Maraton EV100 on selleks hetkeks 7-ndat korda joostav Pärnumaa Võidupüha maraton, mis annab kordumatu võimaluse tähistada tähtsat sünnipäeva maratonirajal sõprade ja tuttavatega ühiselt pingutades.

Pärnu maavanem Kalev Kaljuste peab algatust Pärnumaale ainuomaseks ning osundab üksikasjalikult maratoni korraldamise mõtte seostele maakonna ajaloo- , loodus- ja kultuuripärandi väärtustamisega: „Pärnumaa on Eesti sünnimaa ja seda igas mõttes. Meie vanim asulakoht on leitud maratonidistantsile jäävast Pulli külast ning „Manifest Eestimaa Rahvastele“ loeti ette Pärnus Endla teatri rõdult“.

„Ideelt rahvuslikku kuvandit kandvast maratonist saab paljude jaoks niinimetatud trofeemaraton, sest seda on võimalik joosta vaid kord elus. Pikamaajooksu harrastamine on Eestis tõusuteel ning paari aasta jooksul näeme lisandumas arvukalt uusi huvilisi“, täheldas maratoni peakorraldaja Vahur Mäe Pärnu Kahe Silla Klubist ning arvas, et Maraton EV100 saab paljude jaoks olema just see esimene.

„Ka on olulisteks märksõnadeks loodusmiljööst ja kordumatust rajast saadav emotsioon ning asjaolu, et üha enam eelistatakse väga suurte rahvajooksude ja linnamaratonide asemel külastada personaalsemaid ning väiksemaid jooksuvõistlusi“, tõi korraldaja välja juubelimaratoni erisuse ja eelised.

Kuna igal aastal Võidupüha paraadil presidendi poolt süüdatav võidutuli saab oma jõu päev varem Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus läidetavast mälestustulest, mis seejärel maratoonarite poolt Pärnusse kantakse, siis on spordisündmusel kanda väga eriline rituaalne roll. Kõiki maratonil ja poolmaratonil osalejaid ootab rajal ja selle ääres palju sini-must-valget ning väärika ja temaatilise medaliga vastuvõtt iseseisvuse väljakuulutamise mälestusmärgi juures Pärnu Rüütli platsil.

2016. aastal toimub Pärnumaa Võidupüha maraton traditsiooniliselt 22. juunil, kutsudes pikamaajooksu sõpru suve algust sportliku väljakutsega tähistama. Lisainfo ja registreerimine toimub koduleheküljel www.2silda.ee. Kuni 29. veebruarini kehtib soodsaim registreerimisvoor.

Maratoni korraldavad Pärnu Kahe Silla Klubi ja Pärnumaa Spordiliit koostöös arvukate partnerite ning vabatahtlikega.