Mullu juunis Tallinna sadamas rekordilise dopingulastiga vahele jäänud rammumees Rauno Heinla mõisteti Harju maakohus süüdi ravimi ebaseaduslikus levitamises. Kohtuotsuses seisab: „Rauno Heinla pani toime ravimi valdamise ravimi ebaseaduslikuks toimetamiseks üle riigipiiri edasiandmise eesmärgil, mis jäi katse staadiumisse.”

Kergendava asjaoluna võeti arvesse puhtsüdamlikku kahetsust ja Heinlat karistati 2000 euro suuruse trahviga, millest reaalselt tuleb tasuda 700 eurot. Ülejäänud karistust täitmisele ei pöörata, kui ta üheaastase katseaja jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane. Peale selle mõistetakse rammumehelt välja 645 eurot kriminaalmenetluse kulude katteks. Tegelikult võinuks karistussumma suuremgi olla. Ehkki Heinla tunamullune keskmine päevasissetulek oli 24 eurot ja 50 senti, otsustas kohus millegi pärast päevamääraks võtta vähima võimaliku ehk 10 eurot.

Port: see karistus pole piisav, et saata Venemaa tabletitehaste toodangut läände smugeldavatele Eesti diileritele jõuline sõnum.

Eesti Antidopingu SA nõukogu liige Kristjan Port ei usu, et karistus on piisav, et saata Venemaa tabletitehaste toodangut läände smugeldavatele Eesti diileritele jõuline sõnum. „Muidugi kui vaadata saadetise väärtust (hinnanguliselt kümneid tuhandeid eurosid – M. R.), siis sellest ilmajäämine lööb korralikult vastu näppe. Aga Soomes on juhtumeid, kus suurte koguste vedajad on reaalselt vangi pandud,” viitas Port. Kuuel korral Eesti meistriks tulnud ja ka Meistrite liiga etapi võitnud 33-aastane Heinla peab seega õnne tänama, et tema Jeep Grand Cherokees madratsi sisse peidetud väga suur dopingainete kogus avastati Tallinnas, mitte Helsingis. Ilmselt saanuks ta Soome kohtus tõsisema karistuse.

Kaks nädalat hiljem pidasid MTA Põhja tollipunkti töötajad kinni ka Heinla isa Rauli, kes üritas samuti ravimeid üle piiri toimetada. Raul Heinla kriminaalmenetlus lõpetati juba varem oportuniteedi korras ehk avaliku menetlushuvi puudumise tõttu ja talle määrati rahaline karistus 430 eurot.

Võistluskeeldu ei saa anda

„Sellise moel probleemi kontrolli alla ei saa,” sõnas Port. Kuna rammumeeste alaliidud ei kuulu rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) kontrolli alla, ei saa Heinlale otseselt ka mingisugust võistluskeeldu määrata. Eesti Antidopingu SA juhatuse liikme Elina Kivinuki sõnul ei tohi WADA mängureegleid järgivad sportlased Heinlaga koostööd teha. „Kui ta tahab edaspidi olla treener või näiteks toitumisnõustaja, võime karistada neid sportlasi, kes teevad temaga koostööd ega suuda põhjendada, et see on hädavajalik,” hoiatas Kivinukk teisi sportlasi.

"Ka riigikogus on kriminaalkuriteos süüdi mõistetud inimene, see ei tähenda, et nad kõik sellised on.”

Eesti nimekaim rammumees, karjääri lõpetanud Andrus Murumets tunnistas, et Heinla tegu jätab inetu pleki nii konkreetsele alale kui ka meie spordile laiemalt. „See on taunitav tegevus. Eks Rauno teeb ise oma otsuseid. Meie teda keelata ei saa, me pole lasteaiakasvatajad, keelata saab riik,” lausus Murumets, kes ise töötas aastaid politseis. „Muidugi jääb seetõttu rammumeestest kehv mulje. Tegelikult on meie hulgas palju politseitöötajaid ja muidu ühiskondlikult aktiivseid inimesi. Ega me kõik sellised ole. Ka riigikogus on kriminaalkuriteos süüdi mõistetud inimene, see ei tähenda, et nad kõik sellised on.”

Mida Heinla smugeldas?
Avastatud ained

Rauno Heinla autost leiti suur kogus ravimeid, mida sportlased kasutavad saavutusvõime suurendamiseks.

DEC (toimeaine nandroloon), 1500 ampulli
CYP (testosteroon), 800 ampulli
MAST (drostanoloon), 1400 ampulli
ENA (testosteroon), 900 ampulli
PROP (testosteroon), 690 ampulli
TREN-ENA (trenboloon), 480 ampulli
TREN-ACE (trenboloon), 480 ampulli
SUS-250 (testosteroon), 2750 ampulli
BULK (boldenoon, mete-noloon, testosteroon, trenboloon), 190 ampulli
CUTS (drostanoloon, mete-noloon, testosteroon, trenboloon), 450 ampulli
TESTO-MED (testosteroon), 100 ampulli
ANASTROZOLE (anastrosool), 1400 tabletti