Ott Tõnissaare toetajad.
Ühe postituse, kus sai tehtud päris palju ennustusi, ma sellest juba kirjutasin (märtsi alguses) - „Eesti meistrivõistlused tulekul". Nüüd on meil aga rohkem infot ning aeg tehtud ennustused veel kord üle vaadata - sest kellele ei meeldiks ennustused :)

Pikemat sissejuhatust ma siia kirjutama ei hakka - see kõik on eelmises postituses olemas.

Kellel teema vastu rohkem huvi, siis ohtramalt pildimaterjali koos muu infoga leiab võistluste näoraamatu lehelt ning Raskesport.ee foorumiteemast.

Meestele ja naistele avati mõlemale kümme kaalukategooriat. Meestekaaludes anti võistlejaid üles seitsmes ning naisi kahes kaalus. Muidugi võib see kõik veel natuke muutuda - võistlejate tegelikud kategooriad määratakse võistluseelsel kaalumisel ning registreerumisel antud numbrid on korraldajatele vaid suunaviidaks, et oleks natuke lihtsam ajakava ja muid asju planeerida. Siiski lähtun mina registreerumisel üles antud kaalunumbritest.

Alustame meestest.

-61,2 kg

Hendrik ORION (Võimla)

Pärast kaheaastast vigastuspausi EMV-le registreerunud Orion pole oma senise karjääri jooksul saanud pidada veel ühtegi matši oma tegelikus kaalukategoorias -61,2 kg - kõik neli eelnevat lahingut on ta teinud üks-kaks kaalu suuremate meestega. Ja tundub, et erandiks ei saa ka see kord, sest sellises mõõdus mehi Eesti vabavõitlusskeenel lihtsalt veel pakkuda ei ole. Orion saab sooja käepigistuse, kuldmedali ja meistrikarika ilma suurema vaevata :) Põltsamaa mehe esinduslikku resümeed spordis saad aga vaadata SIIT.

-65,8 kg

Marek SAAR (Rakvere Maadlus)
Heikki-Albert TILK (Võimla)

Saar on kohal, nagu lubatud. Reino Saia, möödunud aasta -70,3 kg pronksimehe asemel on aga Mareki vastaseks Tilk, kes Eesti vabavõitluses täiesti uus tulija. Mõnda aega Belgias elanud Tilk, kelle põhiala on Brasiilia jiu-jitsu / lukumaadlus, on seal pidanud ka 4 vabavõitlusmatši: 3 võitu (2 alistust, 1 kohtunike otsus) ja 1 kaotus (kohtunike otsus). Maasvõitluses peaks tal olema ette näidata Eesti meistritiitel lukumaadluses (2014).

Saar on kahtlemata töömees, kes midagi niisama käest ära ei anna. Poks ei ole tema esimene valik, aga võimaluse tekkides ta löömata ei jäta. Tilk on väga kiire isegi väikese kaalu mehe kohta ning maas on ta arsenal kindlasti mitmekülgsem kui Saarel. Samas pole ma Tilka löömas näinud veel kordagi. Kuigi Saarel on siin füüsiline eelis, arvan, et Tilk leiab maas alistamisvõimaluse siiski üles.

-70,3 kg

Aldo RÄPO (Espoon Kehähait)
Artjom BABAEV (Iman)
Jaak RUDOV (3D Treening)
Kaupo KOKAMÄGI (Võimla)
Oliver PIIROJA (Team Torro)

Siin läheb asi päris põnevaks - 5 sportlast, kes on kõik erinevatest spordiklubidest, sh valitsev Eesti meister Kaupo Kokamägi. Üks kahest suurima konkurentsiga kaalust sel aastal. Võitlejana on neist kõige kogenum kahtlemata Kokamägi, kellele ennustan siit ka taas kord meistritiitlit.

