Alustada tuleks sellest, mida kujutab endast Bulgaaria võrkpall. Nende esindusmeeskond on tulnud nii EM-il kui MM-il viiel korral medalile, lisaks on olümpialt võidetud üks (hõbe)medal. Tiitlivõistluste neljandaid kohti on bulgaarlastel suisa kümme, neist viimane tuli 2012. aasta Londoni olümpialt.

Bulgaaria esindusmeeskond asub maailma edetabelis hetkel seitsmendal kohal, Euroopas ollakse kolmandad. Kaasa lüüakse Maailmaliiga tugevaimas grupis, kuhu kuuluvad vaid vaieldamatud võrkpalli tippriigid.

Bulgaarlased ise ei nimeta Euroopa liigas osalevat meeskonda B-koondiseks - nad ütlevad lihtsalt teine võistkond. Sellel on ka oma põhjus. Nimelt leiab seitsme miljoni elanikuga võrkpalliriigist häid mängijaid rohkem kui 12 ning kõik Maailmaliigasse ära ei mahu. Nii loodigi teine võistkond, mille paremad mängijad kuuluvad samaaegselt ka Maailmaliiga meeskonna suurde (21-liikmelisse) nimekirja.

Kaks taolist mängijat on 21-aastane diagonaalründaja Velizar Tšernokožev ja 19-aastane nurgaründaja Martin Atanasov. On selge, et supertähtedest koosnevas esimeses tiimis oleks neil veel keeruline mänguaega saada ning seega Euroopa liigas mängimine lahendas probleemi.

Eile Eesti vastu mängis tegelikult ka üks Bulgaaria esimese meeskonna põhimängija, temporündaja Svetoslav Gotsev, kes oli kohale toodud üksnes Euroopa liiga finaalturniiri tarbeks. Tema klassist annab märku juba üksnes eilse mängu statistika: kümme rünnakupunkti, neli ässpallingut ja üheksa blokki. Koguskoor 23 punkti ja +19. Haruldased numbrid ühe keskblokeerija kohta. N-ö põhikohaga Maailmaliigas tegutsevatest meestest käis eile (episoodiliselt) väljakul ka Trifon Lapkov.

Eesti võitis seega mite suvalistest meestest kokku klopsitud B-koondist, vaid hoolikalt välja valitud kooslust, mille mitmed liikmed peaksid 2020. aasta Tokyo olümpial Bulgaaria koondises juba põhirolli kandma.

Et ka Eesti Maailmaliigasse - tõsi, esialgu kolmandasse tugevusgruppi - pääseks, tuleb täna kell 18 algavas Euroopa liiga finaalis alistada Makedoonia. Delfi on Varnas kohapeal ja vahendab mängu käiku tekstipõhise ülekande kaudu.