Teatavasti esitas ROK 2013. aasta detsembris Kristina Šmigun-Vähile kahtlustuse seoses tema 2006. aasta Torino olümpial võetud dopinguproovidest avastatuga, kuid sellele kahtlustusele on järgnenud pikk vaikus. Algselt lubati proovide tulemused teatavaks teha vahetult pärast 2014. aasta Sotši olümpiat, kuid tegelikult pole seda siiani tehtud. Nüüd teatas ROK, et nad on järeltestinud 489 dopinguproovi ja see peaks selguse tooma ka Šmigun-Vähi kaasuses.

Eilsete uudiste valguses tegi Rootsi rahvusringhääling usutluse sealse suusatipu Anna Haagiga. Haag, kes jäi 2010. aasta Vancouveri olümpia 10 km vabatehnikasõidus neljandaks, samal ajal, kui Šmigun-Vähi võitis hõbeda, tunnistas, et ka tema juba lõplikke vastuseid ootab.

Praegune seis pole hea ei Eestile ega suusatamisele tervikuna
Anna Haag

"Sõitsin sel distantsil ühe oma elu parima sõidu. Olin suurepärases vormis, kuid pärast sõitu ei tundnud ma rõõmu, vaid lahkusin raske südamega. Loodan väga, et see juhtum leiaks oma lahenduse. Kõik kaardid tuleks lauale asetada. Praegune seis pole hea ei Eestile ega suusatamisele tervikuna. On kohutav, kuidas läheb kümme aastat aega, selgitamaks välja, kuidas asjad tegelikult käisid. Eriti kurb on see neile, kes Torinos medaleid võitsid," rääkis Haag.

Küsimusele, kas rootslanna on kunagi rajal tundnud, et mõni tema konkurent patustab dopinguga, vastas suusataja: "Ei. Aga ma mäletan Vancouver olümpiat, kus ma tundsin, et on pisut kummaline, kuidas Šmigun (pärast lapse sündi - toim.) järsku tagasi tuli. Ta oli ju eelnevalt väga vähe võistelnud."