Ega säärane uue promotsiooni turuletulek, kus juba avaürituse puhul on näha suuri investeeringuid ning võimsat avapauku, siinmail väga sage pole. Pigem alustatakse tasapisi, samm-sammult. Aga saame näha - minul võitlejana on selle kõige üle igatahes väga hea meel, sest suured sündmused, head vastased ja tugev promo on spordi ja sportlaste jaoks üliolulised.

NFC avaüritus toimub 28. mail Helsingis

Vastast mul veel ei ole, aga paar valikut on juba läbi käinud - paar väga head valikut. Õhtu peamatši teeb Soome kukk-kaallane (-61,2 kg) Timo-Juhani Hirvikangas. Samuti on kaardil minu võistkonnakaaslased Juho Valamaa ja Patrik Pietilä, kellest esimest on ka Eestimaa pinnal nähtud - RAJU 8 (oktoober 2011).

Kui rääkida veel kaardil olevatest meestest, kellega eestlased on rinda pistnud, leiab sealt Kaupo Kokamägi möödunudaastase septembrikuise amatöörvõidu - Edward Walls. Kaupo võit tuli küll raskelt, aga kindlalt!

Väike sissejuhatus:

Minul aga hetkel käimas kergema koormusega nädal, mis kulmineerub Euroopa suurima maadlusvõistlusega Tallinn Open. Ei, ma ei võistle - lähen Tartu maadlusklubi Englas poistega kaasa, kantseldama :)

Tallinn Open 2016

Jah, Euroopa suurim maadlusvõistlus toimub Tallinnas. Ei, mitte Kreekas ega Roomas, vaid Tallinnas! Pühapäevase seisuga oli registreerunud 1677 võistlejat, kes on kokku sõitnud 21 riigist. Saku Suurhallis toimuva võistluse tarbeks kaetakse kogu põrandapind maadlusmattidega - viimaste kuulduste järgi pidi neid sel korral tulema 16 (eelmisel aastal oli 12).

Tallinn Open veeb: http://tallinnopen.ee/

Võistluste tase on väga tugev. Näiteks ühe vanusegrupi ühes kaaluklassis (juuniorid -66 kg) on sama palju osalejaid kui mõnel Eesti võistlusel võistlejaid kokku ning näiteks Soome ja Rootsi on kohal täiskoosseisus - kogu koondisega. Juunioride näide on väga hea ka sellepärast, et tegemist on ju noorte poiste elus üsna kriitilise murdeeaga, kus väljalangevus on suur.

Tallinn Open 2015 - vahetult enne võistluse algust

Englasest asub võistlustulle 14 poissi - pooled neist võistlevad ainult laupäeval (Kreeka-Rooma maadlus) ning ülejäänud nii laupäeval kui ka pühapäeval (vabamaadlus). Samuti peetakse pühapäeval jõukatsumised naistemaadluses. Lisaks minule on poistega kaasas nende treener Kristjan Press ning samuti palju lapsevanemaid.

Siinkohal ei saa üle ega ümber treener Pressi motiveeritusest eelmisel aastal :) :


Eelmisel aastal saavutas Englas Kreeka-Rooma maadluses 2004.-2005. aastal sündinud poiste grupis Eesti parima, neljanda koha. Vabamaadluses olime samas arvestuses üheksandad. Üldkokkuvõttes saime 155 osalenud klubi hulgas 30. koha - Kreeka-Rooma 123 klubi hulgas 21. koht & vabamaadluse 155 klubi seas 30. koht. VÕIMAS!

Englase poisid Hristjuk ja Kristerson vabamaadluses lammutamas:

Aga see pole veel kõik! Võistlustele järgneb 4-päevane treeninglaager, kuhu sel korral tuleb 80 - 100 sportlast üheksast riigist. Toimumiskohaks Korrus3 maadluskeskus. Eelmisel aastal oli matil 130 osalejat, aga läks kitsaks ära. Poisse ja tüdrukuid on treenimas Venemaa, Ukraina, USA, Rootsi, Soome ja Eesti juhendajad. Englasest võtavad laagrist esmakordselt osa Max Hristjuk, Georg Kristerson ja Karl-Eerik Karoles.

