Kes on Eesti amatööride hulgas kes ning kelle vahel on oodata kõige tulisemaid lahinguid?

Eesti MV: Ranno Laur vs Ronald Sookael (punased püksid) (aprill 2015).

Enne aga natuke taustainfot

Võistlused toimuvad turniirisüsteemis, kus iga matši võitja liigub edasi järgmisesse ringi ning kaotaja langeb konkurentsist välja. Erandina ei lange konkurentsist välja poolfinaalides kaotanud sportlased, kes peavad omavahel matši, et selgitada välja kolmanda koha võitja. Iga sportlase asetus turniiritabelis selgub loosimise teel.

Võistlused viiakse läbi vastavalt rahvusvahelise sportliku vabavõitluse alaliidu IMMAFi amatööride võistlusreeglitele ning vastase alistamiseks on kõigil kolm kolmeminutilist raundi.

Kes saavad osaleda?

Lühidalt kokku võttes:

- Eesti kodanikud ja määramata kodakondsusega Eesti elanikud (nn halli passi või elamisloakaardi omanikud);

- täisealised (st vähemalt 18-aastased);

- ainult amatöörsportlased;

- eelneva võistluskogemusega mõnel täiskontaktsel võitlusalal (miinimum 1 matš).

Lisaks peab iga võistlustel osalev sportlane läbima võistluseelse meditsiinilise kontrolli, kus tuleb esitada ka tõend, mis kinnitab, et sportlane on testitud ning tal ei esine HI-viirust ega hepatiiti (B, C).

Amatöör- vs profispordi kohta loe lähemalt postitustest „Follow the Money?" ja „Nädalavahetusel Taani võistlema".

Möödunud aasta Eesti MV kulgemisest loe täpsemalt Raskesport.ee foorumiteemast.

Eesti MV: Lauri Kütt (peal) vs Marko Laikask (aprill 2015).

Kes on kes?

Kuigi see on minu blogi, mis ilmselgelt tähendab, et siinkirjutatu on minu ja ei kellegi teise arvamus, hüüan veel kord välja, et tegemist on minu kui sportlase, spordiarmastaja ja fänni arvamusega. Seisan küll sellele spordile väga lähedal, ent järgnev on siiski spekulatsioon, ennustusvõistlus.

Nii meestel kui ka naistel toimuvad võistlused kümnes kaalukategoorias (-52,2 kg, -56,7 kg, -61,2 kg, -65,8 kg, -70,3 kg, -77,1 kg, -83,9 kg, -93,0 kg, -120,2 kg, +120,2 kg). Kokku seega 20 kategooriat, mis on ka ühtlasi kõik IMMAFi ametlikud kaalukategooriad.

Spordiala on noor ning mitmed kaalud jäävad kindlasti tühjaks, sh suurem osa naistekaalusid. Võrdlusena - möödunud aastal toimusid võistlused ainult meeste arvestuses ning seitsmes kaaluklassis (-61,2 kg, -65,8 kg, -70,3 kg, -77,1 kg, -83,9 kg, -93,0 kg, -120,2 kg), kus vaid kohaletulemise eest anti tiitel kätte kahes kategoorias (-61,2 kg ja -120,2 kg). Kokku registreerus võistlustele 19 sportlast, kellest ringi jõudis 18 (üks võeti puuduliku meditsiinitõndi tõttu võistluseelses meditsiinilises kotrollis maha). Võtangi sel korral teema ette möödunud aasta kaalude järgi, kus matše peeti.

-65,8 kg

Kuulu järgi on siin kaalus kaks meest: maadlustaustaga Marek Saar Rakverest ning möödunud aastal kaalus -70,3 kg kolmandale kohale jäänud Reino Saia klubist 3D Treening. Kui õigesti mäletan, on Saar pidanud seni ühe matši - 2014. aastal kevadisel Rajul, kus vastaseks olnud Hendrik Orioni tugev vabamaadlustaust ning Tartu spordiklubis Võimla omandatud maasvõitluse algteadmised mängisid tol korral Saare üle ning vastu tuli võtta kaotus. Oli see nüüd kohtunike otsus või alistus, seda enam täpselt ei mäleta. Saia on pidanud vabavõitluses mõne matši rohkem - väga jõuline ja järjekindel kuju, kuid tehnilises mõttes siiski alles spordiga alustaja. Samas, möödunud aasta meistrivõistlustel suutis hilisem tiitlivõitja Kaupo Kokamägi nende omavahelises matšis välja võidelda vaid kohtunike otsuse, mis üht-koma-teist Saia kohta ikka näitab.

