen Nelis-Naukas otsustas, et õpilane jaanuaris Barcelona MK-etapi eelsesse Poola-laagrisse ei tule. Teised tulid ja tõid seejärel Eestile olümpiakoha. Täiesti selge, et Katrina on noor ja üliandekas, aga sama kehtib Beljajeva ja Kirpu kohta, nendegi tulemused kannatavad võrdlust ükskõik kellega.

* * *

Embrich (35) on kogunud suuri medaleid ja olnud naiskonnas nii kindel “ankur”, et tema üle pole keegi vaielnud. Beljajeva (olümpiaks 24) võitis 2013 individuaalse MM-kulla, maadles seejärel vigastustega, aga on täies jõus tagasi. Erika Kirpu (24) teenis 2014 individuaalse MM-pronksi. Neis kolmes on raske kahelda.

Varuvehkleja Kuusk (30) on kohta edukalt täitnud, olnud küps ja keskendunud ka siis, kui rajaleminek ootamatu. Ta pole iial alt vedanud! Tema tähetunnid üldsuse ees, kummati, koidavad siis, kui mõne auhinna vastu võtmisel tuleb rääkida eesti keelt puhtalt nagu emakeelt ikka räägitakse – näiteks Eesti aasta spordigalal. Siis on ta naiskonna liider.

Katrina Lehis , niipalju, kui kodumaine publik vehklemisel silma peal peab, on rahva lemmik. 186 cm pikk, kaunis kui kevadhommik, juunioride ilmameister, 6. kohaga meie mulluse MM-i edukaim, enam kui suure tõenäosusega võrratu tulevikulootus. Aga naiskonnas pole ta seni silma paistnud ja praeguse olümpiajuhendi järgi ei ole ainult individuaalis võistlemine sisuliselt võimalik.

* * *

Siinsamas peitub Kristina Kuuse Rio-traagika. Ta on naiskonnas, ent kui kellelgi midagi ei juhtu, istub turniiri lõpuni pingil ega saa isegi medalit. Nimelt tohib turniiri käigus teha vaid ühe vahetuse.

Kolm põhinumbrit vehklevad 6. augustil individuaalis. Üks võiks kellegi asemel olla ju Lehis, aga siis tuleks ta 11. augusti naiskonnavõistluse alguseks välja vahetada ja rohkem seal vahetada ei tohi. “Kui naiskond on prioriteet, siis peab arvestama, et individuaal on lahtivehklemiseks vajalik,” teab omaaegne äss Meelis Loit, praegu alaliidu juhatuse liige. “Mis olümpiareglementi puutub, siis see on absurdne. Kui osalejate arvu tahetakse vähendada, siis varunaiste pingil hoidmine ju arvu ei muuda!”

* * *

Eesti naiskonna äsjane EM-kuld tuli ülikindlalt. Maailmatabel paistab nüüd nõnda: 1. Hiina, 2. Rumeenia, 3. Venemaa, 4. Eesti, 5. Lõuna-Korea, 6. Prantsusmaa, 7. USA, 8. Ukraina. Üheksas olümplane on korraldajamaa Brasiilia tabeli 21. realt.

Ainsas kaheksandikfinaalis alistab Ukraina tõenäoliselt Brasiilia ja läheb veerandfinaalis kokku Hiinaga.

“Hiina võitu Ukraina üle pakun tõenäosusega 60-40, ei enam. Hiinlannad on Ukrainale sobivad vastased,” hindab Kaaberma. Selle veerandfinaali võitja saab poolfinaalivastase paarist Eesti – Lõuna-Korea.

Teise tabelipoole kohta arvab Kaaberma, et Rumeenia on favoriit USA-ga ja Venemaa Prantsusmaaga kohtudes, ent Rumeenia – Venemaa poolfinaaliks polevat mõtet midagi ennustada.

Eesti naiskonna kõik liikmed on olümpiadebütandid. 20 aastat tagasi vehklesid Atlantas Oksana Jermakova, Maarika Võsu ja Heidi Rohi, tulles viiendaks. Jermakova emigreerus peagi Venemaale ja hakkas ka naiskonnakuldasid võitma.

* * *

Kahekordse maailmameistri Nikolai Novosjolovi seis on selgem, tema olümpiakoha üle ei vaidle keegi.

Medalivõimelisi mehi on meeste epees mitukümmend. “Minu medal oleks viimaste aastate põhjal ime,” ütleb Novosjolov. “Head enesetunnet alles otsin. Olen Euroopas laagrites – ei ütle, kus ja kauaks –, enne Riot enam ei võistle. Praegu on minu poolt kogemused, ei muud.”