Nii, nüüd sai kõik! :)

Vastused lugejate küsimustele

Kalle (22.03.2016 21:36)

Hirm, mis inimestes võitlusspordi harrastajate vastu on, tuleb teadmatusest ja ebakindlusest. Ega ometi võitlustrenni mehed oma oskusi ei lihvi, et tänava peale laiama saaksid tulla? Siin on väga suur vastutus treeneril, kes roogib need tülitekitajad varakult trennist välja või kui mõistus ja jõud üle käib, siis suunab õigele teele. Tegelikult igaüks, kes piisavalt kaua on võitlussporti teinud, teab, et taoline trenn pigem leevendab võitlushimu. Mehed saavad end testida ja trennis välja elada. Ka oskuste kasvuga tuleb arusaamine, kui kergesti võib rünnakul vastasele pöördumatut viga teha ning seetõttu igasugune kaitsevarustuseta võitlus vahetatakse parem kiirete jalgade vastu. Kuna paljud peavad seda sporti ikkagi vägivallaks, siis vastukaaluks vägivald on võitlus ainult siis kui teine osapool võitlusega nõus ei ole. Vabavõitlus on enda proovile panek, kas väljutakse võitjana relvadeta vastaseisust, mis tinglikult oleks võinud kulgeda surmani (enne kas antakse alla või kohtunik tuleb vahele). Kas Otil on midagi lisada neile, kes kardavad selle spordi levikut valedel põhjustel?

Lisaks objektiivsetele põhjustele on hirmudel sageli ka subjektiivsed alged. Tekkepõhjused võivad olla erinevad. Lihtne on öelda „ära karda" või argumenteerida loogikareegleid järgides mõne hirmutunde vastu, aga tulemuse saavutamiseks on vaja rohkemat - inimese enda suurt huvi, soovi ja ka valmisolekut hirmust vabanemiseks.

Võitlusspordi sisu on võitlemine ning kui mõni võitlusspordiga seotud inimene satub konflikti, mis sisaldab endas ka füüsilist poolt, on paralleeli tõmmata lihtne ja mugav. Samuti on väga mugav ja näiliselt loogiline öelda, et üks põhjustab teist või viidata põhjuslikkusele stiilis „ju ikka võitlustrenni tegija tahab ka mujal oma oskusi testida-näidata." Tihti on sellise paralleeli tõmbamine oluline ka sõnumi levitajate poolt, aidates oma sõnumit müüa ning justkui näidates, et avastatud on oluline seos - „Laupäevaõhtul klubi ees kakelnu treenib võitlusklubis X!".

Millal me aga saime viimati infot, et kakleja oli tegev kohalikus näiteringis? Sõudja? Kaugushüppaja? Kas seepärast, et neid juhtumeid ei ole või seepärast, et seda ei tooda lihtsalt esile? Mina arvan, et ükski treeninggrupp ega harrastus ei tooda vägivalda - kõik see on juba valmis toodetud kusagil mujal - kodus, kogukonnas jm. Inimesi, kes teevad halbu valikuid, ei ole võimalik lahterdada treeninggruppide ja harrastuste järgi. Suurem osa kiiruseületajad ei ole rallispordi harrastajad, kuid võib ette tulla, et mõni neist ka on. Laskesportlased ei ole tulirelvakuritegude suurim riskigrupp, kuigi võib ette tulla, et mõni laskesportlane siiski satub selles osas seadusega pahuksisse. Samamoodi, nagu võib ette tulla, et mõni laskesportlane ületab kiirust.

Selline on minu panus sellesse arutellu - loogiline panus :)