Esimene võimalus selleks tekib 13. juunil valitseva meistri Hispaania vastu. Neli päeva hiljem on vastaseks Horvaatia ja 21. juunil Türgi. Enne EM-i on Tšehhil veel kavas maavõistlusmängud Malta, Venemaa ja Lõuna-Koreaga.

Teekond EM-ile:

Tšehhi võitis A-valikgrupi kahe punktiga Islandi ees, olles kümnest mängust kaotanud vaid kaks - kodus Türgile ja võõrsil Islandile. Tšehhide edasipääsule sillutas tee Vaclav Pileri üleaja värav Hollandi vastu Prahas, pärast mida võeti alagrupis veel kuus võitu.

Kuigi rünnaku poolest oli Tšehhi valikturniir paljutõotav, oli väikeseks häirekellaks koondise raudvara Petr Cechi suutmatus üheski mängus seljataga nulli hoida. Vastastele löödi 19 (alagrupi peale kõige rohkem) ja sisse lasti 14 väravat. Island näiteks pidi puurist välja noppima vaid kuus palli.

Treener: Pavel Vrba (52)

Nõmme Kaljule hästi tuttav endine Plzeni Viktoria peatreener on koondise juhtoinas alates 2013. aasta lõpust, kui alaliit Plzenile tema väljaostusumma tasus. Viktoriaga oli ta võitnud kaks Tšehhi liiga tiitlit ning pälvinud viis järjestikust riigi parima treeneri auhinda (2010-2014), 2007. aastast on tal Zilinaga ette näidata ka Slovakkia meistritiitel.

Plzeni kapten Pavel Horvath on värvikalt meenutanud päeva, mil Vrba nende ette esimest korda 2008. aasta oktoobris astus. Plzenil oli varasemalt raskusi isegi meistriliigasse püsima jäämisega, aga Vrba lausus: "Ärge arvake, et ma tulin siia 13. koha järele ja tahan pidevalt väljalangemise pärast muretseda." Horvath mõtles siis: "Jumal küll, nüüd hakkab ta rääkima, et tahab tiitli võita ja ma suren naeru kätte!"

Vrba pööras aga võimatu võimalikuks, pani mehed ründama ning võitis 2011. ja 2013. aasta Tšehhi tiitlid, vedades meeskonna veel Meistrite liiga alagrupiturniirile. Eelringis alistati Nõmme Kalju kahe mängu kokkuvõttes 6:2.

Vrba tõi Tšehhi koondisse tagasi Karl Brückneri, kes vedas nad 2004. aasta EM-il poolfinaali ning töötas hiljem ühe aasta Austria peatreenerina. 76-aastane vanahärra läheb Prantsusmaale finaalturniirile Vrba nõunikuna.

"Me ei saa öelda, et me läheme turniirile favoriitidena, aga me ei taha ka pärast alagrupifaasi koju minna," ütles 52-aastane Vrba 12. mail AFP-le. "Usun, et me oleme üks neist meeskondadest, kes võib üllatada. Jalgpall on ilus just sellepärast, et isegi paberil nõrgemad meeskonnad võivad favoriite võita."

Võtmemängija: Petr Cech (Londoni Arsenal)

Viimase kümne aasta jooksul on Cech riigi parimaks jalgpalluriks valitud kaheksal korral ning ilusat seeriat ei rikkunud ka üleminek Chelseast Arsenali. Jose Mourinho käe all esiväravavahi koha Thibaut Curtoisile kaotanud Cech sai selle tagasi Arsene Wengeri klubis, kust AS Romasse lahkus senine esikinnas Wojciech Szczesny.

Viimaste voorudeni veel Premier League'i esikoha konkurentsis olnud Arsenal lõpetas hooaja teisena, 10 punkti Leicesterist maas. Cechi enda auhinnariiulis on kuldmedalid aastast 2005, 2006, 2010 ja 2015, lisaks veel neli FA Cupi võitu, üks Meistrite liiga ja üks Euroopa liiga tiitel.

Cech läheb vastu oma neljandale EM-finaalturniirile, mis peaks näitama, kas mehel on veel isu koondises jätkata või lõpetab ta 33-aastaselt Tšehhimaa esindamise. "Pärast EM-i istun kodustega maha ja otsustan, kas jätkan," on Premier League'i parim väravavaht öelnud.

Jaanuaris võttis ta endale Inglise meistriliiga nullimängude rekordi, mis seni oli 169-ga David Jamesi käes. Nüüd on see 174. Novembris viigistas ta Karel Poborsky Tšehhi koondisemängude rekordi 118 ning päris kindlasti on see õige pea purunemas.

Jokker: Borek Dockal (Praha Sparta)

27-aastane poolkaitsja oli valikturniiril Tšehhi parim väravakütt nelja tabamusega. Kokku on ta koondise eest 23 mänguga löönud 6 väravat, Praha Sparta eest teinud 74 kohtumisega 18 tabamust. Tema teravat jalga said valiksarjas tunda nii Island, Türgi, Kasahstan kui ka Holland.

Suurt läbimurret pole varem Rosenborgi, Libereci Slovani ja Praha Slaviat esindanud Dockal veel teinud, kuid paar ilusat väravat võiksid ta enne kolmekümneseks saamist mõnda tippklubisse aidata küll.

Väike valik Dockali väravaid:

Varasemad saavutused EM-il:

Tšehhoslovakkia tuli 1976. aastal Jugoslaavias toimunud EM-il penaltitga meistriks ning Tšehhi jäi 1996. aastal finaalis lisaaja kuldse väravaga alla Saksamaale. 2004. aastal Portugalis jõuti poolfinaali, kus kaotati samuti lisaaja väravast turniiri üllatusvõitjale Kreekale. 2012. aastal jäi laeks veerandfinaal.

Alates 1992. aastast, mil Tšehhoslovakkia lagunes, pole veel EM-finaalturniiridelt eemale jäädud. MM-il mängiti viimati 2006. aastal.

Ilmselt kõige kuulsamad Tšehhi fännid 2012. aasta EM-ilt.

Koht FIFA edetabelis: 29.

Taktika:
Tsehhi - Em 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Tšehhiga on Eesti kohtunud vaid kolmel korral ning kõik need matšid kaotanud väravatevahega 1:8. Viimati olime vastamisi alles 2004. aasta 6. juunil Teplices toimunud sõprusmängus, kui legendaarse Milan Baroši väravatest kaotasime 0:2. 1999. aasta 5. juunil jäi Kadriorus seis samuti 0:2, 1998. aast 14. oktoobril võitis Tšehhi kodus 4:1. Viimased kaks mängu mängiti 2000. aasta EM-valiksarja raames.