Sealt edasi läheb aga päris keeruliseks ja oma rolli mängib ka loos. Mitmekülgsuses ja vabavõitlusearsenali terviklikkuses järgnevad Kokamägile kindlasti Rudov ja Räpo - mõlemad mehed oskavad lüüa, maadelda ja ka maasvõitluses teisi enda pilli järgi tantsima panna. Judotaustaga Piiroja, kes teeb EMV-l oma vabavõitlusdebüüdi, on selles nimekirjas kindlasti füüsiliselt kõige jõulisem võitleja, kuid kahtlustan, et Rudovi ja Räpo tehniline baas suudab sellele suuremate probleemideta vastu seista. Kõige tundmatum mees nimistus on Imani võitleja Babaev, samuti debütant. Spordiklubist Iman tulevad reeglina üliteravad püstivõitlejad, kelle maasvõitlusoskus jääb aga natuke vajaka. Kui Piiroja füüsis avaldub pigem karujõus, siis Imani mehed on plahvatuslikud ja särtsakad.

Pakun, et Rudov ja Räpo võtavad siit vastavalt 2. ja 3. koha ning Piiroja ja Babaev selgitavad välja 4. ja 5. koha. Aga nagu öeldud - kui turniiritabeli loos lükkab tabeli esimeses ringis näiteks kokku Rudovi ja Kokamägi ning nende võitjat ootab poolfinaalis Repo, samal ajal kui teisest poolfinaalist läheb finaali Piiroja / Babaev võitja, siis on tulemus täiesti teistsugune.

Vigastuse tõttu jääb siit kahjuks kõrvale möödunud aasta hõbemedalist Herman Vesiaid (3D Treening).

-77,1 kg

Tambet KAJAK (Võimla)
Siim ASPERK (3D Treening)
Mario KALLAS (3D Treening)
Andre NAEL (3D Treening)

Eelmise aasta suurima konkurentsiga kaalus domineerivad sel aastal spordiklubi 3D Treening võitlejad. Vaieldamatult suurima kogemusega on siin Asperk, kellel kohe kannul Kajak. Omavahel on nad ühe matši juba pidanud (oktoobris 2015) ning selle võitis kohtunike ühehäälse otsusega Asperk.

Kuigi Kallas on pidanud seni vaid ühe matši, ei tasu teda alahinnata - matš toimus olude sunnil 2 kaalukategooriat kõrgemal (-93,0 kg) ning selle võitis ta II raundis sirge käelukuga. Kallas on plahvatuslik ja hea vastupidavusega ning teda suudab kindla peale rahustada vaid Asperk. Nael on aga selle kaalu pesamuna, tehes EMV-l oma esimest matši - julge pealehakkamisega, pigem püstivõitleja.

Minu pingerida on: Asperk > Kajak > Kallas > Nael.

Selles kaalus jäävad sel aastal kõrvale valitsev meister Richard Murutar (Võimla), kes viimasel ajal muu elu kõrvalt spordisaali enam eriti sageli jõudnud ei ole, Lauri Kütt (3D Treening), kes teenib aega, ja Marko Laikask (3D Treening), kes maadleb vigastustega.

-83,9 kg

Ronald SOOKAEL (3D Treening)
Roman MIROSHNICHENKO (Iman)
Ergo SALUS (3D Treening)
Aleks KOHA (3D Treening)

Minu silmis on selle kaalu vaieldamatu favoriit Sookael, kes sai möödunud aastal finaalis maitsta kaotuskibedust läbi kohtunike jagatud otsuse. Sookaelal on esinduslik püstivõitlus ning kuigi maas jääb oskusi vajaka, ei näe ma siin ühtegi meest, kes Sookaela veenvalt maha suudaksid viia või teda seal pikemat aega hoida. Kuigi ka ülejäänud kolm meest selles kaalus on pigem püstivõitlejad, suudab Sookael oma kogemuse nende vastu maksma panna. Sookaela boonuseks on püstivõitlusstiil, millega on väikese kogemustepagasi puhul päris keeruline kohaneda - ta on väga liikuv ja hea distantsitunnetusega.

