Teekond EM-ile: Portugal pääses EMile viieliikmelisest I-alagrupist, kus teeniti 8 mänguga 21 punkti. Seega võideti 7 mängu ja kaotati vaid üks. Võidud olid aga enamasti minimaalsed ja seega jäi portugallaste väravate vaheks 11:5. Punktiliselt järgnesid neile alagrupis Albaania (14 punkti), Taani (12p), Serbia (4p) ja Armeenia (2p).

Kuigi eeltoodud numbrite põhjal tundub, justkui kulgenuks Portugali teekond finaalturniirile muretult, siis päris nii see ikkagi polnud. Nimelt kaotati kohe oma esimene valikmäng, kui kodus jäädi 0:1 alla Albaaniale. Ka teises kohtumises oldi Taaniga raskustes, kuni Cristiano Ronaldo 95. minuti värav neile kolm punkti päästis.

Ronaldo oli ka I-valikgrupi parim väravakütt 5 tabamusega, näiteks päästis ta oma kübaratrikiga 3:2 võidu Armeenia koduväljakult. Hiliseid võite tuli veelgi - näiteks saadi Albaanialt 1:0 revanš alles tänu 92. minuti Miguel Veloso sahinale. Kuna Portugali alagrupp oli 5-liikmeline, peeti valiktsükli jooksul ka kaks sõpruskohtumist Prantsusmaaga, mis vastavalt 0:1 ja 1:2 kaotati.

Treener: Fernando Santos - 61-aastane loots on oma karjääri jooksul jõudnud juhendada kõiki kolme Portugali suurklubi, ehk Portot, Lissaboni Sportingut ja Benficat. Lisaks on ta tegutsenud pikalt Kreekas, tegutsedes peatreenerina nii Panathinaikose, Ateena AEK kui PAOKi eesotsas.

Samuti juhendas ta aastatel 2010-2014 Kreeka koondist, pärast mida võttiski üle Portugali ohjad. Kogenud Santos määrati kodumaa rahvuskoondist juhendama just pärast eelmainitud Albaania avamängu kaotust, kui ust näidati Paulo Bentole.

Fernando Santos eilses mängus Inglismaaga

Võtmemängija: Cristiano Ronaldo - kas siia saakski kellegi teise nime kirjutada? Kuigi Portugali koosseisus leidub mitmeid andekaid ja lootustandvaid noori, on nende mänguplaan ikkagi suuresti üles ehitatud just Ronaldo peale.

Ronaldo mõju tõestab kasvõi fakt, et paljuräägitud 0:1 kaotus Albaaniale tuli just hetkel, kui maailma üks hinnatumaid mehi rahvuskoondist ei aidanud. Ja kui Ronaldo olemas oli, suutis ta omasid valiktsüklis aidata viie väravaga.

Portugali muidu paljulubava koosseisu juures jääbki suurimaks küsimärgiks just tipuründaja positsioon, kus vähesed sedavõrd ambitsioonika meeskonna plaane täita suudaks. Ründeprobleemid võivad peituda nii mängijate kehvas klubihooajas kui vigastustes, kuid igatahes on peatreener Santos võtnud lähenemise, et tipuründesse paneb ta mängima just Ronaldo.

Kuigi on selge, et 31-aastase mängumehe parimad omadused avalduvad pigem äärel mängides, siis Portugali huvides on Ronaldo rahvuskoondise särgis kohanenud just "number 9" positsioonil. Ja olgem ausad, ega ka Ronaldol endal midagi väravale lähemal olemise vastu pole. Et Ronaldo efektiivsust veelgi tõestada, olgu lõpetuseks välja toodud ka need numbrid - La Ligas lõi ta tänavu 36 mänguga 35 väravat, Meistrite liigas sai mees 12 kohtumisega kirja 16 tabamust.

Ronaldo võib väga ohtlik olla ka karistuslöökidest

Jokker: Joao Mario - 23-aastane poolkaitsja on üks näide andekatest pealekasvavatest Portugali noortest ja muuhulgas oli ta üks liige sellest U-21 koondisest, kes mullu omavanuste EM-finaalturniiril finaali jõudis.

Kuigi Joao Mario esmane ülesanne pole väravate löömine, suutis ta selsamal turniiril kirja saada kaks tabamust, samuti lõi ta tänavu kuus liigaväravat koduklubi Lissaboni Sportingu eest.

Ründava iseloomuga keskpoolkaitsja väärtust tõestab ka fakt, et teda on seostatud juba selliste Inglismaa suurklubidega nagu Manchester United, Londoni Chelsea ja Liverpool. Eriti intensiivselt räägitakse just Joao Mario võimalikust Liverpooli siirdumisest. Sellele, kas ja millise Premier League'i klubiga portugallane suvel käed lööb, annab ilmselt tõsisema vastuse just suvine EM, kus Joao Mario esitused võimalike kosilaste ringi veelgi suurendada võivad.

Varasemad saavutused EM-il: Viimastel Euroopa meistrivõistluste finaalturniiridel on Portugal olnud ülimalt stabiilne esineja - nimelt pole nad viimase 20 aasta jooksul kordagi kaheksa parema seast välja jäänud.

Tiitlit aga seni veel kordagi võidetud pole - kõige lähemale jõuti suursaavutusele 2004. aastal, kui kodusel finaalturniiril kullamängus Kreeka 1:0 paremust tunnistati. Kolmel korral on portugallased pidama jäänud aga poolfinaalis - viimati 2012. aastal, kui penaltiseerias kaotati 2:4 hilisemale võitjale Hispaaniale.

Koht FIFA edetabelis: 8.

Taktika:

Portugal - Football tactics and formations

Mängud Eestiga: Eesti ja Portugal on omavahel kohtunud 7 korral. Esimesed duellid leidsid aset 1994. aasta MM-valikturniiri raames, kui Eesti vastavalt 0:2 ja 0:3 kaotused vastu võttis. Uuesti loositi meid samasse alagruppi 2002. aasta MM-valikturniiril - siis olid Eesti kaotusnumbrid 1:3 ja 0:5. Muide, toona sahistasid Eesti võrku sellised mehed nagu Luis Figo, Rui Costa ja Nuno Gomes.

Ka 2006. aasta MM-valikturniiril võttis Portugal meilt ära maksimaalsed kuus punkti - võõrsil oli veel 76. minutil seis 0:0, kuid siis tõid Cristiano Ronaldo, Helder Postiga ja Pauleta väravad ikkagi 4:0 võidu kodumeeskonnale. A. Le Coq Arenal oli Portugali üleolek minimaalne, kui toona 20-aastase Ronaldo 33. minuti värav külalistele kolm punkti kinkis. Viimane omavaheline kohtumine pärineb aga 2009. aasta juunist, kui Mart Poomi lahkumismängus 0:0 viiki lepiti.