USA ja Põhja-Ameerika suurim iga-aastane spordisündmus peab ka suurt juubelit, sest tegemist on ajaloo 50. Super Bowliga. Kaugelt üle 100 miljoni ameeriklase, mitmed miljonid mujal maailmas ja kindlasti sajad inimesed Eestimaa pubides ja kodudes kogunevad televiisorite ette, et saada osa mängust ja kindlasti ka show’st, milleks Super Bowl ammu muutunud on.

Viimastel aastatel purustatakse National Football League’i (NFL) otsustava mänguga järjest telereitingute rekordeid ning ehkki väljaspool Ameerika mandrit pole ala populaarsus eriti kõrge, jäävad iga-aastaste spordisündmuste edetabelis ette vaid jalgpalli suurmängud ehk UEFA Meistrite Liiga finaal ja Hispaania El Clasico.

Panthers läheb mängule soosikuna

Ka ennustajatele on tegu paradiisiga, sest Paf pakub enam kui 200 erinevat panustamisvõimalust sellele mängule. Ennustatakse, et ainuüksi USA-s tehakse panuseid kokku üle 4 miljardi dollari eest! Kõige lihtsama ehk siis mängu võitja koefitsiendid tõstavad 50. Super Bowli soosikuks Carolina Panthersi, kelle võidukoefitsient on 1.45. Denver Broncosele panustades oleks koefitsient hetkel 2.95.

Juba kolmandat hooaega järjest kohtuvad aasta tähtsaimas mängus meeskonnad, kes lõpetasid põhihooaja oma konverentsides esikohal. Panthers tegi NFC-is klubi ajaloo parima hooaja, võites 15 ja kaotades vaid ühe kohtumise. Play-offis alistati esmalt Seattle Seahawks 31:24 ja 24. jaanuaril konverentsifinaalis Arizona Cardinals 49:15.

Carolina meeskonna jaoks on tegu alles klubiajaloo teise Super Bowliga, esmakordselt mängiti finaalis 2003-04 ja siis kaotati 29:32 New England Patriotsile. Carolina peatreener Ron Riverast võib aga saada alles neljas mees, kes võitnud Super Bowli nii mängijana (1985-86 Chicago Bearsiga) kui treenerina.

Parim kaitse vs. parim rünnak

Denver Broncos tõuseb sel nädalavahetusel neljandaks tiimis, kes mängib Super Bowlil kaasa juba kaheksandat korda. Varem on sama saavutusega hakkama saanud Patriots, Pittsburgh Steelers ja Dallas Cowboys. Viimati osales Broncos kaks aastat tagasi kui sai haledalt 8:43 lüüa Seattle Seahawksilt. Broncose kaks Super Bowli võitu pärinevad aga aastatest 1998-99.

Denver alustas 2015-16 hooaega seitsme järjestikuse võiduga ja võitis AFC põhihooaja 12 võidu ja 4 kaotusega. Play-offis alistati Steelers 23:16 ja konverentsifinaalis mullune võitja Patriots 20:18, olles poolajaks 17:9 ees. Muide, poolajavõidu koefitsiendid Super Bowliks on Broncosel 2.85, Panthersil 1.59 ja viigil 9.50.

Alles teist korda ajaloos lähevad Super Bowlil kokku meeskonnad, kes hooaja statistikas juhivad ründe- ja kaitsetabelit. Parima kaitsega Broncos lõpetas esimesena mitmes erinevas kaitsekategoorias, parima rünnakuga Panthers kogus aga ümmargused 500 punkti ehk keskmiselt 31,2 mängu kohta.

Hooaja parim Cam Newton legendaarse Peyton Manningi vastu

Mängijate vastasseisudest on kahtlemata alati põnevaim, kuidas saavad hakkama finalistide mängujuhid (quarter-back’id). Sel korral on tegemist ka lausa põlvkondade põrkumisega. Suurepärases vormis olev Panthersi mängujuht Cam Newton võib praktiliselt enda omaks pidada kogu hooaja kasulikuma mängija (MVP) auhinda, samas kui Broncosel täidab samu kohuseid legendaarne Peyton Manning.

Newton on ka selge soosik võitmaks Super Bowli MVP auhinda, sest sellele panustades on koefitsient hetkel vaid 1.62. Manningit MVP-ks pakkudes saaks raha tagasi viiekordselt, teiste mängijate puhul on koefitsiendid juba 21.00 või enam. 39-aastasest Manningist võib muide saada vanim Super Bowli võitnud mängujuht, rekordit hoiab hetkel enda käes Broncose tegevjuht John Elway, kes aasta nooremana 1999. aastal Broncose klubi viimase suurvõiduni aitas.

NFL-i viiekordsest MVP-st Manningust koguni 13 aastat noorem Newton purustas sel hooajal mitmeid rekordeid ja tegu on alles tema viienda aastaga NFL-is. Huvitav on ka tõsiasi, et esmakordselt kohtuvad Super Bowlil mängujuhid, kes omal ajal NFL-i draftis esimesena valitud — Manning aastal 1998, Newton 2011.

Ja lõpetuseks ameeriklastele nii omasest ebausust — viimasest 11-st Super Bowli võitjast on 10 kandnud valgeid särke. Koduvormina tavaliselt oranžis esinev Broncos sai finaaliks valikuõiguse ning otsustas just nimelt valges mängida, sest neljal korral Super Bowlil oranžis platsile joostes on nad alati kaotajaks jäänud. Panthers mängib laupäeval mustas.