Reino Saia vs Kaupo Kokamägi:

Mareki tugevama maadlustausta tõttu arvan, et Saia proovib seda matši püsti löökidega kontrollida. Mõlema mehe maasvõitlus on jõuline, kuid tehniline kogemustepagas on pigem väikesevõitu - seetõttu usun, et maadluses ei taha alla jääda kumbki, sest maas altasendist väljasaamine on vastase löökiderahe all mõlema jaoks keeruline. Kes võidab? 50:50! Okei, jätame hiiliva korrektsuse korraks kõrvale :) Kui kaalu ei lisandu mõni jokker, kes sunnib mehi hoopis teistsuguste väljakutsetega tegelema, võidab kohtunike otsusega nende omavahelise matši Reino Saia. Aga palju raha ma selle peale ei paneks :)

-70,3

Favoriitideks on siin kindlasti valitsev meister Kaupo Kokamägi (Võimla) ja hõbemedalist Herman Vesiaid (3D Treening). Kuid käivad sahinad, et oma nime on loosirattasse viskamas ka Jaak Rudov (3D Treening) - Brasiilia jiu-jitsu lilla vöö omanik, kelle MMA kontol 3 võitu, 2 kaotust ja 2 viiki. Fännid mäletavad kindlasti Rudovi kahte lahingut Alar Hutroviga - mõlemad lõppesid kohtunike otsusega, esimene viigi ja teine Hutrovi võiduga. Lilla vöö ei ole ainus abivahend, millega ta oma vastaseid poogib - Rudov oskab ka päris täpselt ja kõvasti lüüa.

Kõige raskema käega on siin aga kindlasti Vesiaid, kõige veenvama maasvõitlusega Rudov ning kõige tugevama ja järeleandmatuma maadlussurvega Kokamägi, mis kandub üle ka maasvõitlusesse.

Herman Vesiaid vs Kaupo Kokamägi:

Nagu näha, Kokamägile midagi lihtsalt kätte ei antud. Kui Vesiaid suudab mõne raskema löögi veel lisaks maanduma panna, võib tuule suund muutuda. Huvitav on ka näha, kas ja kui palju Kokamägi löömisoskus on aasta jooksul paremuse poole liikunud - seda just võistlustingimustes. Aga enne kui Kokamägi ja Vesiaid kergekaallaste kuningriiki jagama hakkavad, tuleb meestel mööda pääseda Rudovi paremsirgest ja kägistustest. Kes võidab? Panen siia kõikvõimalikud kombinatsioonid: Kokamägi vs Vesiaid = Kokamägi, alistusega; Kokamägi vs Rudov = Kokamägi, kohtunike otsusega; Vesiaid vs Rudov = Vesiaid, tehnilise nokaudiga. Tahab keegi vastu vaielda?

Alar Hutrov vs Jaak Rudov, esimene matš:

Levivad kuuldused, et siia kaalu on oodata ka natuke värskemat verd - kes täpsemalt, selle vastuse jään praegu siiski võlgu.

-77,1

Ainsana on oma kohaletuleku praegu kinnitanud Tambet Kajak (Võimla), kes möödunud aastal piirdus küll vaid avaringiga. Valitseva meistri Richard Murutari (Võimla) tegemistega ma väga täpselt kursis ei ole. Sama võib tegelikult öelda ka mõnede teiste selle kaalu sportlaste kohta, näiteks Lauri Kütt (3D Treening, 2015 hõbe) ja Marko Laikask (3D Treening / Delta). Küll aga toob uut hoogu sellesse kaalu kindlasti Siim Asperk (3D Treening), kes eelmisel aastal vigastuse tõttu võistlustest kõrvale jäi. Omavahelistes matšides on Asperk võitnud Murutari (alistusega) ja Kajakut (kohtunike otsusega), kaotanud aga Laikasele (kohtunike otsusega).

Kui selle nimekirja põhjal peaks mehi järjestama hakkama, siis pakun kaalu võitjaks Asperki eeldusel, et ta tuleb kohale oma parimas vormis ja tujus. Edasi sõltub päris palju sellest, kes kellega kokku läheb, kuna tase vs stiil võib saada väga määravaks - näiteks arvan, et Murutar vs Kütt vs Laikask suudavad tekitada surnud ringi: Murutar paneb kogemuse ja tehnikaga hetkel kaitseväes aega teeniva Küti üle, kuid kaotab survemaadlusega Laikasele, ning Kütt suudab oma plahvatuslikkusega samas jätkuvalt Laikaselt maadlusrelvad ära võtta.

