"Räägitakse, et neil on kuni augustini õigus otsustada, mida Venemaaga teha. Tõenäoliselt võetakse homme kõva meediamüra üles, et pinget kruvida, ja otsus tehakse hiljem Venemaa kasuks," pakub Port, et ülejäänud alade Vene sportlase kallale siiski ei minda.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) otsustas eelmisel nädalal Venemaa kergejõustikukoondise Rio olümpialt kõrvale jätta ning ROK avaldas nende otsusele täna avalikult toetust, mistõttu IAAF-i otsust nad ilmselt ümber pöörama ei hakka. Kuigi voli selleks neil on. "ROK-il kui võistluste korraldajal on selles küsimuses pikem tikk tõmmata, aga IAAF-i otsus jääb ilmselt paika," pakkus Port.

Eesti Antidopingu nõukogu liige arvab, et täies koosseisus Rio mänge telekast vaadata venelastele isegi kõige halvem variant ei oleks. "Kogu maailm teab, et venelased on väga palju dopingut tarvitanud. Kui nüüd puhtad sportlased saavad väga palju kehvasid kohti, siis see väga hästi välja ei paista. Nii või naa on olümpiamängude suurimaid skandaale juba lahvatanud. Ei ole nii, et kui venelased on kohal, oleks see kuidagi meeldiv olümpia. Samas kui neid pole, on ka mõnes mõttes kehvasti. Mõlemat pidi on halb," sõnas Port.

ROK on teatanud, et üksikud Venemaa kergejõustiklased võivad olümpialt siiski neutraalsete sportlastena osa võtta. "Lootus püsib nendel sportlastel, kes suudavad ära tõestada, et on treeninud välismaal, nii öelda "riiklikust dopingusüsteemist" väljaspool. Neid nimesid, kes seda on demonstreerinud, on läbi käinud kuskil kolm-neli," rääkis Port.

On ka neid, kes on lubanud IAAF-i otsusele rahvusvahelises spordiarbitraažis (CAS) apelleerida või pöörduda suisa inimõiguste kohtusse. Viimase avaldusega tuli mõned päevad tagasi välja teivashüppaa Jelena Isinbajeva. "Tema inimõiguste klausel on samas väga huvitav, arvestades tema kunagisi väljaütlemisi seksuaalvähemuste teemal," märkis Port.