Jokkeriks on siin muidugi Imani võitleja Miroshnichenko, kes on nagu tema meeskonnakaaslane Babaevgi kindlasti väga terava löögi ja hea distantsitunnetusega. Kuigi Miroshnichenko teeb EMV-l oma esimest vabavõitlusmatši, on tal kogemust natuke sarnastelt täiskontaktsetelt käsivõitlusvõistlustelt. Aga oma raha paneksin siinkohal siiski Sookaelale, kes näitas eelmisel aastal veenvalt, et suudab vastastega lahinguid pidada ka püstimaadluses, kus sulgeb ja tekitab distantsi just siis, kui see tema jaoks mugav on. Ning nagu öeldud sai - maas enda all hoida teda väga lihtne ei ole.

Hoopis teine küsimus on aga, kuidas saavad Imani võitlejaga hakkama Salus ja Koha, kellest viimane teeb EMV-l samuti oma esimest matši.

Minu pakkumine on: Sookael > Miroshnichenko > Salus > Koha.

Selles kaalus jääb käesoleval aastal kõrvale valitsev Eesti meister Ranno Laur, kes spordile enam nii palju aega ei pühenda.

-93,0 kg

Jaan ANGERJÄRV (Võimla)
Gert KOLGA (Klan)
Henry RELVIK (3D Treening)
Marek LAASIK (3D Treening)
Vallo KAPPAK (MMAces)

Ott Tõnissaare spordiklubid, treenerid & võistkond.
See on käesoleval aastal teine suurima konkurentsiga kaal, kus esindatud koguni kaks valitsevat Eesti meistrit - Angerjärv sellessamas kaalus ning Kappak, kes möödunud aastal sai meistrikarika kaal kõrgemal (-120,2 kg). Angerjärv pidas võiduks kaks lahingut ning võitis mõlemad vastased juba I raundis, alistusega - väga veenvalt. Kappak aga oli oma kaalus ainus mees.

Angerjärv on siin kogenuim mees, kuid nagu Laasik nende omavahel peetud matšis mõni aeg hiljem näitas (oktoobris 2015), püsib Angerjärve mäng koos tänu edukatele mahaviimistele. Laasik selle matši läbi kohtunike otsuse küll kaotas, aga Angerjärv nägi tõsist vaeva Laasiku ülemängimisega, kes tegi sel hetkel oma esimest matši vabavõitluses. Maas oli Angerjärv oma kontrolliga muidugi Laasikust üle. Ja siis lisandub siia Kappak, kes on füüsiliselt lihtsalt elajas - talub hästi lööke ja suudab neid ka edukalt jagada ning on ka maadluses käpp. Kuigi tehniliselt on siin erinevates distantsides siiski Kappakust paremaid mehi, ei suuda ma hästi ette kujutada, kuidas nad Kappaku rajalt maha suudaksid võtta. Jällegi ainus mees, kes Kappakut ohustab, oleks Laasik - kuid ma pole kindel, kas piisavalt.

Veel on siin kaalus kaks rohelisemat meest, vähemalt vabavõitluse mõttes - püstivõitlustaustaga Kolga ning mõnevõrra mitmekülgsem Relvik, kes asub tegema vabavõitluses oma esimest matši. Mõlemal mehel on lööki ning Relvikul on ka maadlust ja maasvõitlust.

Selles kaalus on võimalik läbi mängida väga palju lahendusi ning loosist pole mõtet rääkima hakatagi. Või siis - pakun, et loos lööbki siin kõik sassi :) Esimeses ringis lähevad kokku Angerjärv ja Kappak, kust poolfinaali edeneb Kappak, kohtudes seal Laasikuga. Kuigi Laasik on värske, murrab Kappak ka tema põrandale ning saab seega finaalikoha. Tabeli teises pooles kohtuvad Kolga ja Relvik, kust edasi tuleb Relvik. Finaali võidab Kappak. Pronksimatšis lähevad seega kokku Laasik ja Relvik, millest võitjana väljub Laasik!