Lauri Kütt vs Marko Laikask:

Lauri Kütt vs Richard Murutar:

Kuidas siia valemisse viimase matši järgi hinnates tugevama arengu teinud Kajak ja ka mõni uus tulija sobitub, on raske öelda - eelmisel aastal oli see kõige tihedam kaal ning ka sel korral on siia oodata kõige rohkem värskemaid nägusid.

-83,9

Möödunud aastal andsid siin kõige rohkem tuld Ranno Laur (Võimla) ja Ronald Sookael (3D Treening), kus meistriks tuli kohtunike jagatud otsusega Ranno Laur (jagatud otsus = 2 kohtunikku andsid võidu Laurile ja üks Sookaelale). Väga pingeline matš oli. Kui mõlemad mehed ka sel korral kohale tulevad, on nad kindlasti favoriidid - päris palju võitluskogemust ning stiilid, millistega esmakordsel kohtumisel on päris ebamugav hakkama saada: Laur kasutab paljudes olukordades ebastandardseid lahendusi ning Sookael on püstivõitluses üliliikuv.

Ronald Sookael vs Ranno Laur:

Sel korral peaks siia lisanduma ka Ergo Salus (3D Treening), kes liigub distantsil samuti päris hästi ning suudab jagada raskeid hoope. Maasvõitlus pole küll tema tugevaim külg, ent tema mahasaamine ei pruugi iga mehe jaoks väga lihtne ülesanne olla. Medalivõimalus on Salusel kindlasti. Kes võidab? Pakun, et Laur on vahepeal taktikat parandanud ning suudab tänaseks juba veelgi tugevamat Sookaela siiski võita. Ergole jääb pronks.

Ja jällegi - kuulujuttude põhjal on ka siia kaalu värsket lisa oodata ning juba ühe väga tugeva maadleja lisandumine võib tulemused sootuks teiseks muuta.

-93,0

Selle kaalu valitsev meister on Jaan Angerjärv (Võimla), kes alistas möödunud aastal oma mõlemad vastased juba esimeses raundis. Stiililiselt olid need Jaanile aga üsna mugavad vastased, kes ei teinud suuremaid pingutusi maadlustaustaga Angerjärve löömisdistantsis hoidmiseks, ning sellest ka tulemus.

Silver Naarits vs Jaan Angerjärv:

Käesoleval aastal peaks siia lisanduma aga näiteks Marek Laasik (3D Treening), keda Jaak on küll samuti võitnud, ent seda juba kohtunike otsusega. Marek on veel üsna algaja, kuid õpib kiirelt - on hea võimalus, et eelmises matšis välja tulnud nõrgad kohad on tänaseks parandatud. Kas saame näha ka Silver Naaritsat (MMAces) ja Reimo Mitti (MMAces), selle kohta mul info puudub. Kes võidab? Angerjärv.

Klubide arvestus

Möödunud aastal riisus koore Tartu spordiklubi Võimla, viies koju seitsmest meistritiitlist kuus ning lisaks ühe hõbeda ja kaks pronksi. Sellise tulemusega tuldi loomulikult klubide arvestuses esikohale ning viidi koos teiste tiitlitega koju ka Eesti edukaima spordiklubi karikas.

Seitsmes tiitel kuulus Pärnu spordiklubile MMAces, mis korjas lisaks veel ühe hõbeda ja pronksi ning tuli sellise skooriga klubide arvestuses kolmandale kohale.

Teise koha võttis Tallinna spordiklubi 3D Treening - kolm hõbedat ja üks pronks.

Eesti MV klubide arvestus, treenerid: I - Võimla (Jorgen Matsi ja Martin Orgusaar), II - 3D Treening (Vallo Hannus), III - MMAces (Ivari Hiiemäe) (aprill 2015).

Eelinfo põhjal tundub, et 3D Treening on käesoleval aastal võistlustulle astumas oluliselt suurema võistkonnaga kui Võimla, mis annab neile väga head šansid edukaima spordiklubi karikas endale haarata. Samas on Võimlas jätkuvalt mehi, kellele on raske vastu saada ning kes suruvad kaalukausi väiksema osavõtjate arvuga Võimla võistkonna kasuks. Väiksematel klubidel saab edukaima klubi tiitli püüdmine olema väga keeruline juba puhtmatemaatiliselt - isegi kui kohale tuleb 2 meest ja mõlemad kroonitakse Eesti meistriteks, ei anna see suurklubide skooride ees piisavat punktiedu.

Elame, näeme - sport on kohati päris ettearvamatu! :)