-120,2 kg

Ott OLLINO (3D Treening)
Artur KARNETSKI (Idablokk)

Kui Kappak on minu silmis elajas, siis Ollino on mees, kes on Kappakut võitnud. Kappak oli tubli, aga Ollino pidi tegema tööd, et pääseda kaalu -120,2 kg :) Ja see on juba päris suur massieelis, mis tõi Ollinole ka võidu läbi kohtunike otsuse. Selles matšis jagati päris palju tugevaid lööke ja päris paljud neist ka tabasid, kuid kedagi need maha ei võtnud. Kahtlustan, et seda ei tee ka Karnetski löögiarsenal, kellel on küll ette näidata 10 aasta eest juunioride vanuseklassis välja võideldud Eesti meistritiitel poksis, kuid vabavõitluses asub mees tegema esimest matši.

Naised -65,8 kg

Kadri VILBA (Võimla)
Ilona RÕŽENKOVA (3D Treening)

Lootust on, et saame Eesti meistrivõistluste lühikeses ajaloos näha ka esmakordset naistematši :) Vilba on siin kogenum pool - nii vabavõitluses, maadluses kui ka Brasiilia jiu-jitsus / lukumaadluses. Samas on Rõženkova teravama löögiga, mis annab alati võimaluse matši lõpetamiseks. Siiski arvan, et Vilba võtab töövõidu.

Naised -77,1 kg

Helin PAARA (3D Treening)

Tabel algab ja lõpeb üksiku võitlejaga. Üks esimesi naisvabavõitlejaid Eestis, kogenud Paara, saab sooja käepigistuse, kuldmedali ja meistrikarika samuti ilma suurema vaevata :)

Otseülekanne

Tartu Ülikooli spordihoone üsna väike ja hubane poksisaal tuleb ääreni rahvast täis. See on sama saal, kus toimus MMA RAJU liiga esimene võistlus (veebruaris 2009), kus tol korral oli ~180 pealtvaatajat. Kui tahad tõelist elamust, siis tule kohale. Kui aga kohale ei jõua, siis teeb Delfi Sport finaalide päevast (24. aprillil) otseülekande, mida saab vaadata tasuta!

MMA EMV finaalide päeva tasuta otseülekannet saab näha Dlefist.

Vastused lugejate küsimustele

I. (15.04.2016 18:50)

Millised on Su baasharjutuste rekordid (1 KM)? Horisontaalis rinnalt surumine, jõutõmme, kükk?

Ühe korduse maksimum ei ole miski, mida meie alal otseselt vaja testida oleks. Parim, mis ma selle kohta sulle anda saan, on katked treeningpäevikust:

7. september 2012: tõukamine (kang pukilt), 4 seeriat x 3 kordust = viimane seeria oli 100 kg (kaks kordust)

23. juuli 2013: jõutõmme, 7 seeriat x 1 kordus = kuues seeria oli 165 kg
23. juuli 2013: püstisurumine (ilma nõksuta), 7 seeriat x 1 kordus = teine ja kolmas seeria olid 65 kg

Rippes tõmbeid (inverted row) tegin samal päeval peale 1 x 12 kordust ja 1 x 40 kordust.

27. juuli 2013: eeskükk, 7 seeriat x 1 kordus = viies seeria oli 112,5 kg
27. juuli 2013: rinnalt surumine, 7 seeriat x 1 kordus = kuues seeria oli 110 kg

Lõuatõmbeid (nõksuga) tegin samal päeval peale 1 x 12 kordust ja 1 x 36 kordust.

Klassikalist kang turjal kükki olen teinud väga vähe. Klassikalise rinnalevõtuga pole sellises tsüklis olnud, kus seeriaid-kordusi oleks mahus, et vettpidavaid suuremaid numbreid välja tuua.